Ga direct naar inhoud

10x natuurfotografie, de mooiste plekken in de natuur

Ben je op zoek naar inspirerende plekken voor het maken van schitterende natuurfoto's? Onze boswachters hebben voor iedere provincie een toplocatie geselecteerd. Met onderstaande tips maak je daar grandioze plaatjes.

Kardinge, Groningen

Voor mooie fotolocaties hoef je soms niet eens ver buiten de stad te gaan. Kardinge ligt vlak bij de stad Groningen. Er zijn hier veel bloemenweides waar je met een laag standpunt mooie macro’s kunt maken. Een hoog standpunt biest de uitkijkheuvel. Ook uitdagend: weidevogels fotograferen met en telelens of een echte landschapsfoto maken met de Noordermolen als blikvanger.

Naar dit gebied

De Wieden, Overijssel

Een fantastisch laagveenmoeras vol verrassingen. Er zijn vlonderpaden met verhoogde uitkijkpunten die je de kans geven om over het riet heen te fotograferen. Wie weet zie je fotogenieke vogels zoals de blauwborst, zwarte stern, purperreiger of zelfs de zeearend. Ook boerenlandvogels tref je hier volop, zoals de boerenzwaluw.

Naar dit gebied

Marker Wadden, Flevoland

Iedere dag is een fotografiedag op de Marker Wadden, of het nou stormt, vriest of 30 graden is. Blikvanger in het landschap is uitkijktoren ‘de Steltloper’. Het miegelt er van de vogels die zich soms verrassend makkelijk laten fotograferen. Er zijn al bijna 200 soorten gespot. Ook het landschap is fotogeniek, met zandduinen, slibvelden vol moerasandijvie en hier en daar een kronkelend vlonderpad.

Naar dit gebiedReserveer hier je bootticket

Foto van de Maand

Heb jij een mooie foto gemaakt in de natuur? Doe dan mee met de fotowedstrijd van Natuurmonumenten! Upload elke maand jouw mooiste natuurfoto en maak kans op een mooie afdruk van je foto.

Doe mee

Leuvenumse bossen, Gelderland

Hier moet je natuurlijk in de herfst zijn om al die kleuren van bladeren en paddenstoelen vast te leggen. En wie vroeg opstaat, krijgt misschien wel zonneharpen (zonnestralen in ochtendnevel) kado. Ook de Leuvenumse beek is een blikvanger. Fotogeniek zijn de omgevallen bomen, de steile oeverwanden, het zonlicht gefilterd door het bladerdek en de periodes met hoogwater waarin de beek delen van het bos onder water zet.

Naar dit gebied

Tiengemeten, Zuid Holland

Dit fotogenieke eiland in het Haringvliet heeft meerdere gezichten. Van wildernis en uitgestrekte rietmoerassen tot nostalgisch platteland met oude boerderijen. Je mag hier struinen en zelf je route maken. Ideaal om bijzondere fotoplekken te vinden. De Schotse hooglanders die hier ook vrij rondstruinen, zijn een mooi onderwerp in dit decor. Maar ook de schafthuisjes, ruïnes van boerderijen en dijkjes. En wie goed oplet kan zomaar opeens reeën voor de lens krijgen.

Naar dit gebied

Kaapse Bossen, Utrecht

Geweldig bos om paddenstoelen te fotograferen zoals deze porseleinzwam. Wees voorbereid op liggen in het bos om goede foto’s te maken, want meestal zijn lage standpunten het mooist. Zo toon je ze in hun ecosysteem, met een mooie onscherpe achtergrond. Op dode bomen, tussen de bladeren, in het gras, overal kun je ze aantreffen. En anders is er nog het bos zelf. Ook prachtig in de lente, als de beuken nét weer blad krijgen.

Naar dit gebied

Bloemdijken van Zuid-Beveland, Zeeland

In mei zie je overal meidoorn, fluitenkruid en boterbloemen. In de zomer is het de bloeitijd van agrimoni, aardaker, wilde marjolein, wollige distel en ruige anjer. Dus zowel landschapsfotografen die een bloemenzee willen vastleggen, als macrofotografen die met al de bloemensoorten aan de slag willen, komen hier aan hun trekken. En… al die bloemen trekken natuurlijk ook heel veel insecten aan.

Naar dit gebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen, Noord-Brabant

Dit zijn misschien wel de meest gefotografeerde vennen van Nederland. Zeker het Voorste Goorven, met dat iconische eilandje met een grove den erop. Zorg dat je hier voor landschapsfotografie tijdens de ‘gouden uren’ bent. Maar dit gebied is ook geweldig voor macrofotografie van libellen. Ook daarvoor loont het vroeg op te staan, want dan zijn ze nog niet opgewarmd en een stuk minder snel.

Naar dit gebied

Geuldal

De hoogteverschillen geven je de kans om idyllische doorkijkjes te maken, te spelen met voor- en achtergrond. Heel geschikt gebied voor landschapsfotografie, ook vanwege de vele landschapselementen als heggen, graften en boomgaarden. En het erfgoed in dat landschap zoals watermolens, vakwerkhuisjes, kapelletjes en kastelen krijg je er gratis bij. Het voorjaar is hier uitbundig. Zowel de bosflora in de hellingbossen als de bloeiende graslanden zijn een fotografisch bezoek waard.

Naar dit gebied

Agenda

Fotoworkshop Vlinderlin Buitenplaats De Tempel Natuurmonumenten
zon 30 jun

Fotografie met je smartphone op Buitenplaats De Tempel

Met smartphone fotograaf en natuurliefhebber Linda Smit (@vlinderlin) ga je in een kleine groep Buitenplaats De Tempel al fotograferend verkennen. Tijdens de 2 uur durende wandeling leer je anders te kijken, krijg je inzicht in waar een mobiele telefoon toe in staat is en is succes verzekerd. Misschien kan je je beelden zelfs inzenden voor onze foto van de maand-verkiezing?