Ga direct naar inhoud

Eendenkooien in De Wieden

Natuurmonumenten beheert vier eendenkooien in De Wieden. De Grote Otterskooi is met 30 hectare de grootste eendenkooi van Europa.

Eendenkooien in De Wieden

Eenden vangen

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met tamme eenden en een kooikershondje werden de wilde eenden naar de kooi gelokt en daar gevangen in de vangpijp.

Afpalingsrecht

Om zoveel mogelijk eenden te kunnen vangen, moest het rondom de kooi stil zijn. Dit is wettelijk vastgelegd met het zogenaamde afpalingsrecht. Om de eendenkooi werd een cirkel getrokken. Binnen deze cirkel mocht, behalve de eigenaar, niemand handelingen verrichten die de eenden zou verstoren of verjagen. De eendenkooiker paalde de stiltezone af met 'kooipalen' of borden.

Natuur en cultuur

De eendenkooien in De wieden worden tegenwoordig alleen nog gebruikt voor excursies en voor het ringen van vogels. De cultuurhistorische waarde is voor Natuurmonumenten een belangrijke reden om de eendenkooien in stand te houden. Ook is de rust in en rond deze kooien erg belangrijk voor de natuur. Kooibossen kunnen zich ongestoord ontwikkelen. Zo ontstaat een jungle van oude bomen en een wirwar van kamperfoelie en hop.

Kom zelf kijken

De eendenkooien hebben een grote aantrekkingskracht op vele soorten vogels en zelfs de otter brengt hier wel eens een bezoekje. Onze vrijwilligers onderhouden deze kooien.

Wil je zelf eens een kijkje nemen in een eendenkooi? Ga dan mee met een vaarexcursie vanaf Bezoekerscentrum De Wieden.

Eendenkooi De Wieden

Eendenkooiker