Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Naardermeer, vlak bij Naarden

Waar: Naardermeer

Purperreiger vliegend
6 uur 10
18,5 km

Over de route

Ontdek de geschiedenis van het Naardermeer, het eerste beschermde natuurgebied van Nederland.

Deze wandelroute brengt je langs de mooiste plekjes van het Naardermeer. Dwars door natte weilanden, over spannende vlonderpaden en langs ondiepe plassen vol vogels. Trek stevige wandelschoenen aan en volg de wandelroute rond het Naardermeer.

  • Route is gemarkeerd met blauwe pijltjes.
  • Bij nat weer kan de route op grote delen erg blubberig zijn. Trek hoge schoenen of laarzen aan en blijf op de paden.

Waar kun je starten

Purperreiger Naardermeer vliegend

Wat kom je onderweg tegen?

1. Moerasbos

In de middeleeuwen was het Naardermeer nog een door rietlanden omzoomde plas. Het meeste bos ontwikkelde zich in de loop van de twintigste eeuw. Waar de grond droger is zoals hier aan de oostkant, zijn de bomen misschien wat ouder. Toen Natuurmonumenten het Naardermeer in 1906 kreeg, waren er nog zo’n vijftig rietsnijders actief. Die gaven bomen op hun eigen stukje rietland geen kans. Riet snijden bracht toen nog geld op. Later niet meer. De rietsnijders trokken zich in de afgelopen eeuw dan ook een voor een terug. Tegenwoordig is er nog één rietsnijder, die twintig hectare rietland bewerkt. Het overige rietland staat inmiddels vol met bos. Een deel van dat bos ontwikkelt zich richting hoogveen. Dit gebeurt niet veel in Europa. Daarom wordt het Naardermeer ook beschermd als Europees Natura 2000 natuurgebied. Het bos is een soort oerbos. Er liggen geen paden en het bos wordt nooit bijgehouden. Ook beheerders komen er zelden. Dit is een stukje Nederlandse jungle. In het voorjaar is het goed beschermd tegen de mens door miljarden knutten, kleine bijtende mugjes.

Boerderij de Rietgors

2. Boerderij de Rietgors

Boerderij de Rietgors is één van de oudste boerderijen van het Naardermeer. In 1910 begon Arie Pieterse als boer op de Rietgors. Annie Mostert-Pieterse en Arie Pieterse woonden hier in hun jeugd en hebben er nog levendige herinneringen aan. Hun vader Willem Pieterse boerde er tot Stadzigt vrijkwam in 1956. Boer Beuker kon daar het bedrijf niet meer aan en Willem Pieterse begon met zijn zoon Arie op Stadzigt. In 1962 neemt Arie het bedrijf over. Na Pieterse kwam Henk Oostwouder vanuit zijn stadsboerderij in Naarden naar de Rietgors. De gemeente kon de boerderij daar niet langer handhaven en vroeg Natuurmonumenten te helpen met een oplossing. Later nam zoon Jan Oostwouder de boerderij over.

De eendenkooi
De eendenkooi
De eendenkooi

3. De eendenkooi

Nieuwe bestemming voor de eendenkooi Het huisje Kooilust was van oudsher de dienstwoning van de kooiker die in de eendenkooi zijn brood verdiende. De kooi ligt enkele honderden meters achter de woning, aan de rand van het meer. Lokeenden Voor de poelier werden eenden gevangen via een inventief systeem. Tamme eenden lokten wilde eenden in de val. Keffende kooikerhondjes zorgden voor het laatste zetje richting vangnet. Er moeten in Nederland enorm veel eenden zijn geweest. Alleen al in het Naardermeer lagen vier kooien. In heel Nederland waren het er vele honderden. Kooikers vingen soms wel duizenden eenden per seizoen. Kooi-excursies Enkele kooien zijn nog commercieel in gebruik. Steeds vaker echter worden er voor de wetenschap eenden geringd. In het Naardermeer is de eendenkooi tegenwoordig het decor voor excursies en educatieve jeugdactiviteiten. Vraag onze medewerkers naar excursiedata of kijk in de activiteitenagenda op natuurmonumenten.nl

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Gasterij Stadzigt

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda