Natuurgebied

De Wieden

  • Erfgoed ontdekken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Hooiland

Pure beleving op het water

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Je ervaart hier de natuur heel dichtbij. Je voelt de bewegingen van het water, je ruikt de planten en bloemen en ziet vogels vanaf ooghoogte. En dat in een uitgestrekt moerasgebied met rietlanden, trilvenen, hooilandjes en moerasbos. Het is hier echt genieten.

Ronald Messemaker
Ronald Messemaker

Boswachter van dit gebied

Meer over De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Bijna 11.000 hectare waterrijke natuur waar je kunt varen, wandelen en fietsen. Op de grote meren kan het soms flink spoken, maar je vindt er ook stille wateren waar de wolkenlucht glansrijk in weerspiegelt.

  Kleurrijk landschap

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Zij wonnen hier vanaf de vijftiende eeuw turf, een kostbare brandstof. Het veengebied werd door de tijd heen langzaam afgegraven. Zo kreeg het water steeds meer meer ruimte. Er ontstonden zelfs grote meren (wieden), zoals de Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd).

  Na de vervening raakte De Wieden in rustiger vaarwater. Het gebied werd gebruikt voor de teelt van riet, als hooiland en weidegrond. Platte boten met vee en rieten voeren af en aan. Te natte delen werden aan de natuur overgelaten. Zo ontstond een kleurrijk landschap waar we nu van kunnen genieten. Het barst er van de vogels, er bloeit van alles, in het water spelen otters en er zijn allerlei overgangen van nat naar droog, van open naar dicht, van kleinschaligheid naar weidsheid.

  Natuurmonumenten beschermt en beheert dit gebied in al zijn afwisseling en schoonheid met zorg, samen met boeren, loonwerkers en vrijwilligers. Bekijk hier onze natuurvisie over De Wieden.

  Europees diploma

  Het Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft sinds 1995 het predicaat 'Excellent Natuurbeheer'. Dit Europees diploma is gegeven aan Weerribben-Wieden, onder meer vanwege de unieke samenstelling van het gebied, het laagveen en de biodiversiteit. Een erkenning voor de natuurwaarden die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in het hele gebied. Het diploma is bestemd voor beschermde natuurgebieden en wordt uitgereikt voor een periode van vijf jaar. Lees meer -> 

  Het water op

  De mooiste manier om De Wieden te ontdekken is vanaf het water. Stap aan boord van fluisterboot ‘Aalscholver’ of ‘Zwarte Stern’ en geniet onderweg van de vogels, de bloemen en kleurrijke landschappen. Peddel je liever zelf? Huur dan een kano, kies een kanoroute en ga het water op. 

  Wandel- en fietsroutes

  Door De Wieden lopen rondwandelingen over gras- en vlonderpaden, dwars door rietlanden, drassige stukken en weides vol bloemen. Een doorkijkje over het water is nooit ver weg. Ook fietspaden zijn er volop, over dijkjes en kades, door weidevogelgebieden en langs molentjes en monumenten. 

  Vogels kijken

  Nationaal Park Weerribben-Wieden is een eldorado voor vogels. Er broeden liefst 140 tot 150 soorten. Van de bekende fuut en blauwborst tot zeldzame soorten als de snor, kleinst waterhoen en watersnip. In de Auken, een moerasgebied ten noorden van Giethoorn, huist een kolonie purperreigers en lepelaars. De water- en moerasvogels in De Wieden zijn vanuit verschillende vogelkijkhutten te zien.

  Op de hooilanden en weides vol orchideeën, dotterbloemen en pinksterbloemen hoor je weidevogels zoals de kievit, grutto en tureluur hun eigen naam roepen. Ook de wulp jubelt er lustig op los. De weidevogels zoeken elkaar in het vroege voorjaar graag op in drassige graslanden als ze net terug zijn uit Afrika.

  Eendenkooien

  Natuurmonumenten beheert vier eendenkooien in De Wieden. Vroeger werden hier eenden gevangen. Nu zijn het plekken met een verborgen schoonheid. Achter de kooibossen liggen verscholen plassen waar de natuur zich ongestoord heeft ontwikkeld. Je proeft hier de geschiedenis wanneer je een kijkje komt nemen. Het is een intieme omgeving om de stilte te ervaren.

  Vanwege de rijke natuur en cultuurhistorie kocht Natuurmonumenten De Bakkerskooi al in 1934. Daarna volgde de aankoop van de Grote Otterskooi in 1940, de grootste eendenkooi van Europa. Later volgden nog de aankoop van eendenkooi de Kiersche Wijde en de Klaverskooi.

  De Grote Otterskooi is met dertig hectare zo’n tien keer zo groot als de gemiddelde eendenkooi in Nederland. De kooi was vanaf eind 18de eeuw in gebruik en telde 5 kooiplassen met in totaal 17 vangpijpen. Een omvang die garant stond voor een hoge opbrengst: een goede dag leverde de kooikers honderden eenden op. De kooi is vernoemd naar de familie Otter. Wil je eens een kijkje achter de schermen nemen? Ga met de boswachter mee op vaarexcursie naar de Grote Otterskooi.

  Vogels kijken in De Wieden

  Vogels spotten in De Wieden? Blauwe, zilver- of purperreigers, zwanen, aalscholvers, lepelaars of misschien wel de vis- of zeearend die overvliegt? Vanuit de uitkijktoren kijk je uit over de veenplas. In de toren vind je informatie over alle vogelsoorten die je hier kunt zien. Wie weet, zwemt de otter wel voorbij!

  Vogels kijken in De WIeden

  De grootste eendenkooi van Europa

  Kom eens kijken in de Grote Otterskooi, liefst dertig hectare groot en daarmee de grootste eendenkooi van Europa. Eeuwenlang werden hier eenden gevangen, nu is het een verscholen natuurgebied dat je met vaarexcursies kunt bezoeken.

  Ontdek de Grote Otterskooi

  Verdronken dorp

  In de Beulakerwijde zie je in het water al van verre een kunstwerk: een klokkentoren van aluminimum. Een herinnering aan het dorpje Beulake dat hier in 1776 door de golven werd verzwolgen. De kerktoren stak volgens de overlevering nog jarenlang boven het water uit.

  Vaar mee langs het verdronken dorp
 • Wandelen

  Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgo...

  • 4.89 km
 • Kanovaren

  Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden

  Stap bij het pittoreske Giethoorn in de kano en peddel over grote meren en door kleurrijke sloten. Het letterlijke hoogtepunt van deze tocht is een bezoek aan de uitkijktoren bij 't Eiland.

  • 10.35 km
 • De Wieden

  Agenda

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster
  wo 29 dec
  Erfgoed ontdekken

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster!

  Beklim de watertoren, het baken in De Wieden, en geniet van het fantastische uitzicht over dit natuurgebied!

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster
  wo 29 dec
  Erfgoed ontdekken

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster!

  Beklim de watertoren, het baken in De Wieden, en geniet van het fantastische uitzicht over dit natuurgebied!

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster
  wo 29 dec
  Erfgoed ontdekken

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster!

  Beklim de watertoren, het baken in De Wieden, en geniet van het fantastische uitzicht over dit natuurgebied!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  De Wieden

  Wat wij hier doen

  Landschap in stand houden

  Samen met vrijwilligers, pachters en loonwerkers houden we de afwisselende landschappen van De Wieden in stand. Doen we niets, dan verandert alles in bos. Daarom maken we regelmatig nieuw open water, zoals vroeger de verveners deden. Hierdoor begint het zogenaamde ‘verlandingsproces’ opnieuw. Soms ontstaat dan het zeldzame trilveen. De Wieden is een van de laatste gebieden in West-Europa waar je dit 'drijvende land' tegenkomt. Het is een bijzonder gevoel als je er overheen loopt; de grond beweegt met je mee. In de wintermaanden zijn de rietsnijders hard aan het werk. Zij snijden riet tussen december en april, dat daarna weer uitgroeit tot wuivende rietvelden. Onze vrijwilligers helpen mee met het onderhoud van routes, paden en cultuurhistorische monumenten zoals eendenkooien en watermolens. Zo houden we De Wieden aantrekkelijk voor planten, dieren én mensen.

  Word ook vrijwilligerBekijk onze nieuwe natuurvisie
  logo