Wandelen

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Wandelen

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt hier over heide, langs vennen en door bos.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Grensboom

Onlosmakelijk met elkaar verbonden: een grenssteen vlak bij een grote eik. De steen geeft duidelijk de grens aan, maar is door een slimme of sluwe persoon te verplaatsen. Vandaar de eik. Die was in korte tijd al niet meer te verzetten, dus stiekem 'landjepik' was er niet meer bij!VloeiweidenDe velden waar je zometeen tussendoor loopt, zijn vloeiweiden uit de 19e eeuw. Het verhaal hierachter lees je op het paneel naast de grenssteen.  

2Wielewaal

In dit populierenbos broedt de wielewaal. Een prachtige gele vogel, die lastiger te spotten is dan je denkt! Deze vogel is gek op de hoge populieren die hier groeien.KlompenPopulierenhout werd voornamelijk gebruikt voor klompen en lucifers. Dit populierenbos blijft behouden voor de natuur.HerfsttijloosIn de herfst staat hier de zeldzame bloem herfsttijloos volop te bloeien! We koesteren deze prachtige paarswitte bloem nu, maar vroeger werd die uitgestoken! De plant is namelijk giftig en men wilde uiteraard niet dat dieren (of mensen) deze plant binnen kregen.
Wielewaal
Wielewaal
Wielewaal
Wielewaal

3Boompieper

Op de rand van bos en heide maak je kans om de boompieper te horen. Een kleine zangvogel die zijn vlucht begeleidt met zang en zodra hij landt ongeveer weer eindigt!
Boompieper
Boompieper

4Runderen

Op De Plateaux lopen het hele jaar rond Galloway runderen. Zij houden hier het terrein open. Het hekwerk dat je verderop ziet staan is een vangkraal. Natuurmonumenten en Natuurpunt (Belgische natuurorganisatie) gebruiken deze vangkraal onder meer als de runderen ingeënt moeten worden.AfstandDe dieren zijn vaak ware fotomodellen die bijdragen aan geweldige foto's. Houd wel altijd voldoende (minimaal 25 meter) afstand, voor hun rust en je eigen veiligheid.
Runderen
Runderen
Runderen
Runderen

5Boomleeuwerik

De boomleeuwerik vliegt al zingend in een op een neergaande beweging door de lucht. Sta eens stil en luister of je hem hoort! Je kunt zijn prachtige zang niet missen.OnomatopeeDe Latijnse naam van de boomleeuwerik luidt: Lullula arborea. Een zogenaamd onomatopee: zijn naam komt van het geluid dat hij maakt "Lullula". Arborea staat voor 'boom'. Ook in het Nederlands kennen we vogels die vernoemd zijn naar het geluid dat ze maken, zoals de koekoek, oehoe en kievit.
Boomleeuwerik
Boomleeuwerik

6Vleesetend plantje

Overal waar je kijkt kun je bijzonderheden in de natuur tegenkomen. Bij de vennetjes zie je regelmatig allerlei soorten libellen en langs het pad groeit zowaar zonnedauw: een vleesetende plant!Voedselarme bodemDe grond waar de zonnedauw groeit, is voedselarm. Omdat de zonnedauw toch ergens zijn energie vandaan moet halen, heeft hij zich ontwikkeld tot een heuse vleeseter. De zonnedauw is beschermd, maar bekijk het plantje gerust eens van heel dichtbij!
Vleesetend plantje
Vleesetend plantje

7Gagel

Het agrarisch grasland aan de rechterkant van de weg, daar stond vroeger waarschijnlijk een 'gagelbos'. Deze heerlijk ruikende struiken zie je nu alleen nog langs de rand van de weg.BierDe plant is beschermd, maar wrijf gerust met je handen langs wat blaadjes en ruik dan eens! Gagel is een prima alternatief voor hop en wordt in België nog steeds gebruikt om bier te brouwen. In Nederland is gagel een beschermde plant. Je kunt bij onze Belgische collega's van Natuurpunt bij Bezoekerscentrum Hageven een Gagelleer proeven, maar ook Natuurmonumenten brouwt in West-Brabant op kleine schaal gagelbier: het Brabants Gageltje.
Gagel
Gagel
Gagel
Gagel

8Koningsvaren

Deze beschermde plant is één van de grotere varens in Nederland. De plant doet zijn naam eer aan met zijn grootte: hij kan manshoog worden. Je komt de koningsvaren vaak tegen langs oude slootkanten. En je zou het niet zeggen, maar deze plant kan meer dan 100 jaar oud worden.Anti-luisVroeger werd de plant wel gedroogd en gebruikt in matrasvulling tegen luizen! De natuurlijke afweer van de plant, maakte hem ook zeer geschikt om orchideeën op te kweken.
Koningsvaren
Koningsvaren

9Uitkijkpunt

Vanuit het uitkijkpunt, dat verborgen ligt in het landschap, heb je een echt weids uitzicht over De Plateaux. De vennen waar je op uitkijkt en het gebied er omheen zijn nog volop in ontwikkeling. Vogels als de kievit en de wulp weten dit stuk natuur alweer te vinden.
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt

10Dood doet leven

Soms krijgt een boswachter de opmerking: "Wat is het een rommeltje in het bos. Waarom ruimen jullie dat dode hout niet op?" Natuurmonumenten laat dood hout heel bewust liggen, tenzij het een gevaar vormt voor bezoekers. Het hout is namelijk een bron van leven! Paddenstoelen en insecten vinden een plek om te leven en insecteneters komen weer af op hun krioelende maaltijd. Spechten zijn misschien wel de grootste liefhebbers van dood hout: ze vinden er een nestholte en ze hakken in het hout om insecten te zoeken en op te peuzelen!
Dood doet leven
Dood doet leven

11Nieuw leven

Uit het bos, sta je ineens op een vrij kale vlakte. Natuurmonumenten heeft hier flink gekapt. We hebben dit gedaan om heide weer een kans geven. De natuur ontwikkelt zich langzaam, maar langs het pad zie je al dat het resultaat oplevert. Jonge heideplantjes steken al hun kop op. En in de bomen die we hebben laten staan, zie je regelmatig al de typische bos- en heidevogels als de boompieper, boomleeuwerik en roodborsttapuit. De zang die je nu hoort is van de roodborsttapuit.
Nieuw leven
Nieuw leven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.