Ga direct naar inhoud

Siertuin op Gooilust

De siertuin op buitenplaats Gooilust is een schitterende ommuurde tuin met meer dan 900 soorten exotische bomen, struiken en planten. Je bent van harte welkom om te komen ronddwalen in dit verborgen paradijs.

Siertuin Gooilust

In de vroege lente staan de sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid al in bloei. Weldra volgen talrijke andere bloeiende planten, struiken en bomen. De vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten kunnen je alles vertellen over de prachtige collectie. Achter elke plant en boom schuilt een bijzonder verhaal.

Bomen en planten uit alle windstreken

De siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde eigenaren pronkten met hun rijkdom aan exotische bomen en struiken, zoals de gingko's uit China. Rond 1900 heeft toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook verzamelde hij bomen en struiken uit alle windstreken, die je nog op verschillende plekken kunt terugvinden.

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauw bloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw. Zij was de eigenaresse van Gooilust en heeft de buitenplaats nagelaten aan Natuurmonumenten.

Vrijwilligers

De siertuin wordt met hulp van een grote groep vrijwilligers onderhouden en enthousiaste gastheren/vrouwen beantwoorden vragen over de tuin. Een speciale snoeiploeg verzorgt de fruitbomen. Deze tuinploeg zorgt ervoor dat de siertuin er tiptop bij staat.

Openingstijden

De siertuin is van 1 maart tot half november geopend op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Kom zelf eens kijken en laat je verrassen door al het moois achter de muur! De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De siertuin vind je op buitenplaats Gooilust. Adres: Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland (volg de borden siertuin). Parkeren kan aan de linkerzijde van de oprijlaan van Gooilust. 

Route

Van eeuwenoude Ginkgo's uit China en Grootmoeders oorbellen tot de Pindakaasboom en Moerasaronskelk. Deze wandeling voert je door een schitterende ommuurde tuin uit 1823 met meer dan 900 soorten exotische bomen, heesters en planten. Allemaal verzameld door de vroegere bewoners van buitenplaats Gooilust. Klik hier voor de route.

siertuin

De siertuin in de zomer met o.a. papaver op de voorgrond.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid