Wandelen

Wandelroute naar uitkijkpunt 'Muggenbult' - Naardermeer

Wandelen

Wandelroute naar uitkijkpunt 'Muggenbult' - Naardermeer

Wandeling naar de Muggenbult met weids uitzicht op het Naardermeer, het oudste natuurgebied van Natuurmonumenten.

Het scheelde niet veel of het Naardermeer was veranderd in een vuilstort. Veldbioloog en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse wist dit te voorkomen door in 1905 de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten op te richten. De vereniging kocht het Naardermeer aan als eerste beschermde natuurgebied van Nederland. Na honderd jaar zorgvuldig beheer ligt het gebied er als een prachtige oase in de drukke Randstad.

Vanaf Stadzigt loop je over verharde en onverharde paden, langs hooilandjes en door moerasbos, naar het uitzichtpunt de Muggenbult.

Deze wandelroute is gemarkeerd.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Gasterij Stadzigt
  • Meerkade 2, 1412 AB Naarden (NH)
  • 035 694 8383
  • [email protected]
  • Twitter
  • Vanaf Amsterdam de A1 afslag Naarden-West. Na 2 km de 1e afslag rechts. Je rijdt rechtdoor en komt uit bij de oprit naar Stadzigt. Volg de smalle weg over het wildrooster en je komt uit bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten. Vanaf Amersfoort, de A1 afslag Naarden-Bussum. Na afrit rechts, richting Naarden-Vesting, op rotonde links richting Muiden. Bij de verkeerslichten bij de torenflat (Kruising Rijksweg/Kon.Wilhelminalaan) rechtdoor, na 300 meter de 1e afslag links. Je rijdt rechtdoor en komt uit bij de oprit naar Stadzigt. Volg de smalle weg over het wildrooster en je komt uit bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten.

Huisregels

De route

 Startpunt

1Hooilanden

In het voorjaar en in de zomer zie je in de hooilanden kleurrijke vlinders rondfladderen die zich dankbaar tegoed doen aan de bloemenzee.In 2009 begon Natuurmonumenten met het afplaggen van deze hooilandjes. Voor die tijd was het een gewoon boerenweiland. Door de bovenste laag grond af te schrapen kwam de minerale, voedselarme bodem weer aan de oppervlakte te liggen. Een aantal jaar geleden werd het resultaat van het afplaggen voor het eerst zichtbaar toen er een polletje stijve ogentroost op het hooilandje opkwam. Momenteel groeien er veel bijzondere planten zoals zonnedauw, ratelaar, kleverige ogentroost, rietorchis en moeraswolfsklauw.

2Moerasbos

Rond het Naardermeer ligt een gordel van moerasbos. Er liggen geen paden en het bos is dan ook zo goed als ondoordringbaar. Zelfs de boswachters komen zelden in dit stukje Nederlandse jungle. Maar voor veel dieren is dit juist een voordeel. Zij profiteren van de rust en het ruime voedselaanbod in het natuurgebied. Luister goed, dan hoor je misschien wel een grote bonte specht roffelen. En met een beetje geluk zie je een ree wegspringen. 

3Uitkijkpunt Muggenbult

Vanaf de Muggenbult heb je prachtig uitzicht over het Naardermeer. Aalscholvers vliegen af en aan met vis voor hun jongen, een buizerd speurt naar een prooi, purperreigers tonen hun kleurenpracht tijdens hun zoektocht naar eten. Een ware beleving.Wil je het Naardermeer vanaf het water bekijken? Vaar dan eens mee met de fluisterboot. Van april tot oktober vertrekken er bijna elke dag boten vanaf Stadzigt.Hier vind je de vaartijden www.natuurmonumenten.nl/naardermeer

4Meerkade

De Meerkade ligt hier al sinds de 17e eeuw. Ze is toen aangelegd voor de drooglegging van het Naardermeer. Dit plan mislukte al snel. Toch deed men in de volgende eeuwen diverse pogingen het water onder controle te  krijgen. Er werden molens gebouwd en er kwam zelfs een hypermodern stoomgemaal. Vele guldens werden geïnvesteerd en gingen verloren. Het kwelwater uit de Utrechtse Heuvelrug vulde het meer steeds weer op. 

5Eindpunt

Je bent weer terug bij boerderij Stadzigt. We hopen dat je genoten hebt van de wandeling en zijn benieuwd wat je er van vond. Bij Gasterij Stadzigt kun je terecht voor koffie met taart, lunch, high tea of dagschotel.

Naardermeer

Wat wij hier doen

Maaien en baggeren

Het Naardermeer is een laagveengebied met een plantenrijkdom die gevoelig is voor verdroging en voor teveel voedingstoffen in de bodem. Als we hier niets doen dan groeit het Naardermeer dicht en verandert het in bos. Door te maaien en te baggeren houden we het landschap open en de bodem voedselarm. Runderen helpen ons ook om het gebied open te houden. We zorgen ook dat het gebied nat blijft door in de zomer gezuiverd water binnen te laten en in de winter water af te voeren naar de Vecht. Dit alles kunnen we alleen met de hulp van onze leden!

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.