Nationaal Park Weerribben - Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

  • Erfgoed ontdekken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum De Wieden

Laarzenpad weer toegankelijk

Het laarzenpad bij het bezoekerscentrum is weer toegankelijk! Het onderhoud is nog niet volledig afgerond, maar de brug is wel weer bruikbaar.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het bezoekerscentrum

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen . Je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak. 

  Varen met de boswachter over De Wieden

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Je gaat aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

  Waterbus 

  De ecowaterbus pendelt twee maal per dag heen en weer van Sint Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl.  Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

  Vlonder- en laarzenpad 

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad over drijvend land. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Achter bezoekerscentrum De Wieden loopt een laarzenpad door het moeras. Het moeraspad slingert dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen. 

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. 

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Beleef de prachtige natuur van de Wieden vanaf het water

  Ga mee op vaarexcursie

  Vanaf april kun je onder leiding van een gids mee op vaarexcursie door de Wieden. De mooiste manier om de bijzondere natuur te bewonderen! Aanmelden kan via de website of in het bezoekerscentrum.

  Klik hier voor meer informatie.
  Ontdek De Wieden van bovenaf

  Beklim de watertoren in Sint Jansklooster

  Elke zaterdag is het mogelijk om de watertoren aan de rand van De Wieden te beklimmen! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

  De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

  Onze torenwachters geven elke zaterdag rondleidingen. De toren is vanaf 12:15 uur te bezoeken. De laatste klim omhoog is om 15:00 uur. Om 15:30 uur uur sluiten de deuren.

  Verder lezen
  Bewonder de prachtig bloeiende hooilanden

  Geniet van het voorjaar

  Het voorjaar is begonnen en dat betekent broedende weidevogels en prachtige bloemrijke hooilanden!

  Achter het bezoekerscentrum ligt een goed toegankelijk drijvend vlonderpad van 1 km lang. Het vlonderpad is alle dagen toegankelijk en ook geschikt voor buggy's en rolstoelen. Loop over het drijvende land en geniet van de opbloeiende natuur.

 • Wandelen

  TIJDELIJKE OMLEIDING - Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  LET OP: In verband met werkzaamheden langs het Kiersche Wijdepad (het graven van nieuwe petgaten), wordt deze bij routepunt 3 tijdelijk omgeleid. Hou de bordjes in de gaten.

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebie...

  • 4.89 km
 • Wandelen

  Veenweidepad

  Een prachtige wandelroute in Nationaal Park Weerribben - Wieden langs weides en plassen vol vogels. De route ligt nabij Wanneperveen en Giethoorn.

  • 4 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  otter
  za 01 apr
  Varen

  Varen door het leefgebied van de otter

  Speciale vaarexcursie in het jaar van de otter. Ontdek De Wieden door de ogen van de otter.

  excursieboot De Wieden
  zo 02 apr
  Varen

  Ontdek De Wieden - vaarexcursie

  Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en de rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

  Vaartocht verdronken dorp - De Wieden
  zo 02 apr
  Varen

  Varen naar het verdronken dorp in De Wieden

  Vaar mee naar het verdronken dorp Beulake. Het eens zo levendige dorp op de bodem van de Beulakerwijde.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo