Ga direct naar inhoud
Moeder Maas als architect

Maasvallei

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Foto: Bob Luijks

De kracht van water en grind

Welkom in de Maasvallei tussen Maastricht en Thorn. Een dynamisch rivierlandschap met de Maas als architect. Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van de oerkrachten van Moeder Maas. Aangespoelde zaden, rustende vogels, knagende bevers krijgen hier allemaal een eigen plek. Elk seizoen is anders, elk bezoek een avontuur. Struinen, fietsen, wandelen, kanoën: beleef de Maasvallei op jouw eigen manier.

Kay
Kay Jans

Boswachter van dit gebied

Meer over Maasvallei
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De Maas slingert majestueus door het Limburgse landschap. Aan weerszijden plassen en bossages van struiken en ooibossen. Dit is het land van de ijsvogel en de visarend. Op de oevers bloeien talrijke bloemen waar bijen, hommels en de vlinders op afkomen. Zo biedt de Maasvallei duizenden dieren en planten ruimte.

  Nieuwe natuur

  De Maas bepaalt hier al eeuwen het landschap. De dynamische regenrivier zet grind af, neemt land weer mee en zorgt voor stroomgeulen. Een veranderlijk gebied met ruimte voor verschillende planten en dieren. In de vorige eeuw is de rivier in een keurslijf van dijken en stuwen geperst. De Maas kon haar vormende werk niet meer doen. De veiligheid van mensen kwam in gevaar tijdens vernielende hoogwaterstanden van de Grensmaas. Daarop werd het grootste rivierproject van Nederland ontwikkeld en uitgevoerd: Het project Grensmaas! Verbreding van de Maasbedding en grindwinning leveren maar liefst 1100 ha spectaculaire natuurontwikkeling op. Natuurmonumenten is partner van het uitvoerende Consortium Grensmaas.

  Struinen

  Uniek! Hier mag je juist van de paden af en lekker vrij struinen door de natuur. Vrijwel zeker ontmoet je onze onmisbare terreinbeheerders: de Konikpaarden en Galloway-runderen. In het Noorden van de Maasvallei ligt schiereiland Koningssteen. In dit natuurgebied banjer je op de grens van Nederland en België avontuurlijk door grasland en bosjes en ontdek je talloze beversporen. Vanuit Meers kun je een uitdagende struinwandeling naar Maasband ondernemen. Je passeert dan het indrukwekkende Bomenmonument en een gloednieuw vogelkijkplatform.

  Wildwaterrivier

  Houd je wat meer van vaste grond? Dan zijn er duidelijk gemarkeerde wandel- en fietspaden. Als onderdeel van het avontuurlijke Rondje Molenplas maak je o.a. een spannende oversteek via stapstenen. Op het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kunnen fietsers talloze vlakke kilometers aan elkaar rijgen. Veerpontjes brengen wandelaars en fietsers naar de overzijde. Bij de Hompesche Molen vermaken kinderen zich in de Speelnatuur van OERRR, terwijl de ouders genieten van een hapje en drankje op het terras. Avonturiers huren een kano of raft en vermaken zich in de stroomversnellingen van de rivier. In sommige plassen langs de Maas mag je zwemmen.

  Bevers aan het werk

  Niet alleen de Maas krijgt hier de ruimte. Als wandelaars mag je op veel plekken van de paden af. Daar kan je dan zomaar iets bijzonders meemaken. Visdief en ijsvogel jagen slim en snel op vis. In de hoge bomen langs het water broeden tientallen blauwe reigers. Zelfs de imposante visarend kun je hier spotten, jagend boven dieper water. In de snelstromende beken bouwen bevers hun dammen en burchten. De aanwezigheid van de bever is een kroontje op ons beheer in dit gebied. Kom je hem niet in levende lijve tegen? Dan zie je zijn sporen. De afgeknaagde takken en stammen op de oever zijn het werk van een over-ijverige bever.

  ‘Wilde’ natuurbeheerders

  Natuurmonumenten kiest in de oevergebieden voor kuddes konikpaarden en Galloway-runderen als onmisbare onderhoudsmedewerkers. Door het gehele jaar heen grazen ze, maken ze paden, trappen grond open, nemen zandbaden en verspreiden zaden via hun vacht en uitwerpselen. Deze zaden – aangevoerd door het overstromende water uit het zuiden – krijgen de kans te ontkiemen op een nieuwe plek. Vogels, vlinders en tal van zoogdieren plukken daar dan de vruchten van.

  Meer info

  Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via [email protected] of bel met ons boswachterskantoor Kempen Midden-Limburg via 0495 - 58 31 30.  

  Wil je op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen in onze gebieden in de Maasvallei? Kijk regelmatig in het nieuwsoverzicht op onze website of volg ons op Facebook

  Hompesche Molen

  Met zijn 37 meter is dit Rijksmonument de hoogste windmolen van Limburg. Bewonder op de begane grond de Zandtovenaarfilm over de molen en het landschap. En na een stevige klim met de molenaarstrap is het panorama-uitzicht naar 3 landen je extra beloning!

  Bezoek de molen
  Een voormalig kasteeldomein opnieuw beleefbaar

  Walburg is terug van weggeweest

  Het kasteel is er al heel lang niet meer, maar in 2020 is het terrein aan de Maas bij Ohé en Laak opnieuw ingericht. Je vindt er nu een nieuw natuurgebied met historische elementen. Vroegere zichtlijnen zijn hersteld, contouren van voormalige gebouwen zijn weer zichtbaar gemaakt, de hoogstamboomgaard is teruggebracht en er is een uitkijktoren. Via terreinborden kom je meer te weten over wat er ooit was op deze plek. Kom struinen door de geschiedenis!

  Beleef de historie

  Op pad met de boswachter

  Ga mee met een activiteit in de Maasvallei

  Bekijk de activiteiten
  Maasvallei

  De mooiste routes

  Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

 • Wandelen

  Rondje Molenplas

  Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

  • 5,8 km
 • Fietsen

  Fietsroute Limburg van verschillende kanten

  Deze fietsroute is voor doorzetters en natuurliefhebbers. Maar liefst 125 kilometer door natuurpareltjes van soms nog onontdekte schoonheid. Dat alleen al maakt de tocht de moeite waard.

  • 125 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Maasvallei

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Maasvallei

  Wat wij hier doen

  1000 hectare natuur erbij

  Natuurmonumenten geeft de natuur in dit gebied de volle ruimte. Doordat de Maas weer breder mag stromen en kronkelen, is er 1.000 hectare natuur bijgekomen met plassen, ooibossen, moerassen, oevers en geulen. Een gebied waar de bever zich thuis voelt en waar je zomaar een jagende visarend, stern of ijsvogel kunt spotten. Dit is het rivierenlandschap dat wij voor ogen hebben en waar wij ons voor in zetten. Dat doen we samen met onze Belgische collega’s en de steun van onze leden. Een goede reden om je ook aan te sluiten bij Natuurmonumenten.

  Word lid