Ga direct naar inhoud
Nieuws

Excursie met MaasVerkenner: grote grazers

28 november 2023 | Samira Maas

Wil jij meer weten over het oerinstinct van de grote grazers? Ga dan op zondag 10 december mee op pad met de MaasVerkenner. Tijdens een struintocht langs de Maas bij Nattenhoven, kom je meer te weten over de Konikpaarden en Gallowayrunderen.

grote grazers winter

Wanneer we richting winter gaan, valt het veel mensen op dat de grote grazers in het RivierPark Maasvallei ook tijdens de koudste maanden van het jaar buiten blijven. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje zielig, maar niets is minder waar. De Konikpaarden en Gallowayrunderen zijn er volledig op voorzien om zonder hulp de winter door te komen.

De winter door 

Het oerinstinct van deze ‘wilde’ dieren is verbluffend. Zowel de Koniks als de Galloways zijn er volledig op voorzien om zonder hulp de winter door te komen. In de zomermaanden eten ze hun buikje rond en bouwen ze vetreserves op. In de herfst komt daar nog een warme jas bij en ze kennen uiteraard de beste beschutte plekjes. Echt kou lijden doen ze niet. Ze verliezen gewicht in de winter, maar dat hoort bij de natuurlijke cyclus. Het winters dieet doet de overtollige zomerkilo’s verdwijnen en houdt de dieren zelfs in goede gezondheid. 

Wil je meer weten over deze robuuste en zelfredzame dieren, hoe ze de winter doorkomen en op welke manier ze bijdragen aan de natuurontwikkeling en biodiversiteit in de Maasvallei? Loop dan mee met de MaasVerkenner van het RivierPark Maasvallei. 

Praktisch

De wandeling vindt plaats op zondag 10 december 2023 tussen 14.00 en 16.00 uur en is geschikt voor het hele gezin. Je betaalt een kleine deelnameprijs. 

  • Start: 14 uur aan de Nederlandse kant van de veerpont Berg aan de Maas - Meeswijk. Verzamelen op de parkeerplaats aan de Berger Maasstraat in  Nattenhoven.
  • Deelname: 2 euro per persoon, 1 euro per kind, exclusief administratiekosten. 
  • Je wandelt door de struinnatuur. In deze tijd van het jaar kan het modderig zijn: wandelschoenen of laarzen zijn daarom aan te raden. Stem je kleding af op het weer. 

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de excursie, dan is aanmelden hiervoor nodig. Dat kan via de website van RivierPark Maasvallei. Op deze website vind je nog meer activiteiten. Elke tweede zondag van de maand staat een MaasVerkenner klaar. Steeds met een ander thema. De gidsen vertellen over de Maas en haar geschiedenis of over de natuur en de dieren in RivierPark Maasvallei. 

Veel plezier!

Samira Maas