Wandelen

Wandelroute Twee Landen pad, vogelroute bij Bergeijk

Wandelen

Wandelroute Twee Landen pad, vogelroute bij Bergeijk

Vergeet vooral je verrekijker niet op deze prachtige wandeling door het gevarieerde, grensoverschrijdende landschap bij de Dommel.

Wandel deze route met onze route app

Volg tijdens je wandeling de blauwe pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Vloeiweiden en herfsttijloos

Vanaf dit punt loop je langs het historische vloeiweidensysteem uit de 19e eeuw, die door Natuurmonumenten in ere zijn hersteld. Het hooi dat hiervan het veld kwam, ging naar defensie, dat in die tijd nog veel paarden voor de cavalerie had! Het Maaswater van kilometers verderop wordt via een kanaal het gebied ingeleid. Dit kalkrijke Maaswater zorgt er voor dat er zeer kruidenrijke hooilanden ontstaan. Hierdoor kunnen we genieten van zeldzame bloemen, zoals herfsttijloos en de brede orchis.'HERFSTKROKUS'De herfsttijloos heeft veel weg van een krokus. Het meest bijzondere verschil is dat deze zeldzame plant in de herfst bloeit! Het woordje 'loos' in de naam slaat op het feit dat de plant geen bladeren heeft bij de bloei. De bladeren en vruchten komen pas in het voorjaar tevoorschijn. De herfsttijloos is in Nederland een zeldzame verschijning. Het in stand houden van de vloeiweiden is een arbeidsintensief werk, maar vanwege de unieke cultuurhistorie en natuur die hier voorkomt hebben we dat als Natuurmonumenten er graag voor over!

2Welkom in België

Je steekt hier ongemerkt de landsgrens met België over. De oude weg loopt hier iets omhoog en je komt dan uit op de Hoge Brug. Deze brug was zo hoog, zodat de hoog beladen trekschuiten onder de brug door het hooi konden afvoeren. Via een 3 km. lang kanaal en een sluisje, om het verval van 3 meter te overbruggen, werd het hooi verder vervoerd.Zo rond 1850 was heel veel hooi nodig, want het vervoer ging nog per paard. Daarnaast lagen er vanwege de bescherming van België, dat pas 20 jaar onafhankelijk was (1830), veel kazernes in de grensstreek. Ze vertrouwden destijds 'den Hollanders' niet. Die kazernes kenden veel cavalerie en dus daar was ook veel hooi nodig.

3Grote grazers

Je kunt hier even van het pad afwijken en het gebied in lopen. De bedrading die je ziet is om de grazers, de Galloways, binnen het gebied te houden. De Galloway runderen zijn trouwe 'medewerkers' van Natuurmonumenten. Zij worden hier ingezet voor het beheer van het natuurgebied. Met hun gegraas heeft dit runderras veel invloed op het gebied. De dieren houden het open landschap in stand en zorgen ervoor dat het vennengebied niet dichtgroeit.Links zie je midden op het veld een hekwerk staan, dit is een vangkraal. Wanneer de runderen geoormerkt of gecontroleerd moeten worden voor hun gezondheid, dan worden ze hierin gedreven. Via een lange rechte, maar beslist niet saaie weg met aan de rechter zijde een oude houtwal vervolg je de route.

4Verkeerde Lieve Heer

Dit monumentale kruisbeeld stamt uit 1847 en destijds was het een rustpunt voor bedevaartgangers die van Bergeijk naar de Sint Janskapel in Overpelt trokken. Niet iedereen zal het direct opvallen, maar het Christusbeeld neigt hier met zijn hoofd naar links. Gewoonlijk hangt het hoofd naar rechts. Vanwege deze afwijking noemde de plaatselijke bevolking het beeld al snel 'De Verkeerde Lieveheer'. Het is niet 100% zeker, maar het verhaal dat het hoofd verkeerd hangt, omdat de toenmalige landeigenaar zijn personeel slecht zou hebben behandeld...Belgische collega'sHet beeld is net als natuurgebied Hageven, het Belgische deel van natuurgebied De Plateaux-Hageven, in handen van Natuurpunt. Deze natuurorganisatie kun je zien als het Belgische zusje van Natuurmonumenten. Wij werken in dit gebied en in andere grensoverschrijdende gebieden graag en intensief samen om de natuur te beschermen!

5Wereld van verschil

Als je hier op het zandpad wandelt, lijkt het of je de 'Twee werelden route' loopt in plaats van de Twee landen route. Rechts zie je intensieve landbouw met op de achtergrond de silo's. Links een prachtig natuurgebied. Aan het einde van het verharde pad, waar je nu naartoe wandelt, kun je naar rechts om een bezoek te brengen aan Bezoekerscentrum De Wulp van Natuurpunt. Natuurpunt is de Belgische zusterorganisatie van Natuurmonumenten. Bij het bezoekerscentrum kun je een stukje Belgische gezelligheid ontdekken, met koffie, thee een Belgisch biertje en iets lekkers.Kijk voor de openingstijden op natuurpuntneerpelt.be

6Pauzeplek Bezoekerscentrum De Wulp

7Langs de Dommel

Je komt hier al een plas van het Hageven tegen, gluur maar eens door het riet misschien zie je al wat watervogels. Een van de vogels die hier in het riet verstopt zou kunnen zitten, is de schuwe roerdomp. Zijn schutkleuren zijn nagenoeg perfect! De roep van deze reigerachtige doet denken aan het geluid een scheepshoorn of tuba. Een andere schuwe vogel die hier langs de Dommel leeft, valt veel meer op. Zie je een blauworanje flits langsvliegen, dan was dat een ijsvogel! Je loopt even langs de Dommel, een van Brabants mooiste beken. Het beekdal van de Dommel is hier erg afwisselend, wat het landschap betreft.Er zijn moerassen, broekbossen, rietvelden en poelen. Sinds enkele jaren mag deze beek weer slingeren. Op de moerassige oevers groeien zeldzame planten als galigaan.

8Vogelkijkscherm

Van achter het vogelscherm heb je hier een prachtig uitzicht over de Provincievijver. Als je goed luistert, hoor je misschien wel de blauwborst. En doordat je achter zo’n scherm staat, zien de vogels je niet en kun je hen onbeschaamd volgen in hun gedrag.In elk seizoen kun je hier genieten van verschillende vogelsoorten. In de zomer van de blauwborst. In de winterperiode zul je niet zo gauw zanggeluiden horen, maar je kunt wel naar  diverse eendachtige vogels speuren, zoals de wintertaling. Genoeg gespot en genoten? Ga dan verder en neem de brug over de Dommel om de route weer verder te vervolgen. Blijf wel even op de brug staan, je kunt zomaar een ijsvogel voorbij zien flitsen!

9Vogels kijken

Vanuit deze hoge vogelkijkhut heb je een prachtig uitzicht over het Hageven.Je kunt verschillende kleppen openzetten en dan het landschap afspeuren naar vogels. Grote zilverreiger, torenvalk en wellicht een kiekendief kunnen dan zo maar aan je ogen voorbij vliegen. In de broedtijd is het vanaf deze plek een feest om al die vogelgeluiden om je heen te horen. Neem daar zeker de tijd voor!

10Oude houtwallen

Langs dit oude landbouwpad vind je allerlei struiken en kruiden, waar insecten, kleine zoogdieren en vogeltjes, als heggemus en braamsluiper leven en zich kunnen verschuilen.Je ziet in deze omgeving ook oude houtwallen met doorgeschoten eiken. Deze markeerden de perceelafscheiding en hielden het vee binnen het perceel. Daarnaast gebruikte men het hout onder andere voor de bakovens.

11Panoramahut

Vanuit deze halfverborgen kijkhut, heb je een weids uitzicht over De Plateaux. Als je even blijft kijken, kun je van alles voorbij zien vliegen! Speur naar de verschillende bos-, heide- en watervogels die hier de vennen bezoeken. In de winter kun je hier bijvoorbeeld verschillende ganzensoorten, de wilde en kleine zwaan zien.Gemaskerde vogelHeb je heel veel geluk, dan zou je hier in het gebied een klapekster kunnen zien, vaak boven in een lage boomtop. Het is een zeldzame wintergast met bijzonder gedrag. De klapekster vangt namelijk net als andere klauwieren namelijk muizen, kikkers en hagedissen en spietst zijn prooi op een tak! Zo legt hij een voorraadje eten aan.

12Jong dennenbos

Na een hele poos door een wijds open, afwisselend landschap, beland je nu in een intiem, dicht grove dennenbos. De jonge grove den probeert hier de kop op te steken.Dankzij het herstelproject komt de omliggende heide weer terug, waardoor er een open heidecorridor kan ontstaan. Tal van planten en dieren profiteren hier van, van insecten tot hagedissen en heidevogels, waaronder de nachtzwaluw en boompieper.

13Poelen

Je ziet hier een aantal heldere poelen. Drinkpoelen voor de runderen met een mooi veldje waar ze heerlijk kunnen grazen. Her en der zie je ook elzenbomen staan, die echt thuishoren in zo’n nat en drassig stuk. Wist je overigens, dat Amsterdam gebouwd is op elzenhout? Einde zomer zie je vaak de sijzen op de proppen van de elzen duiken. Deze elzenproppen zitten dan ook vol met heerlijk zaad.De route eindigt op de plaats waar we begonnen, bij de parkeerplaats bij de werkschuur van Natuurmonumenten.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.