Ga direct naar inhoud
Terug

Het Klauwenpad (struinroute)

Waar: Maasvallei

Klauwenpad
1 uur 0
3 km

  Over de route

  Welkom in de struinnatuur van de Grensmaas! 

  Tijdens deze wandelroute beleef je een bijzonder natuuravontuur: Vrij wandelen door de ruigte  zonder geplaveide wandelpaadjes, tussen bloemen en kruiden door, vogels spottend, op bezoek bij de grote grazers, genietend van de prachtige uitzichten. De “klauwe” (= Maaskeien) zijn je gids. Zij vertellen ter plaatse het verhaal van vroeger. Opdat wij niet vergeten hoe anders het landschap hier ooit was ….

  Opgelet: deze struinroute is tijdelijk onderbroken door werkzaamheden. Het is daardoor niet mogelijk om het hele traject tussen Meers en Maasband te wandelen door de struinnatuur. Ter hoogte van Maaskei 9 (op het kaartje hiernaast) staat een afzetting en kun je niet meer verder. Bekijk het nieuwsbericht met de alternatieve route

  Waar kun je starten

  Foto: Bob Luijks
  Startpunt

  Rivierparking Meers

  Wat kom je onderweg tegen?

  Op zwemles

  1. Zwemmen tussen de koeien

  Ooit gebruikte het vee hier het Maaswater om de dorst te lessen. Vandaar de naam Koojdrenk.

  In de jaren ’60 van de vorige eeuw was op deze voormalige drinkplaats een populaire zwemplaats voor iedereen.

  Schipper, mag ik overvaren?

  2. Schipper, mag ik overvaren?

  Ooit heette deze plaats Bie de Bel of Losplaats. Hier werden op deze losplaats bouwmaterialen, mest, mergel of vee uit schepen gelost. Er was ook een voetveer dat Meers met het dorpje Geneuth aan de overkant verbond.

  Vroegere vrijwilligershulp

  3. De Koogreendj

  In 1719 werd hier de oorspronkelijke Koegrienddijk aangelegd. Aan de buitenzijde van deze dijk spoelde zeer snel nieuw land aan.De aanspoeling noemde men Koegriend. Een griend is een aanspoeling of eiland bestaande uit rivierstenen. Toen al hielden de koeien het gras kort als vorm van natuurbeheer.

  Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aangelijnd

   Vanwege de aanwezigheid van vele vogels en grote grazers zoals Galloway runderen en Konikpaarden is het niet toegestaan om de hond vrij te laten struinen.