Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute De Wieden, langs Giethoorn

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Fietsroute De Wieden, langs Giethoorn
3 uur 36
43,14 km

Over de route

Fiets rond de Beulakerwijde en Belterwijde bij Giethoorn en bewonder de meren, uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooilanden en dichtbegroeide moerasbossen van De Wieden. Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is het ideale startpunt voor een dag in dit waterrijke natuurgebied.

De Wieden en De Weerribben vormen samen het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel kan je prachtig fietsen.

De Wieden is een gebied dat in alle seizoenen fascinerend en kleurrijk is: gele dotters in de lente, overdadig groen in de zomer, bronzen rietvelden in de herfst en ijsblauwe verstilling in de winter.

Deze route bestaat uit de volgende fietsknooppunten: (vanaf Bezoekerscentrum De Wieden) 75 - 51 - 52 - 53 - 60 - 62 - 64 - 65 - 45 - 63 - 94 - 84 - 82 - 81   Kijk op deze site voor informatie over het pontje bij Jonen.

 

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Leeuwterveld

  1. Leeuwterveld

  Het Leeuwterveld is een weidevogelgebied waar je met een beetje geluk soorten als de grutto, tureluur, kievit, scholekster, slobeend en zomertaling kunt zien. Je fietst door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Wieden behoort tot de meest bijzondere moerasgebieden (wetlands) van Europa. Het natuurgebied is ontstaan door vervening: de turfwinning vanaf de 15e eeuw. Omdat men hierbij nauwelijks land overliet, konden stormen de overgebleven stukken wegslaan. Zo ontstonden de grote meren, in streektaal ‘Wieden’ genoemd. De bekendste zijn de Beulaker-, Belter- en Bovenwijde.

  Pontje Jonen

  2. Pontje Jonen

  Het pontje Jonen over de Walengracht verbindt Giethoorn en Dwarsgracht met Vollenhove en Blokzijl. Veel fietsers maken gebruik van dit pontje, waar de Wiedenroute langs gaat. De overtocht met dit pontje kost €1,20. Jonen is niet te bereiken met de auto, er loopt alleen een fietspad door. Voor bedieningstijden: www.havensweerribbenwieden.nl/fietsveer-jonen

  Dwarsgracht en Otterskooi

  3. Dwarsgracht en Otterskooi

  Als je een kijkje wilt nemen in Dwarsgracht volg dan het voetpad langs de gracht. Net als in Giethoorn zie je hier veel slootjes, bruggetjes en punters. Deze worden nog steeds gebruikt door vaarboeren, die hun land alleen via het water kunnen bereiken. In het midden van het dorp staat één van de dikste en oudste essen van ons land. De boom werd geplant rond 1800 en heeft inmiddels een stamomvang van 415 centimeter en een hoogte van 25 meter. Aan het einde van Dwarsgracht ligt eendenkooi ‘De Grote Otterskooi’, de grootste eendenkooi in West-Europa. De kooi is te bekijken tijdens vaarexcursies naar de eendenkooi vanaf Bezoekerscentrum De Wieden.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda