Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Kom genieten van het afwisselende waterlandschap in De Wieden!

Vanaf het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster wandel je door een schilderachtig straatje, terug in de tijd van het turfsteken. Vanaf deze pittoreske plek vaar je per fluisterboot zo natuurgebied De Wieden in, onderdeel van Nationaal Park Weerribben - Wieden.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in De Foeke, de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Ooit woonde hier de familie Huisman met achttien kinderen. Nu is het een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben Wieden.

  Je vindt er informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m oktober, starten bijna dagelijks vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en gebied. De schipper is ook natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. Hij bestuurt de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten met schipper zijn ook voor een groepsuitje te huur. Hier vind je de data van de ingeplande tochten. 

  Watertaxi voor fietsers

  Vanaf het bezoekerscentrum kun je met de watertaxi, ook wel genoemd EcoWaterLiner, naar Blokzijl of Giethoorn. Het mooie is: je fiets kan mee! Een welkome onderbreking van fiets- of wandelroute. Je rust lekker uit terwijl je vaart over de Beulakerwijde of het Giethoornse meer. De EcoWaterLiner vaart dagelijks met twee watertaxi’s van eind april t/m september. De laatste up-to-date informatie over vaartijden vind je hier

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen. Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Bekijk hier de openingstijden. 

   

  Kom al varend genieten van de nazomer in De Wieden.

  Stap aan boord bij de boswachter en laat je verrassen door de prachtige natuur van De Wieden. Geniet van grote meren, kleine slootjes en het drijvend land.

  Boek hier je tickets
  Fiets en hond mogen ook mee.

  Stap aan boord van de EcoWaterLiner

  De EcoWaterLiner vaart dagelijks tot en met 27 oktober 2019 tussen Sint Jansklooster en Blokzijl en Sint Jansklooster en Giethoorn.

  Vertrektijden en meer informatie

  Spectaculaire hoogte

  De watertoren van Sint Jansklooster is een baken in De Wieden. Beklim de toren via de houten wenteltrap met 207 treden en geniet op 46 meter hoogte van een overweldigend uitzicht. De toren is elke zaterdag open voor publiek.

  Klim je mee?
 • Wandelen

  Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgo...

  • 4.89 km
 • Wandelen

  Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Een prachtige rondwandeling in De Wieden langs weides en plassen vol vogels.

  • 3.98 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  Winters ambacht in de Wieden
  zo 22 dec
  Wandelen

  Ontdek het winters ambacht in De Wieden

  Rietsnijders zijn nu volop aan het werk in De Wieden. Tijdens een wandeling over het laarzenpad vertelt de gids over het oude ambacht riet snijden.

  OERRR Wilgen knotten
  zo 29 dec

  OERRR Wilgen knotten

  Wil je wilgen knotten? Zelf takken zagen en houtsnijden? Kom mee naar buiten en doe mee!

  OERRR Hutten bouwen, wilgentakken sjouwen - De Wieden
  do 02 jan
  Op pad met kinderen

  OERRR Hutten bouwen, wilgentakken sjouwen - De Wieden

  Kom lekker buiten spelen in De Wieden! Doe mee met hutten bouwen, vuurtje stoken en buiten spelletjes doen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo