Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Geleenbeekdal, rondje Stammenderbos

Waar: Geleenbeekdal

Uitzicht Geleenbeekdal
2 uur 34
7,7 km

Over de route

Wandel langs de Geleenbeek en door het Stammenderbos naar Kasteel Terborgh. Klim daarna via een holle weg naar de hoogte van het Stammenderveld, 110 m boven N.A.P. Je hebt dan vanaf de Biesenhof maar liefst 55 meter hoogteverschil overwonnen.Via het Stammenderveld wandel je door de weidevelden van Sweikhuizen en kom je weer terug in het Geleenbeekdal bij de Biesenhof.

Let op: Sinds kort wordt deze route in het terrein gemarkeerd met blauwe routepijltjes. 

Waar kun je starten

Geleenbeekdal Geleenbeek
Startpunt

Natuurtransferium De Biesenhof

Wat kom je onderweg tegen?

Biesenhof

1. Biesenhof

De rijke historie van de Biesenhof gaat meer dan 750 jaar terug, tot het jaar 1259. Toen werden landerijen en de daarop gelegen woning geschonken aan de commanderij van de Duitse ridderorde te Aldenbiesen bij Bilzen in België. 

De gebouwen die je nu ziet, zijn van een latere datum. De grote schuur stamt uit 1772. In 2007 werd een grote restauratie afgerond en werd de desolate bouwval een juweeltje in de omgeving. 

Na je wandeling kun je hier wat drinken of eten. Wil je langer in het Geleenbeekdal verblijven? Kijk dan naar de mogelijkheden van de appartementen met bed and breakfast.

Geleenbeekdal

2. Geleenbeekdal

Het Geleenbeekdal dankt zijn naam aan de Geleenbeek, die ontspringt in Benzenrade bij Heerlen. Na bijna 40 kilometer stroomt de beek bij Stevensweert in de Maas. Het verval van bron tot monding is 100 m. Vroeger lagen 24 watermolens langs de beek die dienst deden als graan-, olie-, vol- of houtzaagmolen. In de directe omgeving van de beek lagen niet minder dan tien kastelen. Voor de eigenaren van de molens, meestal de kasteelheren, waren deze banmolens een goede bron van inkomsten.

IJsvogel

3. IJsvogel

Bij de Geleenbeek kan ineens een blauwe flits over het water voorbij schieten: de ijsvogel.

IJzeren vogel

In vroeger tijden was de Germaanse naam van deze prachtige vogel Eisenvogel, ofwel ‘ijzeren vogel’. Zijn metaalblauwe rugkleur kwam overeen met die van ijzeren sieraden. In de loop der tijd veranderde de metaaltechniek en ook de kleur van het ijzer. Dankzij het gedrag van de vogel in de winter, het vissen bij een wak, kwam men op de gedachte de naam in te korten tot Eisvogel, ofwel IJsvogel.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes