Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Genhoes

Waar: Genhoes

Wandelroute Genhoes
5 uur 0
15 km

Over de route

Prachtige rondwandeling door het Limburgse Mergelland.

Fraaie rondwandeling door bosrijk heuvelachtig landschap, met onderweg diverse kastelen, de Geul en een vroegere kluizenaarswoning.

LET OP: deze route is NIET bewegwijzerd, je kunt deze route alleen lopen door gebruik te maken van je telefoon.

Waar kun je starten

Wandelroute Genhoes

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt bij Kasteel Oost

1. Startpunt bij Kasteel Oost

De route start bij Kasteel Oost, een okerkleurig landhuis met bijgebouwen van Limburgs mergel. In het bijbehorende ‘Koetshoes’ huist een taverne met aangrenzende speeltuin.

Geul

2. Geul

De Geul is de snelst stromende rivier van ons land. Vooral na een regenperiode kan de rivier flink aanzwellen. De oeverwanden bieden ideale nestgelegenheid voor ijsvogels. De wilgen bij het water zijn geliefd knaagvoer voor bevers.

De drie beeldjes

3. De drie beeldjes

Bij dit kruispunt staan drie beeldjes: een houten kruis met Christus op een hardstenen sokkel, geflankeerd door kapelletjes met beelden van Maria en Johannes. Wie goed kijkt, ontdekt nog twee beeldjes; eentje van de heilige Rochus in het voetstuk van de middelste en een Mariabeeldje in de beuk bij het water. Volgens de legende heeft de kasteelheer van Schaloen de kapelletjes laten plaatsen op advies van de kluizenaar van de Schaelsberg. Hij wilde met zijn paard de Geul oversteken, maar een boze geest verhinderde dat. Door de komst van de beeldjes werd de boze geest verdreven, waarna de kasteelheer het water ongehinderd kon oversteken.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda