Wandelen

Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Wandelen

  Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgors en waterral.

  De route is in het veld gemarkeerd met gele pijltjes en is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Omdat je onderweg vee tegenkomt, zijn honden helaas niet welkom.

  Wandel deze route met onze route app

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Kierschewijdepad
  • Lozedijk, 7946 KM Wanneperveen (OV)
  • Vanaf Meppel de N375 richting Zwartsluis/Giethoorn, na 2e rotonde bij Doosje rechtsaf richting Wanneperveen, de Lozedijk op. Voorbij de hoge brug is de parkeerplaats.

  De route

   Startpunt

  1Ree

  Een ontmoeting met een ree heeft altijd iets magisch. De schemer van de ochtend en avond biedt daartoe de meeste kans. In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven maar liefst 500 reeën. En dat voor een nat gebied. Gelukkig kunnen de dieren goed zwemmen. En om te zorgen dat ze ook weer veilig uit het water komen, zijn bij steile oevers speciale wilduittreedplaatsen aangelegd.

  Ree
  Ree
  Ree
  Ree
  Ree
  Ree

  2Eendenkooi

  Natuurmomenten beheert in Nationaal Park Weerribben-Wieden vier eendenkooien. Eén ervan vind je hier: de Kiersche Wijdekooi. De kooien diende vroeger voor het vangen van eenden. Om zoveel mogelijk eenden te vangen, moet het stil zijn rondom de kooi. Het afpalingsrecht zorgde hiervoor. In een cirkel (meestal 1133 meter vanuit het midden van de kooicirkel gemeten) rondom de kooi mocht alleen de kooiker activiteiten ontplooien. Nu is de vangst van eenden geen doel meer, maar worden de kooien in stand gehouden vanwege hun hoge cultuurhistorische waarde.

  Eendenkooi
  Eendenkooi
  Eendenkooi
  Eendenkooi
  Eendenkooi
  Eendenkooi

  3Elzenbroekbos

  Denk je aan Nationaal Park Weerribben-Wieden, dan denk je niet direct aan bos. Toch herbergt het natuurgebied wel degelijk bos. En het zijn vaak ware juweeltjes. Elzenbroekbos is wel heel bijzonder. Grote bomen met hun voeten in het water. Je krijgt er een echt junglegevoel van. Zeker in combinatie met de slingerende kamperfoelie en het vogelgezang.

  Elzenbroekbos
  Elzenbroekbos
  Elzenbroekbos
  Elzenbroekbos
  Elzenbroekbos
  Elzenbroekbos

  4Otter

  Je hoopt het zo, maar de kans is klein. Het spotten van een otter op klaarlichte dag. Het is een nachtdier, dat vooral met zijn sporen verraadt waar hij zich ophoudt. Vooral hun uitwerpselen zijn daarbij heel nuttig. De spraints liggen op strategische plekken om soortgenoten te treffen. Elke otter heeft trouwens zijn eigen karakteristieke geur. Een soort van visitekaartje dus.

  Otter
  Otter
  Otter
  Otter
  Otter
  Otter

  5Diep water

  Deze zandplas is diep en bevriest dus bijna nooit. Dat is belangrijk voor vogels die voedsel zoeken op open water zoals eenden, blauwe reigers en grote zilverreigers. Let ook eens op de vele zangvogels. Zij verschuilen zich in het struweel rondom de plas.

  Diep water
  Diep water
  Diep water
  Diep water

  6Vlinder

  De transformatie van een onooglijke harige rups tot prachtige kleurrijke vlinder is een wonder der natuur. In het voorjaar en de zomer zijn talrijke vlinders te zien in de buurt van de planten van het Kiersche Wijdepad. Atalanta, dagpauwoog en oranjetipje houden allemaal van de nectar in de bloemen. Het oranjetipje heeft en wel zeer exclusieve relatie met de pinksterbloem. Deze dient als waardplant, oftewel gastheer en houdt zo rups en vlinder in leven.

  Vlinder
  Vlinder
  Vlinder
  Vlinder
  Vlinder
  Vlinder
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.