Ben je op zoek naar inspirerende plekken voor het maken van schitterende natuurfoto's? Onze boswachters hebben voor iedere provincie een toplocatie geselecteerd. Met onderstaande tips maak je daar grandioze plaatjes.
Magisch gebied bij zonsopgang; vroeg opstaan is sowieso een belangrijke fotografietip. Tussen de rietkragen is fotograferen een feest. Macro’s maken van libellen of landschapsfoto's met typerende poldermolentjes, laag op de grond voor foto’s van zonnedauw, koekoeksbloem en orchidee of met een telelens weide- en rietvogels vastleggen. Het kan er allemaal.
Bekijk dit gebiedOngerepte natuur en het ‘einde van de wereld-gevoel', daar draait het hier om. Duinen, strand en zee zijn goed voor fantastische wolkenluchten en zonsondergangen. In de herfst zijn zeekraal en lamsoor op de kwelders heel fotogeniek. Ga ook eens plat op je buik liggen om duinviooltjes of andere planten te fotograferen. Of ga helemaal los op abstracte beelden van ribbels in het zand.
Naar dit gebiedKleinschalig esdorpenlandschap met vennen, beekdalen en Sasksische boerderijen. Het Norgerholt komt dicht in de buurt van een echt oerbos. Ga de uitdaging aan om boslandschap te fotograferen. Niet gemakkelijk, maar hier, in het oudste bos van Nederland, maak je een goede kans op topplaten. En zoek je het in macro’s: fotografeer dan eens heikikkers in de vennen.
Bekijk dit gebiedVoor mooie fotolocaties hoef je soms niet eens ver buiten de stad te gaan. Kardinge ligt vlak bij de stad Groningen. Er zijn hier veel bloemenweides waar je met een laag standpunt mooie macro’s kunt maken. Een hoog standpunt biest de uitkijkheuvel. Ook uitdagend: weidevogels fotograferen met en telelens of een echte landschapsfoto maken met de Noordermolen als blikvanger.
Naar dit gebiedEen fantastisch laagveenmoeras vol verrassingen. Er zijn vlonderpaden met verhoogde uitkijkpunten die je de kans geven om over het riet heen te fotograferen. Wie weet zie je fotogenieke vogels zoals de blauwborst, zwarte stern, purperreiger of zelfs de zeearend. Ook boerenlandvogels tref je hier volop, zoals de boerenzwaluw.
Naar dit gebiedIedere dag is een fotografiedag op de Marker Wadden, of het nou stormt, vriest of 30 graden is. Blikvanger in het landschap is uitkijktoren ‘de Steltloper’. Het miegelt er van de vogels die zich soms verrassend makkelijk laten fotograferen. Er zijn al bijna 200 soorten gespot. Ook het landschap is fotogeniek, met zandduinen, slibvelden vol moerasandijvie en hier en daar een kronkelend vlonderpad.
Naar dit gebiedReserveer hier je bootticketHeb jij een mooie foto gemaakt in de natuur? Doe dan mee met de fotowedstrijd van Natuurmonumenten! Upload elke maand jouw mooiste natuurfoto en maak kans op een mooie afdruk van je foto.
Doe meeHier moet je natuurlijk in de herfst zijn om al die kleuren van bladeren en paddenstoelen vast te leggen. En wie vroeg opstaat, krijgt misschien wel zonneharpen (zonnestralen in ochtendnevel) kado. Ook de Leuvenumse beek is een blikvanger. Fotogeniek zijn de omgevallen bomen, de steile oeverwanden, het zonlicht gefilterd door het bladerdek en de periodes met hoogwater waarin de beek delen van het bos onder water zet.
Naar dit gebiedDit fotogenieke eiland in het Haringvliet heeft meerdere gezichten. Van wildernis en uitgestrekte rietmoerassen tot nostalgisch platteland met oude boerderijen. Je mag hier struinen en zelf je route maken. Ideaal om bijzondere fotoplekken te vinden. De Schotse hooglanders die hier ook vrij rondstruinen, zijn een mooi onderwerp in dit decor. Maar ook de schafthuisjes, ruïnes van boerderijen en dijkjes. En wie goed oplet kan zomaar opeens reeën voor de lens krijgen.
Naar dit gebiedGeweldig bos om paddenstoelen te fotograferen zoals deze porseleinzwam. Wees voorbereid op liggen in het bos om goede foto’s te maken, want meestal zijn lage standpunten het mooist. Zo toon je ze in hun ecosysteem, met een mooie onscherpe achtergrond. Op dode bomen, tussen de bladeren, in het gras, overal kun je ze aantreffen. En anders is er nog het bos zelf. Ook prachtig in de lente, als de beuken nét weer blad krijgen.
Naar dit gebiedIn mei zie je overal meidoorn, fluitenkruid en boterbloemen. In de zomer is het de bloeitijd van agrimoni, aardaker, wilde marjolein, wollige distel en ruige anjer. Dus zowel landschapsfotografen die een bloemenzee willen vastleggen, als macrofotografen die met al de bloemensoorten aan de slag willen, komen hier aan hun trekken. En… al die bloemen trekken natuurlijk ook heel veel insecten aan.
Naar dit gebiedDit zijn misschien wel de meest gefotografeerde vennen van Nederland. Zeker het Voorste Goorven, met dat iconische eilandje met een grove den erop. Zorg dat je hier voor landschapsfotografie tijdens de ‘gouden uren’ bent. Maar dit gebied is ook geweldig voor macrofotografie van libellen. Ook daarvoor loont het vroeg op te staan, want dan zijn ze nog niet opgewarmd en een stuk minder snel.
Naar dit gebiedDe hoogteverschillen geven je de kans om idyllische doorkijkjes te maken, te spelen met voor- en achtergrond. Heel geschikt gebied voor landschapsfotografie, ook vanwege de vele landschapselementen als heggen, graften en boomgaarden. En het erfgoed in dat landschap zoals watermolens, vakwerkhuisjes, kapelletjes en kastelen krijg je er gratis bij. Het voorjaar is hier uitbundig. Zowel de bosflora in de hellingbossen als de bloeiende graslanden zijn een fotografisch bezoek waard.
Naar dit gebied