Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum
1 uur 7
3,33 km

  Over de route

  Ontdek met deze wandeling een van de ’s Gravelandse Buitenplaatsen. De wandelroute bij Gooilust gaat door een parkbos met bijzondere bomen zoals de kaukasusspar.

  De wandelroute komt langs alle historische 'hotspots' van het landgoed: de romantische rododendronvallei, de ommuurde siertuin, het statige landhuis, de exotische bomenverzameling en het sterrenbos.De wandelroute begint en eindigt bij het informatiepaneel aan de voorzijde van landgoed Gooilust.

  Route is gemarkeerd met gele pijltjes en onderdeel van het Wandelnetwerk Gooi en Vecht.

  Waar kun je starten

  Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
  Startpunt

  Informatiepaneel witte toegangshek

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Geschiedenis

  Geschiedenis

  Gooilust is een lust voor het oog, welke tijd van het jaar het ook is. Het is bovendien een bijzonder natuur- en cultuurmonument met een bijzondere geschiedenis.

  Eigenaren

  Ruim een eeuw lang waren Gooilust en het Corversbos eigendom van de vooraanstaande familie Corver Hooft. In 1895 erfde Louise Six het landgoed. Zij was toen al enige jaren getrouwd met Frans Ernst Blaauw. Blaauw veranderde de buitenplaats in een dierenpark en werd daarmee internationaal bekend. Deze handelswijze was zeer tegen de zin van zijn echtgenote, de wettelijke eigenaresse. Toen Louise Six in 1934 overleed liet ze Gooilust daarom niet aan haar man na, maar aan Natuurmonumenten.

  2. Uitgestelde ontmoeting

  Je wandelt over de oude slingerende oprijlaan naar het landhuis. Je ervaart meermalen een ‘uitgestelde ontmoeting’ met het landhuis. Dit afwisselend wel en niet zien van het einddoel is een landschapsvondst van de toenmalige architect Zocher. Dit effect wordt versterkt door hier en daar bomen en struiken weg te halen en banken te plaatsen.

  Siertuin
  Siertuin

  3. Siertuin

  Openingstijden: van 1 maart tot 15 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.

  De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Bezoekers waren onder de indruk van de rijkdom van de gefortuneerde landeigenaren. En nog steeds ligt de siertuin er prachtig bij. In de beschutting groeien allerlei exotische bomen en struiken. In de ommuurde tuin vind je stinsenplanten, rozen, bijzondere bomen en fruitrassen. Koop in de siertuin de routebeschrijving die je langs alle bijzondere plekjes voert. In de tuin zijn vrijwilligers aanwezig die van alles over de tuin en de aanwezige planten kunnen vertellen.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda