Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute bloemrijke hooilanden in De Wieden

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Fietsroute bloemrijke hooilanden in De Wieden
2 uur 30
30 km

  Over de route

  De Wieden staat in bloei! Fiets langs kleurrijke hooilanden en geniet van het paarse moeraskartelblad en de gele grote ratelaar. De fietsroute voert langs de mooiste en bloemrijkste plekjes in De Wieden.

  Je route start bij Bezoekerscentrum De Wieden en volgt het fietsknooppuntennetwerk.

  Waar kun je starten

  Zonsopkomst in de Auken
  De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

   Wat kom je onderweg tegen?

   Bezoekerscentrum De Wieden

   1. Bezoekerscentrum De Wieden

   Fiets naar knooppunt 75, over de Leeuwte. Van april t/m oktober varen de excursieboten vrijwel dagelijks naar alle mooie plekjes in De Wieden. Kijk voor een overzicht op Vaartochten. Ook liggen hier twee korte wandelroutes: het vlonderpad (1 km) en het laarzenpad (2,3 km). Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten bij het bezoekerscentrum.

   Leeuwterveld
   Leeuwterveld

   2. Leeuwterveld

   Knooppunt 75. Fiets naar knooppunt 51, Duinweg, vervolgens rechtsaf de Hevenweg. Het Leeuwterveld is een weidevogelgebied waar je met een beetje geluk soorten als de grutto, tureluur, kievit, scholekster, slobeend en zomertaling kunt zien. Je fietst door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Wieden behoort tot de meest bijzondere moerasgebieden (wetlands) van Europa. Het natuurgebied is ontstaan door vervening: de turfwinning vanaf de 15e eeuw. Omdat men hierbij nauwelijks land overliet, konden stormen de overgebleven stukken wegslaan. Zo ontstonden de grote meren, in streektaal ‘Wieden’ genoemd. De bekendste zijn de Beulaker-, Belter- en Bovenwijde.

   3. knooppunt 51

   Bij knooppunt 51 rechtsaf het Jonenpad op, naar Dwarsgracht knooppunt 52.

   Meer routes in de buurt

   Bekijk alle routes

   Activiteiten in de buurt

   Bekijk de agenda