Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

  • Cultureel
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum De Wieden

Magnifieke muziek in De Wieden

Geniet op 9 oktober van muzikale duizendpoot Chieko Donker Duyvis en haar ensemble Menestréis met eigen composities geïnspireerd door klassieke muziek, jazz en Braziliaanse grooves.
Word op 10 oktober blij van la Rondinella met vrolijke Engelse muziek. Kom voor de zeventiende-eeuwse klanken op historische instrumenten in een bewaard gebleven landschap.
Kaartverkoop via agenda onderaan deze pagina.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het bezoekerscentrum

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen . Je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak. 

  Varen met de boswachter over De Wieden

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Je gaat aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

  Waterbus 

  De ecowaterbus pendelt twee maal per dag heen en weer van Sint Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl.  Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

  Vlonder- en laarzenpad 

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen. 

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. 

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Ontdek De Wieden van bovenaf

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster

  Elke zaterdag (en in de zomervakantie ook elke woensdag) is het mogelijk om de watertoren aan de rand van De Wieden te beklimmen! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

  De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

  Onze torenwachters geven elke zaterdag zes rondleidingen van drie kwartier. Per rondleiding kunnen er acht bezoekers mee. Kaartjes kunnen online worden geboekt.

  Reserveren kan hier!
  De Wieden ontdek je het mooist vanaf het water

  Vaar mee met de boswachter

  Varen is dé manier om de waterrijke Wieden te ontdekken.
  De boswachter neemt je mee langs het verdronken dorp Beulake en langs sfeervolle vervenershuisjes. Onderweg hoor je leuke en bijzondere wetenswaardigheden over De Wieden en haar bewoners. De weidse Wieden, kolkjes en kronkelende sloten zorgen nog elke dag voor een bijzonder rijke cultuur en natuur.

  De excursies zijn via deze link te vinden en te boeken.
  Combineer varen, fietsen en wandelen

  Doorkruis De Wieden met de ecowaterbus

  Varen van dorp naar dorp dwars door de waterrijke Wieden. Tweemaal daags pendelen ecowaterbussen vanaf het bezoekerscentrum in Sint Jansklooster heen en weer. Vaar mee naar het Zuiderzeestadje Blokzijl of naar het charmante Giethoorn.

  Wil je mee? Actuele informatie over vaartijden vind je hier.
 • Wandelen

  Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgo...

  • 4.89 km
 • Wandelen

  Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Een prachtige rondwandeling in De Wieden langs weides en plassen vol vogels.

  • 4 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  excursieboot De Wieden
  di 28 sep
  Varen

  Ontdek De Wieden - vaarexcursie

  Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en de rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

  open excursieboot met gids/boswachter De Wieden
  di 28 sep
  Varen

  Zwerf je mee over de Beulakerwijde?

  Zwerf je mee op de open excursieboot over de Beulakerwijde en langs het verdronken dorp Beulake? Kom genieten van de water- en moerasvogels, de bloemen. Ervaar de weidsheid en de kronkelende sloten van De Wieden.

  excursieboot De Wieden
  wo 29 sep
  Varen

  Ontdek De Wieden - vaarexcursie

  Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en de rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo