Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Kom genieten van het afwisselende waterlandschap in De Wieden!

Vanaf het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster wandel je door een schilderachtig straatje, terug in de tijd van het turfsteken. Vanaf deze pittoreske plek vaar je per fluisterboot zo natuurgebied De Wieden in, onderdeel van Nationaal Park Weerribben - Wieden.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in De Foeke, de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Ooit woonde hier de familie Huisman met achttien kinderen. Nu is het een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben Wieden.

  Je vindt er informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m oktober, starten bijna dagelijks vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en gebied. De schipper is ook natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. Hij bestuurt de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. Hier vind je de data van de ingeplande tochten.

  De excursieboten met schipper zijn ook voor een groepsuitje te huur. 

  Waterbus voor fietsers

  Vanaf het bezoekerscentrum kun je met de waterbus, ook wel genoemd EcoWaterLiner, naar Blokzijl of Giethoorn. Het mooie is: je fiets kan mee! Een welkome onderbreking van fiets- of wandelroute. Je rust lekker uit terwijl je vaart over de Beulakerwijde of het Giethoornse meer. De EcoWaterLiner vaart dagelijks met twee waterbussen van eind april t/m september. De boten zijn niet geschikt om te varen met harde wind. De laatste up-to-date informatie over vaartijden vind je hier

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen. Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Bekijk hier de openingstijden. 

   

  Geniet van het gele riet met de mooie luchten.

  Welkom in het land van de rietsnijders. Voel het deinen van het drijvende land. Maak een spannende natte veentocht waarbij je jezelf overzet met trekpontjes! Of houd droge voeten op het drijvende vlonderpad om een kijkje te nemen in de veentent en de veenschuur.

  Ook in dit seizoen zijn er allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen! Meer weten?
  Stoere Oerrr activiteiten voor kinderen in de natuur.

  Naar buiten met kinderen

  Stoere kinderen kunnen in de voorjaarsvakantie een ontdek- en struintocht doen, het water oversteken met trekpontjes, takken sjouwen, hutten bouwen, wilgen knotten en hout snijden.

  Meer weten en aanmelden?

  Spectaculaire hoogte

  De watertoren van Sint Jansklooster is een baken in De Wieden. Beklim de toren via de houten wenteltrap met 207 treden en geniet op 46 meter hoogte van een overweldigend uitzicht. De toren is elke zaterdag open voor publiek; zomer en winter. Op de toren staan de torenwachters klaar om je de mooiste verhalen te vertellen!

  Klim je mee?
 • Kanovaren

  Kanoroute Giethoorn-Geel in De Wieden

  Stap bij het pittoreske Giethoorn in de kano en peddel over grote meren en door kleurrijke sloten. Het letterlijke hoogtepunt van deze tocht is een bezoek aan de uitkijktoren bij 't Eiland.

  • 10.35 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs het water in Flevoland

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Het winnen van veen zorgde ervoor dat het water de ruimte kreeg. Hierdoor ontstonden grote putten (weren) met lange legakkers (ribben) om de turven op te drogen.

  • 46.7 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  Winters ambacht in de Wieden
  za 29 feb
  Wandelen

  Ontdek het winters ambacht in De Wieden

  Rietsnijders zijn nu volop aan het werk in De Wieden. Tijdens een wandeling over het laarzenpad vertelt de gids over het oude ambacht riet snijden.

  Winteractiviteiten in De Wieden
  zo 01 mrt
  Op pad met kinderen

  OERRR Wilgen knotten

  De stoerste kinderen kunnen wilgen knotten in De Wieden! Zelf takken zagen en houtsnijden? We doen het dit voorjaar nog één keer! Doe je ook mee?

  Vlonderpad
  zo 08 mrt
  Wandelen

  Biografie van De Wieden

  Neem een kijkje in de geschiedenis van De Wieden. Deze aantrekkelijke combinatie van een presentatie en een excursie geeft je een beeld van het ontstaan van De Wieden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo