Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Aangepaste openingstijden Bezoekerscentrum De Wieden.

Het bezoekerscentrum De Wieden is in oktober geopend van woensdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Vanaf 1 november zijn de openingstijden woensdag, zaterdag en zondag van 12 - 16 uur.

Het bezoekerscentrum biedt op dit moment alléén activiteiten aan die gezinnen zelfstandig kunnen doen.

Het laarzenpad en het vlonderpad zijn alle dagen toegankelijk.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Reserveer vooraf voor deelname aan activiteiten.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Vanaf juli starten van woensdag tot en met zondag vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en karakter.

  Vaarexcursie Ontdek De Wieden

  Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. De excursieboot vaart een mooie tocht door De Wieden, langs Dwarsgracht, door kleine slootjes en over het grote meer de Beulakerwijde. Je gaat aan boord op de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. Hier vind je de data van de ingeplande tochten.

  Waterbus heeft gewijzigd programma

  De Ecowaterbus vaart nog niet zoals gebruikelijk naar en van Blokzijl en Giethoorn, maar vaart over de Beulakerwijde. Het is tijdelijk een rondvaart: Zwerf je mee over de Beulakerwijde. De rondvaart begint en eindigt bij het bezoekerscentrum. Dit omdat de Corona-maatregelen niet realiseerbaar zijn bij de functie als veerverbinding. Onderweg kun je genieten van de verschillende water- en moerasvogels en van de weidsheid. Let op: in tegenstelling tot wat je van ons gewend bent is het noodzakelijk om vooraf te reserveren en kunnen fietsen niet mee.

  Meer informatie en aanmelden voor de vaartochten met de waterbus, zoekvia www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden alle dagen open

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen.

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. Je vindt de tijden in de agenda.

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  OERRR ontdek- en struintocht

  Durf je jezelf het water over te zetten met een pontje? We hebben het altijd al leuke laarzenpad nog meer OERRR gemaakt. Met een stoere rugzak ga je op pad en onderweg kom je allemaal leuke opdrachten tegen. Trek je laarzen en struin ook over het modderige pad! (Uitermate geschikt voor gezinnen met opgroeiende kinderen)

  Meer informatie

  Bingo!

  Vraag bij de balie van het bezoekerscentrum naar de OERRR Wieden-herfstbingo. Met de OERRR Wiedenherfstbingo kun je samen met je ouders of opa en oma op zoek langs het vlonderpad. Wie heeft het snelst bingo? Het vlonderpad is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen en voor mensen met een visuele beperking. (Uitermate geschikte voor gezinnen met kleine(re) kinderen)


  Meer informatie
  Hoe maak je je tuin winterklaar?

  Zo haal je de natuur je tuin in!

  Lekker in je tuin aan de slag op een zachte herfstdag? Het is niet moeilijk om de natuur daarbij een handje te helpen.
  Laat je inspireren door de tips van boswachter Mathiska.

  Naar de tips
 • Fietsen

  Weidevogel fietsroute De Wieden

  Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen.

  • 33.9 km
 • Fietsen

  Fietsroute De Wieden, langs Giethoorn

  Fiets rond de Beulakerwijde en Belterwijde bij Giethoorn en bewonder de meren, uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooilanden en dichtbegroeide moerasbossen van De Wieden. Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is het ideale startpunt voor een dag in dit waterrijke na...

  • 43.14 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo