Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Maasvallei

Foto: Bob Luijks

De kracht van water en grind

Welkom in de Maasvallei tussen Maastricht en Thorn. Een dynamisch rivierlandschap met de Maas als architect. Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van de oerkrachten van Moeder Maas. Aangespoelde zaden, rustende vogels, knagende bevers krijgen hier allemaal een eigen plek. Ieder seizoen is anders, ieder bezoek is een avontuur. Struinen, fietsen, wandelen, kanoën: Beleef de Maasvallei op jouw eigen manier.

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Maasvallei
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De Maas slingert majestueus door het Limburgse landschap. Aan weerszijden plassen en bossen. Dit is het land van de ijsvogel en de visarend. Op de oevers bloeien talrijke bloemen waar bijen, hommels en de vlinders op afkomen. Zo biedt de Maasvallei duizenden dieren en planten ruimte.

  Struinen

  Langs de oevers van de Maas mag je op veel plekken vrij struinen door de natuur. Bij het dagstrand aan de Grote Hegge  ligt schiereiland Koningssteen. Op dit eiland banjer je lekker door grasland en bosjes. Net als de konikpaarden en Galloway-runderen die hier het hele jaar vrij rondlopen. In het Meggelveld bij Thorn barst het van de vogels, zoals dodaars en kleine karekiet. Je bereikt het Meggelveld via de Panheeldersteeg en een aantal klaphekken. Vanuit Meers kun je op ontdekkingstocht over smalle paadjes of gewoon dwars door het land.

  Wildwaterrivier

  Houd je wat meer van vaste grond? Dan zijn er duidelijk gemarkeerde wandel- en fietspaden. Rond de Molenplas ligt een grindpad met onderweg een spannende oversteek via stapstenen. Op het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kunnen fietsers talloze vlakke kilometers aan elkaar rijgen. Veerpontjes brengen wandelaars en fietsers naar de overzijde. Bij de Hompesche Molen vermaken kinderen zich in de Speelnatuur van OERRR, terwijl de ouders genieten van een hapje en drankje op het terras. Avonturiers huren een kano of raft en vermaken zich in de stroomversnellingen van de rivier. In de plassen langs de Maas kan je zwemmen.

  Nieuwe natuur

  De Maas bepaalt hier al eeuwen het landschap. Het water zet grind af, neemt land weer mee en zorgt voor stroomgeulen. Een dynamisch gebied met ruimte voor verschillende planten en dieren. De afgelopen decennia is de rivier in een keurslijf van dijken en stuwen geperst. De Maas kan haar vormende werk niet meer doen. De veiligheid van mensen komt in gevaar als bij overstromingen het land onderloopt. In de Maasvallei geven we de grillige rivier weer ruimte in de breedte.

  Ruimte voor de natuur komt niet vanzelf. Langs de oevers zorgt Natuurmonumenten voor afwisseling van open en begroeide stukken waar veel soorten planten en dieren een plek vinden. De aanwezigheid van de bever is een bekroning op ons werk!

  Bevers aan het werk

  Niet alleen de Maas krijgt hier de ruimte. Als wandelaars mag je op veel plekken van de paden af. Daar kan je dan zomaar iets bijzonders meemaken. Visdieven en ijsvogels jagen slim en snel op vis. In de hoge bomen langs het water broeden tientallen blauwe reigers. Zelfs de imposante visarend kun je hier spotten, jagend boven dieper water. In de snelstromende beken bouwen bevers hun dammen en burchten. Kom je hem niet in levende lijve tegen? Dan zie je zijn sporen. De afgeknaagde wilgen op de oever zijn het werk van een hongerige bever.

  ‘Wilde’ natuurbeschermers

  Natuurmonumenten kiest in de oevergebieden voor kuddes konikpaarden en Galloway-runderen als onmisbare ‘natuurbeheerders’. Door het gehele jaar heen grazen ze, maken ze paden, trappen grond open, nemen zandbaden en verspreiden zaden via hun vacht en uitwerpselen. Deze zaden – aangevoerd door het overstromende water uit het zuiden – krijgen de kans te ontkiemen op een nieuwe plek. Vogels, vlinders en tal van zoogdieren plukken daar dan de vruchten van.

  Op pad met de boswachter

  Ga mee met een activiteit in de Maasvallei

  Bekijk de activiteiten

  Speelnatuur van OERRR

  Lekker ravotten, met zand en modder spelen en via stapstenen naar de overkant. Ga op avontuur langs de Molenplas of in de Speelnatuur van OERRR bij de Hompesche Molen. Vies worden mag!

  Kom je ook spelen?
  filter plus

  Hompesche Molen

  Met 37 meter de hoogste stellingmolen van Limburg. Bewonder de Zandtovenaarfilm over de molen en het landschap op de begane grond. En na een stevige klim met de molenaarstrap is het panorama-uitzicht naar 3 landen je extra beloning!

  Bezoek de molen
  filter plus
 • Wandelen

  Rondje Molenplas

  Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

  • 5.8 km
 • Wandelen

  Wandelpad langs de Molenplas

  Beleef de avontuurlijke natuur langs de Molenplas bij Ohé en Laak. Geniet via het halfverharde pad van de rust en de ruimte in een gebied waar kruiden, insecten, watervogels, bevers en grote grazers het heel goed naar hun zin hebben.

  • 2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Maasvallei

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Maasvallei

  Wat wij hier doen

  1000 hectare natuur erbij

  Natuurmonumenten geeft de natuur in dit gebied de volle ruimte. Doordat de Maas weer breder mag stromen en kronkelen, is er 1.000 hectare natuur bijgekomen met plassen, ooibossen, moerassen, oevers en geulen. Een gebied waar de bever zich thuis voelt en waar je zomaar een jagende visarend, stern of ijsvogel kunt spotten. Dit is het rivierenlandschap dat wij voor ogen hebben en waar wij ons voor in zetten. Dat doen we samen met onze Belgische collega’s en de steun van onze leden. Een goede reden om je ook aan te sluiten bij Natuurmonumenten.

  Word lid
  logo