Wandelen

Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer

  Wandelen

  Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer

  Wandel over vlonderpaden en dwars door weilanden. Bij de verschillende observatiepunten kun je vogels kijken.

  Trek je laarzen aan! Volg het avontuurlijke vlonderpad dwars door het zompige moerasbos. Doorkruis grazige weilanden en beloop modderige paden. En geniet vooral van het uitzicht vanaf de twee uitkijkpunten aan het Naardermeer. Misschien zie je op een warme dag nog een ringslang in het water zwemmen.

  Deze wandelroute is gemarkeerd met gele routebordjes.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Karnemelksloot Naardermeer
  • Naardermeer 7, 1412 CV Naarden (NH)
  • Vanuit het westen: neem op de A1 afslag Naarden-West. Voeg in op de Rijksweg. Sla rechtsaf naar de Koningin Wilhelminalaan, deze weg loopt over in de Cort van der Lindenlaan. Sla rechtsaf de Verlengde Fortlaan op. Vlak voor de brug kun je parkeren. Vanuit het oosten: neem op de A1 afslag Bussum. Sla rechtsaf naar de Amersfoortsestraatweg. Sla daarna linksaf de Brediusweg op. Aan het einde ga je rechtsaf de Brinklaan op. Bij de Comeniuslaan ga je linksaf. De weg loopt over in de Zwarteweg. Daarna rechtsaf de Verlengde Fortlaan op. Vlak voor de brug kun je parkeren. Vanaf de parkeerplaats: Wandel de brug over en ga links. Na ongeveer 100 meter rechts vind je het beginpunt van het Laarzenpad. Hier staat ook een picknicktafel.

  Huisregels

  Praktisch

  De route

   Startpunt

  1Over vlonderpaden

  Om de natte moerasgronden moeiteloos te bewandelen ligt hier een vlonderplad voor je klaar! Deze voert je dwars door het drassige moerasbos; een laagveen broekbos vol elzen.Rond het Naardermeer ligt een ring van moerasbos. Een bijna ondoordringbaar bos zonder paden. Zelfs de boswachter komt hier bijna nooit. Maar…pas op! In het voorjaar vliegen hier miljoenen knutten: venijnig bijtende mugjes.

  2Hooilandjes

  Het moerasbos ligt achter je, weilanden strekken zich voor je uit! Hier vind je hooilandjes. De teruggekomen zonnedauw, ratelaar, kleverige ogentroost, rietorchis en moeraswolfsklauw trekken in de lente en zomer kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Ver aan de horizon wuift het riet aan oevers van ondiepe plassen.In 2009 begon Natuurmonumenten met het afplaggen van de hooilandjes. Voor die tijd was het boerenweiland. Door het afschrapen van de bovenste laag grond kwam de minerale, voedselarme bodem weer aan de oppervlakte. De groei van een polletje stijve ogentroost op het hooilandje was het begin van een nieuwe vegetatie.

  3Ringslang

  Speur de oevers af, misschien zie je wel een heuse slang, de ringslang. Absoluut ongevaarlijk voor mensen. Maar kikkers moeten oppassen…Stilletjes glijdt de ringslang door het water op zoek naar zijn prooi. Krijgt hij er één te pakken dan schrokt hij hem in zijn geheel naar binnen. De grootste kans om de ringslang te zien heb je van maart tot oktober. Vooral op warme en zonnige dagen. In de wintermaanden verbergt hij zich op een beschut plekje in een bladerhoop voor een diepe winterslaap.

  4Vogelkijkhut Naardermeer

  Volg het paadje naar de vogelkijkhut voor een vrij zicht over het Naardermeer! Observeer de overvliegende aalscholvers, rietvogels en de bruine kiekendief. Purperreigers tonen hun kleurenpracht tijdens hun zoektocht naar eten. Elk jaar bevolkt een grote kolonie aalscholvers het Naardermeer. Ze bouwen hun nesten in bomen. De ouders broeden samen de 2 tot 4 eieren uit. Voor de jongen vissen ze in het IJssel- en Markermeer. Met grote regelmaat zie je ze dan ook overvliegen. Het verenkleed van aalscholvers bevat zeer weinig vet. Daardoor is het niet waterdicht en wordt een duikende aalscholver drijfnat. Met gespreide vleugels zitten ze op een paal of in een boom te drogen; een zeer markante houding.

  5Kijkscherm Hilversumse Bovenmeent

  Je staat hier bij het kijkscherm in de Hilversumse Bovenmeent. In de ondiepe plassen wemelt het van de vogels. Hier vinden ze voedsel, rust en broedgelegenheid. Misschien spot je wel een purperreiger, zilverreiger of lepelaar.Je vervolgt je weg nu over smalle weggetjes door de Hilversumse Bovenmeent. Een meent is het gemeenschappelijke land waar de boeren hun vee lieten grazen. Een uitgestrekt grasland met weinig sloten. Het woord ‘boven’ betekent dat het land ver van de boerderijen lag; de ondermeent lag dichterbij.

  6Natuurverbinding

  Vanaf de rustige Melkmeent zie je de provinciale weg N236 liggen.Voor dieren was deze drukke weg een onneembare barrière. Sinds 2013 verbinden twee nieuwe natuurpassages het Naardermeer met de Ankeveense Plassen. Zowel via het land als het water kunnen reeën, konijnen, waterspitsmuizen, ringslangen en talloze andere dieren de weg veilig passeren. In 2016 werd hier een otter waargenomen. De eerste in het Naardermeer sinds vijftig jaar!

  7Finish

  Je bent terug bij het beginpunt van de route. We hopen dat je genoten hebt van de wandeling. We zijn benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie achterlaten op onze website www.natuurmonumenten.nl/naardermeer.En wil je meer zien van het Naardermeer? Vaar dan eens mee naar de observatiehut in de aalscholverkolonie. Vooral in het voorjaar is het hier een drukte van belang. Alle vaartochten vertrekken vanaf Stadzigt. Reserveren: www.natuurmonumenten.nl/naardermeer.

  Naardermeer

  Wat wij hier doen

  Maaien en baggeren

  Het Naardermeer is een laagveengebied met een plantenrijkdom die gevoelig is voor verdroging en voor teveel voedingstoffen in de bodem. Als we hier niets doen dan groeit het Naardermeer dicht en verandert het in bos. Door te maaien en te baggeren houden we het landschap open en de bodem voedselarm. Runderen helpen ons ook om het gebied open te houden. We zorgen ook dat het gebied nat blijft door in de zomer gezuiverd water binnen te laten en in de winter water af te voeren naar de Vecht. Dit alles kunnen we alleen met de hulp van onze leden!

  Help mee
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.