Word lid
De natuur in

Wandelen in de natuur

De wandelroutes van Natuurmonumenten brengen je naar de mooiste plekjes in de natuur. We hebben meer dan 250 routes uitgestippeld met afstanden die variëren van één tot twintig kilometer. Verspreid over heel Nederland liggen de routes voor je klaar. Struinen, wandelen met kinderen, hardlopen, lange afstanden lopen? Download een route en trek de natuur in! In onze route app vind je nog meer mooie routes.

Wandelroute

Statige buitenplaatsen

Maak een lekker lange wandeling van 17 kilometer over tien 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Met op de route landhuizen, historische boerderijen en onverwachte uitkijkjes.

Bekijk de route
Wandelroute

Dwingelderveld in de nacht

Spannend! Op deze wandelroute mag je in het donker wandelen. Je gaat beter luisteren, je hoort wat ritselen...Is het een ree of iets anders?

Bekijk de route
filter plus
Wandelroute

Dwars door het Geuldal

Op deze wandeling van ongeveer 6 kilometer volg je de kronkels van de Geul. In de natte weilanden langs de beek groeien orchideeën en andere bijzondere planten.

Bekijk de route
filter plus

Op pad met de route app

Ontdek de mooiste routes met de app 'Natuur Routes'. Meer dan 300 wandel-, fiets- en kanotochten staan voor je klaar op je smartphone. Het routekaartje laat je precies zien waar je bent. Op markante punten krijg je verhalen te horen over de natuur om je heen.

Bekijk de app
 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld

  Nationaal Park Dwingelderveld staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide.

  • 13 km
 • Wandelen

  Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt.

  • 5.84 km
 • Doe mee aan de Midzomernachtloop

  In de nacht laat de natuur zich van een heel andere kant zien. Sprookjesachtig en soms ook spookachtig. De nacht is magisch. Beleef het tijdens de jaarlijkse Midzomernachtloop in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni. Onze boswachters organiseren door heel Nederland wandelingen en vaartochten. Voor elk wat wils; in de avondschemering, het holst van de nacht en bij het krieken van de dag. De wandeltochten variëren van 2 tot 10 km en zijn geschikt voor jong en oud.

  Schrijf je nu inMeer info

  Wat anderen zeggen...

  Een keer buiten de gebaande paden

  Cora K. uit Haarlem over wandelen op Tiengemeten

  "Heerlijk wandelen op een bijna onbewoond eiland. Genieten van de vele vogelgeluiden, de wind in je haren en de zon op je gezicht. Deze keer één van de blauwe routes gekozen, maar je kan ook buiten de (gebaande) paden het eiland verkennen!"

  Bekijk deze route

  Wat wij doen

  Onderhoud van paden en routes

  Natuurmonumenten zet zich graag in voor mensen die actief de natuur in willen en faciliteert met paden, voorzieningen op startpunten, evenementen en routes. Onze boswachters zorgen ervoor dat de paden er piekfijn bij liggen. Daar komt heel wat bij kijken; overhangende takken of struiken verwijderen, repareren slechte stukken, voorzien van wegwijzers, controleren op gevallen takken en bomen, afval opruimen. Dankzij dit zorgvuldige onderhoud zijn de routes veilig, goed begaanbaar en schoon, ideaal voor een wandeling in de natuur.

  Help mee