Ga direct naar inhoud

De mooiste bloemenroutes

Roze, wit, paars, geel. In de lente dossen bloemen zich uit in de allermooiste kleuren! Op vlinders en bijen hebben kleur, vorm en geur een bijzondere aantrekkingskracht. En voor ons is het een genot om te wandelen of fietsen langs weldadige bloemenzeeën. De boswachters hebben de mooiste bloemrijke routes op een rij gezet.

Nationaal Park Weerribben - Wieden, Overijssel

Langs het Kiersche Wijdepad kun je in mei volop genieten van bloemrijke hooilandjes met hun vele kleuren en geuren. Ook in de sloten, drassige overgangen en op het water barst het nu van de bloemen. Een route waar je op korte afstand heel veel ziet.

Eemland, Utrecht

Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes, Eemland. In het voorjaar staan polderbloemen zoals echte koekoeksbloemen volop in bloei in dit bijzondere weidevogelgebied. Op de bloemen komen insecten af, en die zijn bijvoorbeeld heerlijk voor gruttokuikens!

Vlietlanden, Zuid-Holland

De hooilandjes van de Vlaardingse Vlietlanden veranderen in mei en juni in een bloemenzee! Dit natuurgebied in Midden-Delfland is een laagveengebied met echt ouderwetse Nederlandse natuur.

Naardermeer, Noord-Holland

Wandel in de lente rond het Naardermeer. In de natte weilanden trekt een bont palet van ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Gele plomp en witte waterlelie verschijnen vanaf juni op het water van het oudste Natuurmonument van Nederland. In de oeverkant staat het in juli en augustus vol paarse grote kattenstaart.

Landgoed Hackfort, Gelderland

Deze wandelroute voert je langs eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers. Akkerbloemen zoals vlas en klaproos geven vanaf eind mei kleur aan dit typisch Achterhoekse landschap!

Bergherbos, Gelderland

Klim tijdens deze wandeling naar boven op de uitkijktoren. ’s Zomers ziet het landschap er hier nog uit zoals in een streekroman: graanvelden die wuiven op de wind, met blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden en midden in het veld wat grote bomen.

Landgoed Haarzuilens, Utrecht

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Stap even van je fiets bij 't Natte Laand. Deze wandelroute voor het het hele gezin voert je dwars door bloemrijke weilanden. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Of wandel in juli over het Wielrevelt door velden vol akkerbloemen.

Duinen van Goeree, Zuid-Holland

De Kwade Hoek is bijzonder, door de zee-invloed groeien hier wel 300 planten! In de Bunkervallei staan ’s zomers orchideeën, ratelaar en gele lis. Het brede pad was vroeger een spoorlijntje, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog om bouwmaterialen voor bunkers aan te voeren.

Kortenhoefse Plassen, Noord-Holland

In de zomer zie je hier watergentiaan in de sloten bloeien. Elke bloem bloeit slechts één dag. Ga snel kijken, want in dit adembenemende moerasgebied vallen nog veel meer bijzondere planten zoals deze rietorchis te ontdekken. Ga te voet of pak de kano!

Sint-Pietersberg, Limburg

Op de Sint-Pietersberg geniet je in de lente en zomer van allerlei verschillende bloemen. Zo vind je op het plateau grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. En daar komen weer tientallen vlinders op af, zoals het icarusblauwtje.

De Plateaux, Noord-Brabant

Het kalkrijke Maaswater dat de vloeiweiden inkomt, zorgt voor zeldzame bloemen. Zo zie je de brede orchis in mei, kleurt de margriet de vloeiweiden massaal wit in juni en bloeit de paarse herfsttijloos in de nazomer.

Agenda