Wandelen

Wandelroute Vloeiweiden, bij Bergeijk

Wandelen

Wandelroute Vloeiweiden, bij Bergeijk

Maak een korte wandeling door het bos, langs heide en uiteraard over de unieke, cultuurhistorische vloeiweiden. In de herfst loop je letterlijk tussen de bijzondere herfsttijloos door.

Volg voor het vloeiweidenpad de rode paaltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Vloeiweiden

Aan het begin van de route herken je direct het historische vloeiweidensysteem. De aanleg van de vloeiweiden zorgde in de beginjaren, halverwege de 19e eeuw, voor veel werkgelegenheid. Het paard was het vervoermiddel en defensie had veel cavalerie! Daarom was er veel hooi nodig en dat konden de vloeiweiden leveren.Natuurmonumenten heeft de historische vloeiweiden in de Pelterheggen, het gebiedje waar je nu voor staat, weer in ere hersteld. Het Maaswater wordt via een kanaal het gebied ingeleid. Dit kalkrijke Maaswater zorgt er hier voor dat er zeer kruidenrijke hooilanden ontstaan. Hierdoor kunnen we genieten van zeldzame bloemen, zoals herfsttijloos en de brede orchis. Het in stand houden van de vloeiweiden is een arbeidsintensief werk, maar vanwege de unieke cultuurhistorie en natuur die hier voorkomt hebben we dat als Natuurmonumenten er graag voor over!

2Vernuftige waterwerken

Volg de route door het hekje de vloeiweiden op. Op de informatiekaart van de Pelterheggen lees je over deze landbouwhistorie en bijzondere natuur.Hoe werken de vloeiweiden?Een uitgekiend stelsel van kanaaltjes, sloten, stuwtjes en aquaducten zorgt ervoor dat de weiden bevloeid worden met voedsel- en kalkrijk water uit de Maas. Als het water op de weiden aankomt, wordt het verder verdeeld door het plaatsen van graszoden.De percelen zelf zijn golvend en hellend aangelegd. Golvend, omdat hierdoor het water bovenop ‘de golf’ in kleine greppeltjes, ‘zoefjes’ genoemd, ingelaten kan worden en het daarna aan de oppervlakte afstroomt. Hellend, omdat zo het hele perceel van voor naar achteren bevloeid wordt. Het ongebruikte ‘restwater’ wordt via een fijn vertakt netwerk naar laaggelegen plaatsen en vennen geleid. Omdat grasplaggen, gevuld met allerlei zaden van diverse kruiden, destijds uit Zwitserland naar deze plek kwamen, zijn hier krokussen en brede orchissen gaan groeien. Een aannemer uit Maastricht kocht in 1950 de vloeiweiden van de Pelterheggen. Hij bracht wat extra grond mee uit Maastricht, die gevuld was met de zaaddozen van de herfsttijloos. In het late najaar zorgen de bloemen van die herfsttijloos voor mooie lilakleurige velden.

3Lucifers en wielewaal

We lopen hier over de 'stekskeswetering'. We hebben het dan over de populieren die hier staan, destijds vooral geplant voor de luciferindustrie. In Eindhoven stond bijvoorbeeld een luciferfabriek.Voor dit doel konden de populieren al na 25 jaar gekapt worden. Dit hout werd in schijven gezaagd, van de bast ontdaan en vervolgens geschild, zodat vellen ter dikte van één stokje ontstonden. Deze werden tot stokjes versneden en in ammoniumfosfaat gedrenkt om na gloeiing te verhinderen. Ze werden ook nog in paraffine gedompeld om de ontvlambaarheid te verbeteren.Knalgele vogelAls je veel geluk hebt, dan zou je hoog in de bomen zomaar de schuwe wielewaal kunnen zien zitten. Met zijn zwartgele verenkleed doet deze vogel exotisch aan.

4Oorspronkelijk bos

Als je na de brug door het hek loopt, dan sta je direct buiten de wetering en wandel je het oorspronkelijke bos in. Zo zag het gebied, waar nu de vloeiweiden zijn er eeuwen geleden uit. Kun je nagaan hoeveel werk het creëren van deze weiden is geweest!

5Grote grazers

Op de Plateaux kun je zo maar oog in oog komen te staan met bijzondere medewerkers van Natuurmonumenten: een aantal Galloway runderen. Deze grote grazers kunnen vrij rondlopen door een groot deel van de Plateaux. Zij houden het natuurgebied vrij van snelgroeiende grassoorten, waardoor onder andere de heide ruimte krijgt om te groeien. De dieren blijven het hele jaar buiten, dankzij hun wollige vacht kunnen ze goede tegen de kou. De hoornloze runderen danken hun naam aan de Schotse regio Galloway. Ze stammen af van het zwarte vee dat hier in de Keltische tijd, ongeveer 2500 jaar geleden, al voorkwam.AFSTANDDe dieren zijn vaak ware fotomodellen die bijdragen aan geweldige foto's. Houd wel altijd voldoende (minimaal 25 meter) afstand, voor hun rust en je eigen veiligheid.

6Kleinste vogeltje van Europa

In dit deel van De Plateaux kun je naast verschillende mezen en spechten, ook het kleinste vogeltje van Nederland tegenkomen. De goudhaan, vanwege het formaat terecht goudhaantje genoemd, deelt samen met zijn neef het vuurgoudhaantje, met zijn 8,5 cm. zelfs de titel 'de kleinste vogel van Europa'! Om je nog beter voor te stellen wat dit formaat betekent: het vogeltje weegt met zijn 4-7 gram minder dan een ansichtkaart in een envelop!Het verschil tussen de goudhaan en vuurgoudhaan is duidelijk: de vuurgoudhaan heeft naast de fraaie goudgele streep op zijn kopje, ook nog een witte wenkbrauwstreep en zwarte oogstreep.Afronden van de routeDe route eindigt over een kilomter, nadat je eerst nog langs prachtige elzenbomen langs een sloot bent gewandeld. Je komt dan weer bij de parkeerplaats bij de werkschuur van Natuurmonumenten. We hopen dat je hebt genoten van het ommetje.
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.