Ga direct naar inhoud
Nationaal Park Weerribben - Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

  • Erfgoed ontdekken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum De Wieden

Vernieuwd bezoekerscentrum De Wieden weer geopend

Een nieuw seizoen, een nieuw Bezoekerscentrum: welkom! Het vaarseizoen is al volop begonnen met allerlei leuke vaarexcursies, te boeken via de agenda. De Ecowaterbus vaart vanaf zaterdag 27 april weer dagelijks heen en weer tussen het bezoekerscentrum en Blokzijl en Giethoorn. Online tickets zijn hieronder te boeken.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden

Over het bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen. Verder kun je hier meer ontdekken over de natuur in De Wieden. Er is ook een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’). Maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied. In het bezoekerscentrum kun je ook een spannende film over het Verdronken Dorp Beulake bekijken.

Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak. 

Varen met de boswachter over De Wieden

De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Stap aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

Waterbus 

De ecowaterbus pendelt twee maal per dag heen en weer van Sint Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl.  Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

Vlonder- en laarzenpad 

Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad over drijvend land. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

Achter bezoekerscentrum De Wieden loopt een laarzenpad door het moeras. Het moeraspad slingert dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen. 

Watertoren Sint Jansklooster

De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap. Kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Onze torenwachters staan klaar om je een rondleiding te geven. Reserveer vooraf een tijd via de agenda.

Natuurgebied De Wieden

In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

Bezoekerscentrum De Wieden

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Bezoekerscentrum De Wieden

Nieuws

Direct naar