Wandelen

Hoogtepunten van Siertuin Gooilust

Wandelen

Hoogtepunten van Siertuin Gooilust

Van eeuwenoude Ginkgo's uit China en Grootmoeders oorbellen tot de Pindakaasboom en Moerasaronskelk. Deze wandeling voert je door een schitterende ommuurde tuin uit 1823 met meer dan 900 soorten exotische bomen, heesters en planten. Allemaal verzameld door de vroegere bewoners van buitenplaats Gooilust. 

Let op: de siertuin is alleen toegankelijk op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Siertuin Gooilust
  • Zuidereinde 47b, 1243 KL ’s-Graveland (NH)
  • Rechtstreeks

De route

 Startpunt

1Moerbei

Je komt binnen bij de kruidentuin met perken vol keuken-, genees- en verfkruiden. Hier staan ook enkele potten met planten om aan te ruiken. In het midden staat een witte Moerbei, gesnoeid in de vorm van een parasol. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en heeft zich over de hele wereld verspreid. De witte Moerbei is dé voedselboom voor de zijderups. De cocon die de rups spint om zich te verpoppen bestaat uit een zijdezachte witte draad en wordt gebruikt voor de productie van zijde. In sommige zijdeproducerende landen wordt de cocon met de vlinderpop gegeten als eiwitrijke snack.

Moerbei in siertuin Gooilust
Moerbei

2Grootmoeders oorbellen

Langs de Westmuur van de tuin groeien allerlei klimmende struiken, waaronder de Kiwi. Onder die klimstruiken groeien verder de Bekervaren en de Leycesteria formosa. De hangende bloemen van deze plant lijken net lange oorbellen, vandaar de naam Grootmoeders oorbellen.

Grootmoeders oorbellen in siertuin Gooilust
Grootmoeders oorbellen

3Ginkgo

De Ginkgo is de enige nog levende vertegenwoordiger van de uitgestorven Ginkgofamilie en is daarmee een 'levend fossiel'. Naar de vorm van de bladeren heet deze boom ook wel Eendenpootboom. De Ginkgo, in China herontdekt als tempelboom, is nu populair als straatboom. De vruchtjes zijn zoet en slijmerig. Ze lijken op pistachenootjes en zijn in China een lekkernij.

Ginkgoblad
Ginkgo

4Vaantjesboom

De Vaantjesboom wordt ook wel Zakdoekjesboom genoemd en komt oorspronkelijk uit China. Als deze boom bloeit, zie je vrij grote hangende spierwitte schutbladeren rond onzichtbare bloemen. Het lijkt net een verzameling fladderende zakdoekjes. De zakdoekjes vallen later in het jaar af. De vruchtjes blijven tot laat in de winter hangen.

Vaantjesboom in siertuin Gooilust
Vaantjesboom

5Pindakaasboom

De Pindakaasboom dankt zijn naam aan de geur van de bladeren. Wrijf een blad tussen je vingers en je ruikt een sterke pindakaasgeur. Aan het eind van de zomer bloeit deze boom met fraaie kleine witte bloempjes die ook sterk geuren. De Augurkenstruik er tegenover bloeit met losse overhangende trosjes en groengele bloemen. Na de bloei vormt hij eerst dikke groene peulen die er uitzien als augurken. Later worden de peulen grijsblauw. In het Engels heten ze daarom wel 'dead man's fingers'.

Bloemen Pindakaasboom in siertuin Gooilust
Pindakaasboom

6Oude reuzen

Vanaf de andere kant van de grote vijver heb je een mooi uitzicht op de Chinese watercipres en de Mammoetboom of Reuzensequoia. Ze staan naast elkaar. De Chinese watercipres is pas in 1942 in China ontdekt en daarna over botanische tuinen verspreid. Dit exemplaar is na 1945 op Gooilust geplant, en draagt sinds enkele jaren ook kegels. De Mammoetboom is al een eeuw eerder vanuit de VS in Europa ingevoerd. In de VS komen duizenden jaren oude exemplaren voor met een hoogte van 100 meter en een stamomvang van tot wel 30 meter. De zaden kunnen pas ontkiemen na een bosbrand.

Mammoetboom
Oude reuzen

7Sneeuwklokjesboom

Deze Sneeuwklokjesboom is geplant door Frans Ernst Blaauw die in 1897 bewoner werd van Gooilust. Blaauw plantte net zo'n mooi exemplaar bij het voormalige gemeentehuis van ‘s-Graveland (Westerveld, tegenwoordig Wolfsbergen). De Sneeuwklokjesboom bloeit in april met witte klokvormige bloempjes die onderaan de takken hangen. Na de bloei vormt hij limoengroene (eetbare) vruchtjes met vier vleugels. Deze kleuren in de herfst langzaam bruin.

Sneeuwklokjesboom in siertuin Gooilust
Sneeuwklokjesboom

8Amberboom

Hier zie je een fraaie Amberboom die in de herfst zorgt voor een tapijt van rood, oranje en geel verkleurd blad. Oorspronkelijk komt deze boom uit het oosten van Noord-Amerika. In het najaar kleurt het blad van de Amber prachtig. Van goudgeel tot diep oranjerood. In de zomer ruikt het blad naar de zoete hars (amber) waarnaar de boom is genoemd. Als je een bladsteel kneust in je hand, ruik je het meteen. In het vroege voorjaar is de bodem onder de Amberboom volledig bedekt met een tapijt van paarse Boerenkrokussen.

Amberboom in siertuin Gooilust
Amberboom

9Trompetboom

De Trompetboom naast de kleine vijver valt mooi op. De boom is helaas aangetast door een zwam, maar bloeit desondanks iedere zomer uitbundig met trompetvormige bloemen. Van een afstand lijken het net witte kaarsjes. Na de bloei maakt hij lange slanke peulen die tot ver na de winter aan de boom blijven hangen. Zo’n peul zit volgepakt met platte papierachtige vierkant gevleugelde zaadjes.

Trompetboom
Trompetboom

10Leifruit

Deze fraaie tuinmuur is op het Zuiden gebouwd. Een bewuste keuze, want dicht tegen een muur rijpt het fruit beter en sneller omdat deze de zonnewarmte vasthoudt. Daardoor biedt de muur ook bescherming tegen de kou. De takken van de fruitbomen worden sierlijk in bepaalde vormen langs de muur 'geleid'. In de boomgaard vlakbij de tuinmuur staan allerlei bijzondere fruitbomen zoals Kweeperen, Mispels en oude Appelrassen. Wat fruit meenemen? Vraag het onze vrijwilligers, zij helpen je graag verder.

Deze route is mede mogelijk gemaakt door de erven van Jan Willem van der Leij (1953-2019), jarenlang enthousiast vrijwilliger bij de Siertuin Gooilust.

Tuinmuur met leifruit in siertuin Gooilust
Leifruit
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.