Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Kom genieten van het afwisselende waterlandschap in De Wieden!

Vanaf het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster wandel je door een schilderachtig straatje, terug in de tijd van het turfsteken. Vanaf deze pittoreske plek vaar je per fluisterboot zo natuurgebied De Wieden in, onderdeel van Nationaal Park Weerribben - Wieden.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in De Foeke, de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Ooit woonde hier de familie Huisman met achttien kinderen. Nu is het een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben Wieden.

  Je vindt er informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m oktober, starten bijna dagelijks vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en gebied. De schipper is ook natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. Hij bestuurt de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten met schipper zijn ook voor een groepsuitje te huur.

  Watertaxi voor fietsers

  Vanaf het bezoekerscentrum kun je met de watertaxi, ook wel genoemd EcoWaterLiner, naar Blokzijl of Giethoorn. Het mooie is: je fiets kan mee! Een welkome onderbreking van fiets- of wandelroute. Je rust lekker uit terwijl je vaart over de Beulakerwijde of het Giethoornse meer. De EcoWaterLiner vaart dagelijks met twee watertaxi’s van eind april t/m september.

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen. Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden.

   

  Kom al varend genieten van de nazomer in De Wieden.

  Stap aan boord bij de boswachter en laat je verrassen door de prachtige natuur van De Wieden. Geniet van grote meren, kleine slootjes en het drijvend land.

  Boek hier je tickets
  Fiets en hond mogen ook mee.

  Stap aan boord van de EcoWaterLiner

  De EcoWaterLiner vaart dagelijks tot en met 27 oktober 2019 tussen Sint Jansklooster en Blokzijl en Sint Jansklooster en Giethoorn.

  Vertrektijden en meer informatie
  filter plus

  Spectaculaire hoogte

  De watertoren van Sint Jansklooster is een baken in De Wieden. Beklim de toren via de houten wenteltrap met 207 treden en geniet op 46 meter hoogte van een overweldigend uitzicht. De toren is elke zaterdag open voor publiek.

  Klim je mee?
  filter plus
 • Wandelen

  Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Een prachtige rondwandeling in De Wieden langs weides en plassen vol vogels.

  • 3.98 km
 • Cultureel

  Vlonderpad, bij bezoekerscentrum De Wieden

  Tijdens deze korte route over het Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven.

  • 0.94 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  Vaartocht verdronken dorp - De Wieden
  zo 22 sep
  Varen

  Verdronken dorp - vaartocht in De Wieden

  Tijdens deze korte vaartocht maak je kennis met De Wieden en het verhaal over de turfwinning, waardoor het dorpje Beulake uiteindelijk verdronk. Met leuke kinderactiviteit na afloop!

  Vaartocht eendenkooi - De Wieden
  di 24 sep
  Cultureel

  Vaartocht eendenkooi - De Wieden

  De Wieden, gevormd door turfstekers, rietsnijders, en de eendenkooikers. Duik in de historie van deze natuurbeheerders van vroeger. Met koffiepauze onderweg!

  Vaartocht Belt-Schutsloot - De Wieden
  wo 25 sep
  Varen

  Vaartocht Belt-Schutsloot - De Wieden

  Ontdek het zuidelijke deel van De Wieden tijdens deze vaartocht door de smalle slootjes en kolkjes rond waterdorp Belt-Schutsloot. Met koffie stop onderweg!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo