Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Hoge Land van Vollenhove

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Fietsroute Hoge Land van Vollenhove
1 uur 53
22,71 km

Over de route

Een fietstocht vol natuur en cultuur over het Hoge Land van Vollenhove.

Een prachtige tocht langs houtsingels, weilanden en cultuurhistorische elementen. Het afwisselende landschap van het Hoge Land van Vollenhove biedt voor elk wat wils. Onderweg heb je goed zicht op De Wieden met de aangrenzende Weerribben. Samen vormen ze het Nationaal Park Weerribben-Wieden: het grootste laagveenmoeras van Nederland.

Het startpunt van deze fietsroute is Bezoekerscentrum De Wieden. Vanaf het parkeerterrein linksaf richting Sint Jansklooster. Na ca 250 m sla je rechtsaf via het fietstunneltje en op de T-kruising rechtsaf naar het centrum. Direct na het centrum in het open veld aan de linkerkant van de weg zie je restanten van de kloostermuren.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Kloostermuur

  1. Kloostermuur

  De naam van het dorp Sint Jansklooster herinnert aan het Franciscaner klooster dat hier heeft gestaan. Het werd in 1399 gesticht door de blinde monnik Johannes van Ommen. Tijdens de belegering van de vesting Steenwijk in de Tachtigjarige Oorlog werd het klooster verwoest. Het enige overblijfsel is een stuk muur dat waarschijnlijk deel uitmaakte van de kloostertuin. De tocht gaat een stukje terug en linksaf door de Molenstraat rechtdoor tot buiten Sint Jansklooster naar de Monnikenmolen.

  Monnikenmolen

  2. Monnikenmolen

  De monnikenmolen wordt in verband gebracht met het klooster. Het verhaal wil dat de molen via een tunnel met het kloosterrein verbonden was. De stellingmolen dateert echter uit 1857. Hij is in 1996 gerenoveerd en heeft een vlucht (van wiek tot wiek) van 20,5 meter. Vanaf de molen ga je links over de Bergkampen naar Kadoelen. Vervolgens naar Heetveld en op de T-kruising rechtsaf naar Barsbeek. Aan de linkerkant van de weg ligt het geologisch monument.

  Geologisch Monument Heetveld

  3. Geologisch Monument Heetveld

  Het Hoge Land van Vollenhove is ontstaan door opstuwing door een gletsjer in de ijstijd Saalien. Daarbij zijn stenen vanuit Scandinavië naar Nederland gevoerd. Bij het monument wordt op een met houtsnippers en schelpen gemaakte kaart van Scandinavië de herkomst van de verschillende soorten zwerfkeien aangegeven. Ook is er een kleine afgraving met een keileemwand te zien. Vervolg je weg. Even verder ligt er aan je rechterhand een houtwal.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda