Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute naar uitkijkpunt 'Muggenbult' - Naardermeer

Waar: Naardermeer

Wandelroute naar uitkijkpunt 'Muggenbult' - Naardermeer
50 minuten
2,5 km

Over de route

Wandeling naar de Muggenbult met weids uitzicht op het Naardermeer, het oudste natuurgebied van Natuurmonumenten.

Het scheelde niet veel of het Naardermeer was veranderd in een vuilstort. Veldbioloog en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse wist dit te voorkomen door in 1905 de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten op te richten. De vereniging kocht het Naardermeer aan als eerste beschermde natuurgebied van Nederland. Na honderd jaar zorgvuldig beheer ligt het gebied er als een prachtige oase in de drukke Randstad.

Vanaf Stadzigt loop je over verharde en onverharde paden, langs hooilandjes en door moerasbos, naar het uitzichtpunt de Muggenbult.

Deze wandelroute is gemarkeerd.

Waar kun je starten

Purperreiger Naardermeer vliegend

Wat kom je onderweg tegen?

1. Hooilanden

In het voorjaar en in de zomer zie je in de hooilanden kleurrijke vlinders rondfladderen die zich dankbaar tegoed doen aan de bloemenzee.In 2009 begon Natuurmonumenten met het afplaggen van deze hooilandjes. Voor die tijd was het een gewoon boerenweiland. Door de bovenste laag grond af te schrapen kwam de minerale, voedselarme bodem weer aan de oppervlakte te liggen. Een aantal jaar geleden werd het resultaat van het afplaggen voor het eerst zichtbaar toen er een polletje stijve ogentroost op het hooilandje opkwam. Momenteel groeien er veel bijzondere planten zoals zonnedauw, ratelaar, kleverige ogentroost, rietorchis en moeraswolfsklauw.

Naardermeer

2. Moerasbos

Rond het Naardermeer ligt een gordel van moerasbos. Er liggen geen paden en het bos is dan ook zo goed als ondoordringbaar. Zelfs de boswachters komen zelden in dit stukje Nederlandse jungle. Maar voor veel dieren is dit juist een voordeel. Zij profiteren van de rust en het ruime voedselaanbod in het natuurgebied. Luister goed, dan hoor je misschien wel een grote bonte specht roffelen. En met een beetje geluk zie je een ree wegspringen. 

3. Uitkijkpunt Muggenbult

Vanaf de Muggenbult heb je prachtig uitzicht over het Naardermeer. Aalscholvers vliegen af en aan met vis voor hun jongen, een buizerd speurt naar een prooi, purperreigers tonen hun kleurenpracht tijdens hun zoektocht naar eten. Een ware beleving. Wil je het Naardermeer vanaf het water bekijken? Vaar dan eens mee met de fluisterboot. Van april tot oktober nemen onze vaargidsen je mee het meer op. Op deze pagina vind je informatie over onze groepsvaartochten en thematochten (bekijk de Agenda onderaan de pagina).

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Naardermeer, Erf Stadzigt

  • Gasterij Stadzigt

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda