Nationaal Park Weerribben - Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

  • Erfgoed ontdekken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum De Wieden

Welkom in De Wieden!

In de winterperiode is het bezoekerscentrum open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

Het drijvende vlonderpad en het modderige laarzenpad zijn alle dagen toegankelijk.Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het bezoekerscentrum

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen . Je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak. 

  Varen met de boswachter over De Wieden

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Je gaat aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

  Waterbus 

  De ecowaterbus pendelt twee maal per dag heen en weer van Sint Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl.  Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

  Vlonder- en laarzenpad 

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad over drijvend land. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Achter bezoekerscentrum De Wieden loopt een laarzenpad door het moeras. Het moeraspad slingert dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen. 

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. 

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Ontdek De Wieden van bovenaf

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster

  Elke zaterdag is het mogelijk om de watertoren aan de rand van De Wieden te beklimmen! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

  De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

  Onze torenwachters geven elke zaterdag rondleidingen. De toren is vanaf 12:15 uur te bezoeken. De laatste klim omhoog is om 15:00 uur. Om 15:30 uur uur sluiten de deuren.

  Verder lezen
  Avontuurlijke wandeling met trekpontjes. Laarzen noodzakelijk!

  Wandel over drijvend land!

  Achter bezoekerscentrum De Wieden is een avontuurlijk laarzenpad over het drijvende land.
  De route is 2,8 km lang. Honden zijn niet toegestaan.

  Klik hier voor meer informatie.
  Hoor het riet, dat ruist in de wind.

  Geniet juist nu van het riet.

  In de herfst zijn de rietpluimen een prachtig gezicht in de zon en de wind.

  Achter het bezoekerscentrum ligt een goed toegankelijk drijvend vlonderpad van 1 km lang. Het vlonderpad is alle dagen toegankelijk en ook geschikt voor buggy's en rolstoelen.
  Niet toegankelijk voor honden.

 • Wandelen

  Veenweidepad

  Een prachtige rondwandeling in De Wieden langs weides en plassen vol vogels.

  • 4 km
 • Kanovaren

  Kanoroute Belt-Schutsloot in De Wieden

  Deze kanoroute voert langs het dorp Belt-Schutsloot, een kleine versie van het veel bekendere Giethoorn. Vervolgens peddel je door een prachtig stukje Wieden met vaarten, kolkjes en meren.

  • 9.97 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum De Wieden
  • Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster (OV)
  • 0527205660
  • [email protected]
  • Facebook
  • Volg vanaf de snelwegen in de regio de borden voor Weerribben-Wieden. Daarna wordt Wieden of Bezoekerscentrum De Wieden verder op de borden aangegeven.

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo