De natuur in

Wandelen in de natuur

De wandelroutes van Natuurmonumenten brengen je naar de mooiste plekjes in de natuur. We hebben meer dan 250 routes uitgestippeld met afstanden die variëren van één tot twintig kilometer. Verspreid over heel Nederland liggen de routes voor je klaar. Struinen, wandelen met kinderen, hardlopen, lange afstanden lopen? Download een route en trek de natuur in! In onze route app vind je nog meer mooie routes.

Wandelroute

Dwars door het Geuldal

Op deze wandeling van ongeveer 6 kilometer volg je de kronkels van de Geul. In de natte weilanden langs de beek groeien orchideeën en andere bijzondere planten.

Bekijk de route
Wandelroute

Statige buitenplaatsen

Maak een lekker lange wandeling van 17 kilometer over tien 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Met op de route landhuizen, historische boerderijen en onverwachte uitkijkjes.

Bekijk de route
filter plus
Wandelroute

Dwingelderveld in de nacht

Spannend! Op deze wandelroute mag je in het donker wandelen. Je gaat beter luisteren, je hoort wat ritselen...Is het een ree of iets anders?

Bekijk de route
filter plus

Op pad met de route app

Ontdek de mooiste routes met de app 'Natuur Routes'. Meer dan 300 wandel-, fiets- en kanotochten staan voor je klaar op je smartphone. Het routekaartje laat je precies zien waar je bent. Op markante punten krijg je verhalen te horen over de natuur om je heen.

Bekijk de app
 • Wandelen

  Wandelroute Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam, bij Hilversum

  Wandel 5 kilometer over de mooie buitenplaatsen in 's-Graveland.

  • 4.69 km
 • Wandelen

  Wandelroute Loenense Enk, Oost Veluwe

  Deze cultuurhistorische wandelroute leidt je door het Veluwse dorp Loenen en door open terrein en bos in de directe omgeving. Je loopt vooral op onverharde paden en start en eindigt bij zorgboerderij de Groote Modderkolk.

  • 3.94 km
 • Wat anderen zeggen...

  Een keer buiten de gebaande paden

  Cora K. uit Haarlem over wandelen op Tiengemeten

  "Heerlijk wandelen op een bijna onbewoond eiland. Genieten van de vele vogelgeluiden, de wind in je haren en de zon op je gezicht. Deze keer één van de blauwe routes gekozen, maar je kan ook buiten de (gebaande) paden het eiland verkennen!"

  Bekijk deze route

  Wat wij doen

  Onderhoud van paden en routes

  Natuurmonumenten zet zich graag in voor mensen die actief de natuur in willen en faciliteert met paden, voorzieningen op startpunten, evenementen en routes. Onze boswachters zorgen ervoor dat de paden er piekfijn bij liggen. Daar komt heel wat bij kijken; overhangende takken of struiken verwijderen, repareren slechte stukken, voorzien van wegwijzers, controleren op gevallen takken en bomen, afval opruimen. Dankzij dit zorgvuldige onderhoud zijn de routes veilig, goed begaanbaar en schoon, ideaal voor een wandeling in de natuur.

  Help mee