Ga direct naar inhoud
Terug

Hoogtepunten van Siertuin Gooilust

Waar: Gooilust

Siertuin Gooilust
7 minuten
0,5 km

Over de route

Van eeuwenoude Ginkgo's uit China en Grootmoeders oorbellen tot de Pindakaasboom en Moerasaronskelk. Deze wandeling voert je door een schitterende ommuurde tuin uit 1823 met meer dan 900 soorten exotische bomen, heesters en planten. Allemaal verzameld door de vroegere bewoners van buitenplaats Gooilust. 

Let op: de siertuin is alleen toegankelijk op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. 

Waar kun je starten

Siertuin Gooilust
De siertuin op buitenplaats Gooilust is een schitterende ommuurde tuin met meer dan 900 soorten exotische bomen, struiken en planten. Je bent van harte welkom om te komen ronddwalen in dit verborgen paradijs.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Moerbei in siertuin Gooilust

  1. Moerbei

  Je komt binnen bij de kruidentuin met perken vol keuken-, genees- en verfkruiden. Hier staan ook enkele potten met planten om aan te ruiken. In het midden staat een witte Moerbei, gesnoeid in de vorm van een parasol. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en heeft zich over de hele wereld verspreid. De witte Moerbei is dé voedselboom voor de zijderups. De cocon die de rups spint om zich te verpoppen bestaat uit een zijdezachte witte draad en wordt gebruikt voor de productie van zijde. In sommige zijdeproducerende landen wordt de cocon met de vlinderpop gegeten als eiwitrijke snack.

  Grootmoeders oorbellen in siertuin Gooilust

  2. Grootmoeders oorbellen

  Langs de Westmuur van de tuin groeien allerlei klimmende struiken, waaronder de Kiwi. Onder die klimstruiken groeien verder de Bekervaren en de Leycesteria formosa. De hangende bloemen van deze plant lijken net lange oorbellen, vandaar de naam Grootmoeders oorbellen.

  Ginkgoblad

  3. Ginkgo

  De Ginkgo is de enige nog levende vertegenwoordiger van de uitgestorven Ginkgofamilie en is daarmee een 'levend fossiel'. Naar de vorm van de bladeren heet deze boom ook wel Eendenpootboom. De Ginkgo, in China herontdekt als tempelboom, is nu populair als straatboom. De vruchtjes zijn zoet en slijmerig. Ze lijken op pistachenootjes en zijn in China een lekkernij.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda