Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Aangepaste openingstijden Bezoekerscentrum De Wieden.

In de zomermaanden is bezoekerscentrum De Wieden geopend van woensdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.
Op deze dagen zijn er ook activiteiten. Boek activiteiten via de agenda. De paden zijn alle dagen toegankelijk.

Meer over Bezoekerscentrum De Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in De Foeke, de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Reserveer vooraf voor deelname aan activiteiten.

  In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten, activiteiten voor kinderen en je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

  In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad, in de theeschenkerij, kun je uitgebreid lunchen en koffie of thee drinken met gebak.

  Varen met een fluisterboot over De Wieden.

  De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Vanaf juli starten van woensdag tot en met zondag vaartochten bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. De tochten variëren in lengte en karakter.

  Vaarexcursie Ontdek De Wieden

  Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids en vertelt onderweg van alles over het landschap en de natuur. De excursieboot vaart een mooie tocht door De Wieden, langs Dwarsgracht, door kleine slootjes en over het grote meer de Beulakerwijde. Je gaat aan boord op de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. Hier vind je de data van de ingeplande tochten.

  Waterbus heeft gewijzigd programma

  De Ecowaterbus vaart nog niet zoals gebruikelijk naar en van Blokzijl en Giethoorn, maar vaart over de Beulakerwijde. Het is tijdelijk een rondvaart: Zwerf je mee over de Beulakerwijde. De rondvaart begint en eindigt bij het bezoekerscentrum. Dit omdat de Corona-maatregelen niet realiseerbaar zijn bij de functie als veerverbinding. Onderweg kun je genieten van de verschillende water- en moerasvogels en van de weidsheid. Let op: in tegenstelling tot wat je van ons gewend bent is het noodzakelijk om vooraf te reserveren en kunnen fietsen niet mee.

  Meer informatie en aanmelden voor de vaartochten met de waterbus, zoekvia www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten

  Vlonder- en laarzenpad De Wieden alle dagen open

  Het laarzenpad achter het bezoekerscentrum loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende sloten over. Lekker avontuurlijk voor kinderen.

  Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

  Watertoren Sint Jansklooster

  De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek. Je vindt de tijden in de agenda.

  Natuurgebied De Wieden

  In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden. 

  Lopen over drijvend land

  Elke dag kun je jezelf met trekpontjes overzetten op het laarzenpad,  je loop over het drijvende land tussen de rietvelden, waar 's winters de rietsnijders aan het werk zijn. Houd je liever droge voeten, kies dan voor het drijvende vlonderpad door het riet en geniet van de rietgedekte huizen langs het authentieke Beulakerpad.

  Meer informatie
  Vijf dagen in de week kun je met ons mee het water op!

  Beleef de waterrijke Wieden vanaf het water

  Ontdek De Wieden onder begeleiding van een schipper die ook boswachter of gids is. Vaarexcursies op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen.

  Zwerf je mee over de Beulakerwijde? Rondvaarten met de waterbus op woensdagen en zondagen.  

  Reserveer op tijd, want er is veel belangstelling!

  Direct aanmelden
  Genieten vanaf grote hoogte

  Spectaculair uitzicht vanaf de watertoren van Sint Jansklooster

  Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur. De watertoren is open op zaterdagen. Reserveer een tijd!


  Direct aanmelden
 • Wandelen

  Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

  Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgo...

  • 4.89 km
 • Wandelen

  Vlonderpad bij bezoekerscentrum De Wieden

  Tijdens deze korte route over het Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven.

  • 0.94 km
 • Bezoekerscentrum De Wieden

  Agenda

  WiedenWaterWereld
  wo 05 aug
  Op pad met kinderen

  OERRR WiedenWaterWereld

  Ga met de boswachter mee en ontdek het verborgen onderwaterleven van De Wieden. De activiteit is voor gezinnen met kinderen van 4 t/m 12 jaar die een zwemdiploma hebben.

  excursieboot De Wieden
  vr 07 aug
  Varen

  Ontdek De Wieden - vaarexcursie - boek een tweepersoonsticket

  Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en de rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

  excursieboot De Wieden
  vr 07 aug
  Varen

  Ontdek De Wieden - vaarexcursie - boek een tweepersoonsticket

  Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en de rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum De Wieden
  • Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster (OV)
  • 0527205660
  • [email protected]
  • Facebook
  • Volg vanaf de snelwegen in de regio de borden voor Weerribben-Wieden. Daarna wordt Bezoekerscentrum De Wieden verder op de borden aangegeven.

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo