Ga direct naar inhoud

Fototips: In je eigen tuin

Op deze pagina geven we tips om van je tuin een paradijs voor natuurfotografie te maken. Want het voordeel van fotografie zo dicht bij huis is dat je comfortabel en uitgebreid kunt oefenen op moeilijke onderwerpen zoals kleine, beweeglijke of schuwe dieren. Bijvoorbeeld op een voederplank voor vogels.

Groenling op voederplank

Vliegende Insecten

Probeer eens bij bloemen of op andere plekken waar vaak insecten komen zitten vliegende exemplaren vast te leggen. Vlinders zijn vaak voorspelbaar en langzaam genoeg om in de lucht vast te leggen. Maar ook insecten die zich voeden met bloemen kunnen zich daar goed voor lenen. Een bekend voorbeeld is de Kolibrievlinder. Maar ook deze foto van Citroenvlinders vormt een goed voorbeeld. 

Citroenvlinder

Laag standpunt

Zelfs met een mobieltje kun je fantastische beelden maken, maar met een spiegelreflexcamera heb je wél meer controle over instellingen. Voor insecten is een macrolens handig, voor vogels een wat langere telelens (vanaf 400 mm). Voor foto’s laag bij de grond zweer ik bij een hoekzoeker of een opklapbaar LCD scherm. Bv handig om een egel door het gras te fotograferen. 

Egel

Wilde bloemen in de tuin

Hoe minder grasveld en verharding in je tuin, hoe meer dieren. Liever een wilde haag en bloemenweide met inheemse planten dan een geschoren heg of gazon. Zo lok je insecten, vogels en andere dieren die jij kunt fotograferen. Als voorbeeld deze foto van een Hommel bij Vingerhoedskruid.

Hommel bij Vingerhoedskruid

Schuilplaatsen en vijver

Maak takkenhopen of houtrillen van snoeiafval, muurtjes van oude tegels en bakstenen. Al die structuren vormen prima schuilplaatsen voor dieren. Ook een vijver trekt veel dieren aan.

Groene kikker in vijver

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops