Ga direct naar inhoud
Terug

Cultuurhistorische fietsroute door De Wieden

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Cultuurhistorische fietsroute door De Wieden
4 uur 16
51,31 km

Over de route

Stap op de fiets en voel de rijke historie van De Wieden. Een tocht langs de prachtige plekjes met de mooiste verhalen.

In De Wieden gaan mens en natuur al eeuwen samen. De Wieden is een oud cultuurlandschap dat in de loop der jaren een enorme metamorfose heeft ondergaan. De kaart van 1648 laat bijvoorbeeld een landschap zien zonder grote meren.

Je fietsroute start bij Bezoekerscentrum De Wieden, is 51.3 km en volgt het fietsknooppuntennetwerk 75, 51, 52, 53, 50, 42, 41, 44, 74, 73, 80, 83, 93, 84, 82 en 81. Tussen 51 en 44 kort je je route in tot 36.8 km.

De folder is ook te koop bij Bezoekerscentrum De Wieden: € 1,50 leden en € 2,95 niet-leden.

Bedieningstijden en ticket pontje Jonen

Bedieningstijden en ticket pontje Jonen vind je hier.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Bezoekerscentrum De Wieden

  1. Een heel oud vervenersstraatje

  Nu loopt het Beulakerpad dood op de Beulakerwijde. Vroeger leidde dit oude vervenersstraatje naar het dorpje Beulake. Bij een grote storm in 1776 braken de Zuiderzeedijken op meerdere plekken door. Het dorpje Beulake verdween in de golven. Vanaf dit straatje bij het bezoekerscentrum is het Hoge Land van Vollenhove goed te zien.Fiets naar knooppunt 75 en daarna naar 51. Voor de korte route (36.8 km) ga je vanaf punt 51 naar punt 44. De lange route gaat via punt 52.

  Jonen

  2. Jonen

  Tussen 1500 en 1600 was Jonen de doorvoerhaven voor turf. Tot 1964 kon je alleen met een roeiboot over de Walengracht. Ook nu is het gehucht alleen per fiets, per boot of te voet te bereiken  of… met het pontje.Volg knooppunt 52.

  Dwarsgracht

  3. Dwarsgracht

  Rond de jaren 1200 kwam er vanuit het Westen vraag naar turf. Eerst werd het hoogveen afgegraven. Toen dat op was, startte de natte turfwinning. De verveners trokken veen uit het water omhoog en legden het op de kant om te drogen. Zo ontstond het patroon van trekgaten en legakkers, hier goed te zien. ​Fiets naar knooppunt 53.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda