Ga direct naar inhoud
Moeder Maas als architect

Maasvallei

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Foto: Bob Luijks

De kracht van water en grind

Welkom in de Maasvallei tussen Maastricht en Thorn. Een dynamisch rivierlandschap met de Maas als architect. Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van de oerkrachten van Moeder Maas. Aangespoelde zaden, rustende vogels, knagende bevers krijgen hier allemaal een eigen plek. Elk seizoen is anders, elk bezoek een avontuur. Struinen, fietsen, wandelen, kanoën: beleef de Maasvallei op jouw eigen manier.

Kay
Kay Jans

Boswachter van dit gebied

Meer over Maasvallei

Over het gebied

De Maas slingert majestueus door het Limburgse landschap. Aan weerszijden plassen en bossages van struiken en ooibossen. Dit is het land van de ijsvogel en de visarend. Op de oevers bloeien talrijke bloemen waar bijen, hommels en de vlinders op afkomen. Zo biedt de Maasvallei duizenden dieren en planten ruimte.

Nieuwe natuur

De Maas bepaalt hier al eeuwen het landschap. De dynamische regenrivier zet grind af, neemt land weer mee en zorgt voor stroomgeulen. Een veranderlijk gebied met ruimte voor verschillende planten en dieren. In de vorige eeuw is de rivier in een keurslijf van dijken en stuwen geperst. De Maas kon haar vormende werk niet meer doen. De veiligheid van mensen kwam in gevaar tijdens vernielende hoogwaterstanden van de Grensmaas. Daarop werd het grootste rivierproject van Nederland ontwikkeld en uitgevoerd: Het project Grensmaas! Verbreding van de Maasbedding en grindwinning leveren maar liefst 1100 ha spectaculaire natuurontwikkeling op. Natuurmonumenten is partner van het uitvoerende Consortium Grensmaas.

Struinen

Uniek! Hier mag je juist van de paden af en lekker vrij struinen door de natuur. Vrijwel zeker ontmoet je onze onmisbare terreinbeheerders: de Konikpaarden en Galloway-runderen. In het Noorden van de Maasvallei ligt schiereiland Koningssteen. In dit natuurgebied banjer je op de grens van Nederland en België avontuurlijk door grasland en bosjes en ontdek je talloze beversporen. Vanuit Meers kun je een uitdagende struinwandeling naar Maasband ondernemen. Je passeert dan het indrukwekkende Bomenmonument en een gloednieuw vogelkijkplatform.

Wildwaterrivier

Houd je wat meer van vaste grond? Dan zijn er duidelijk gemarkeerde wandel- en fietspaden. Als onderdeel van het avontuurlijke Rondje Molenplas maak je o.a. een spannende oversteek via stapstenen. Op het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kunnen fietsers talloze vlakke kilometers aan elkaar rijgen. Veerpontjes brengen wandelaars en fietsers naar de overzijde. Bij de Hompesche Molen vermaken kinderen zich in de Speelnatuur van OERRR, terwijl de ouders genieten van een hapje en drankje op het terras. Avonturiers huren een kano of raft en vermaken zich in de stroomversnellingen van de rivier. In sommige plassen langs de Maas mag je zwemmen.

Bevers aan het werk

Niet alleen de Maas krijgt hier de ruimte. Als wandelaar mag je op veel plekken van de paden af. Daar kan je dan zomaar iets bijzonders meemaken. Visdief en ijsvogel jagen slim en snel op vis. In de hoge bomen langs het water broeden tientallen blauwe reigers. Zelfs de imposante visarend kun je hier spotten, jagend boven dieper water. In de snelstromende beken bouwen bevers hun dammen en burchten. De aanwezigheid van de bever is een kroontje op ons beheer in dit gebied. Kom je hem niet in levende lijve tegen? Dan zie je zeker zijn sporen. De afgeknaagde takken en stammen op de oever zijn het werk van een overijverige bever.

‘Wilde’ natuurbeheerders

Natuurmonumenten kiest in de oevergebieden voor kuddes konikpaarden en Galloway-runderen als onmisbare onderhoudsmedewerkers. Door het gehele jaar heen grazen ze, maken ze paden, trappen grond open, nemen zandbaden en verspreiden zaden via hun vacht en uitwerpselen. Deze zaden – aangevoerd door het overstromende water uit het zuiden – krijgen de kans te ontkiemen op een nieuwe plek. Vogels, vlinders en tal van zoogdieren plukken daar dan de vruchten van.

Meer info

Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via [email protected] of bel met ons boswachterskantoor Kempen Midden-Limburg via 0495 - 58 31 30.  

Wil je op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen in onze gebieden in de Maasvallei? Kijk regelmatig in het nieuwsoverzicht op onze website of volg ons op Facebook

Maasvallei

De mooiste routes

Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Maasvallei

Nieuws

Direct naar

Maasvallei

Wat wij hier doen

1000 hectare natuur erbij

Natuurmonumenten geeft de natuur in dit gebied de volle ruimte. Doordat de Maas weer breder mag stromen en kronkelen, komt er 1.000 hectare natuur bij met plassen, ooibossen, moerassen, oevers en geulen. Een gebied waar de bever zich thuis voelt en waar je zomaar een jagende visarend, stern of ijsvogel kunt spotten. Dit is het rivierenlandschap dat wij voor ogen hebben en waar wij ons voor in zetten. Dat doen we samen met onze Belgische collega’s en de steun van onze leden. Een goede reden om je ook aan te sluiten bij Natuurmonumenten.

Word lid