Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

  • Cultureel
  • Fietsen
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum De Wieden

De deuren zijn een poosje dicht

Bezoekerscentrum De Wieden is tijdelijk gesloten. Het laarzenpad is dicht vanwege groot onderhoud.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen . Je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak. 

  Varen met de boswachter over De Wieden

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Je gaat aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

  Waterbus 

  Het programma van de ecowaterbus in 2021 is in voorbereiding. Het streven is om de veerdiensten  op aangepaste wijze te hervatten.  Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden alle dagen open

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen.

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. Je vindt de tijden in de agenda.

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Nieuws uit De Wieden

  Beverpaar vestigt zich in De Wieden

  Boswachters van Natuurmonumenten waren blij verrast toen ze in De Wieden op meerdere plekken knaagsporen van bevers vonden. De bever is een nieuwe bewoner in het gebied en is inmiddels ook met een camera vastgelegd. “Het lijkt erop dat een beverpaartje zich hier thuis voelt en zich aan het vestigen is. Een mooie ontwikkeling”, zegt boswachter Ronald Messemaker.

  Lees verder!
  Egel EHBO in de winter

  Zo haal je de natuur je tuin in!

  Egels zijn nu als het goed is allemaal in winterslaap. Toch is het heel normaal dat ze af en toe wakker worden. En je ze dan zelfs ziet rondscharrelen je tuin. Boswachter Mathiska legt uit waarom en vertelt wat je kunt doen om ze te helpen.

  Naar de tips

  Een ree met natte poten?

  In het waterrijke veengebied van De Wieden kun je goed reeën spotten. Reeën leven in rietvelden en zijn ook te vinden op grasland en langs bosjes. Ze voelen zich thuis als er voldoende voedsel , dekking en rust is. In De Wieden rusten ze op de grond, die net iets hoger en droger ligt, zoals de legakkers. Het is niet zo dat reeën niet van water houden, het zijn uitstekende zwemmers. De meeste kans om reeën te zien is aan het begin en einde van de dag.


  Meer informatie
 • Fietsen

  Cultuurhistorische fietsroute door De Wieden

  Stap op de fiets en voel de rijke historie van De Wieden. Een tocht langs de prachtige plekjes met de mooiste verhalen.

  • 51.31 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs het water in Flevoland

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Het winnen van veen zorgde ervoor dat het water de ruimte kreeg. Hierdoor ontstonden grote putten (weren) met lange legakkers (ribben) om de turven op te drogen.

  • 46.7 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo