Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden gaat beperkt open.

Vanaf zaterdag 6 juni opent Bezoekerscentrum De Wieden haar deuren in de weekends. Bezoekers kunnen op 1,5 meter afstand het centrum en het achterliggende gebied bezoeken. Er zijn in juni nog geen activiteiten zoals boottochten.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in De Foeke, de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Meestal is het een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben Wieden. In de huidige situatie geven we je op onze webpagina ook graag wat inspiratie voor thuis. 

  In het bezoekerscentrum  vind je informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m oktober, starten bijna dagelijks vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en gebied. De schipper is ook natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. Hij bestuurt de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. Hier vind je de data van de ingeplande tochten.

  De excursieboten met schipper zijn ook voor een groepsuitje te huur. 

  Waterbus voor fietsers

  Vanaf het bezoekerscentrum kun je met de waterbus, ook wel genoemd EcoWaterLiner, naar Blokzijl of Giethoorn. Het mooie is: je fiets kan mee! Een welkome onderbreking van fiets- of wandelroute. Je rust lekker uit terwijl je vaart over de Beulakerwijde of het Giethoornse meer. De EcoWaterLiner vaart dagelijks met twee waterbussen van eind april t/m september. De boten zijn niet geschikt om te varen met harde wind. De laatste up-to-date informatie over vaartijden vind je hier

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen. Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Bekijk hier de openingstijden. 

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Beleef de natuur thuis

  Last van droogte in je tuin?

  Hoe loods je je planten door deze droogte? En hoe help je de dieren in je tuin te overleven? Boswachter Mathiska geeft 8 tips om te voorkomen dat je tuin in een woestijn verandert.


  Tips van boswachter Mathiska
  Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis

  Vaar mee door het grootste laagveenmoeras van Europa

  Op dit moment kunnen we geen vaarexcursies aanbieden. Toch even genieten van heerlijk kalm varen door De Wieden? Bekijk dan deze video die vrijwilligers afgelopen najaar opnamen vanaf de excursieboot.

  Bekijk de video
  Beleef de mini-natuur met kinderen

  Kronkelende regenwormen

  In de voorjaarszon wordt de aarde al lekker warm. Heb je dat eigenlijk wel eens gevoeld?
  Kinderen worden ook blij van mini-natuur je tuin.

  Met kinderen de tuin ontdekken?
 • Wandelen

  Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden weer open vanaf 6 juni 2020

  Het smalle laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden is vanaf 6 juni 2020 weer open.

  • 2.34 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs het water in Flevoland

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Het winnen van veen zorgde ervoor dat het water de ruimte kreeg. Hierdoor ontstonden grote putten (weren) met lange legakkers (ribben) om de turven op te drogen.

  • 46.7 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo