Ga direct naar inhoud
Terug

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Waar: De Plateaux

Panoramapad, vlak bij Bergeijk
2 uur 25
7,28 km

Over de route

De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt hier over heide, langs vennen en door bos.

Waar kun je starten

De Plateaux
Startpunt

Boswachterskantoor Kempen en Midden-Limburg (Bergeijk)

Wat kom je onderweg tegen?

1. Grensboom

Onlosmakelijk met elkaar verbonden: een grenssteen vlak bij een grote eik. De steen geeft duidelijk de grens aan, maar is door een slimme of sluwe persoon te verplaatsen. Vandaar de eik. Die was in korte tijd al niet meer te verzetten, dus stiekem 'landjepik' was er niet meer bij! De velden waar je zo meteen tussendoor loopt, zijn vloeiweiden uit de 19e eeuw. Het verhaal hierachter lees je op het paneel naast de grenssteen.  

Wielewaal
Wielewaal

2. Wielewaal

In dit populierenbos broedt de wielewaal. Een prachtige gele vogel, die lastiger te spotten is dan je denkt! Deze vogel is gek op de hoge populieren die hier groeien. Populierenhout werd voornamelijk gebruikt voor klompen en lucifers. Dit populierenbos blijft behouden voor de natuur. In de herfst staat hier de zeldzame bloem herfsttijloos volop te bloeien! We koesteren deze prachtige paars-witte bloem nu, maar vroeger werd die uitgestoken! De plant is namelijk giftig en men wilde uiteraard niet dat dieren (of mensen) deze plant binnen kregen.

Boompieper

3. Boompieper

Op de rand van bos en heide maak je kans om de boompieper te horen. Een kleine zangvogel die zijn vlucht begeleidt met zang en zodra hij landt ongeveer weer eindigt!

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes