Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Leuvenumse bossen

Leuvenumse beek

De langste beek van de Veluwe

Het geluid van stromend water, daar word ik altijd zó blij van als ik door de Leuvenumse bossen wandel. Onze Leuvenumse beek is de langste van de Veluwe. Een stoere beek die buiten haar oevers treedt in de winter en al slingerend haar eigen weg zoekt langs reusachtige beuken. Indrukwekkend!

Mirte Kruit
Mirte Kruit

Boswachter van dit gebied

Meer over Leuvenumse bossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Trek je wandelschoenen aan, haal je paardrijbroek uit de kast of pomp je fietsbanden nog eens goed op. Want door de Leuvenumse bossen kun je urenlang ronddwalen. Ontdek de verschillende soorten natuur: het stuifzandgebied met hoge zandduinen, de droge heide of de slingerende beek die door het bos stroomt.

  De Leuvenumse beek lijkt eindeloos: het  is de langste beek van de Veluwe. Hij is maar liefst zeventien kilometer lang en loopt dwars door de Leuvenumse bossen. Helemaal van het Uddelermeer tot aan het Veluwemeer. De beek is een paar jaar geleden hersteld. Nu kan hij weer helemaal zijn natuurlijke gang gaan. Hij slingert door het landschap en overstroomt bij hoog water. Wie goed oplet tijdens het wandelen langs de beek ziet misschien een blauwe flits voorbij komen: de ijsvogel! Een van de tientallen soorten vogels in de Leuvenumse bossen.

  Wild zwijn in Leuvenumse beek

  De Leuvenumse beek lokt veel dieren, zoals vogels, herten en wilde zwijnen.

  Wilde dieren in de Leuvenumse bossen

  Naast alle vogels in de Leuvenumse bossen leven hier ook veel andere wilde dieren. Ze zijn misschien iets moeilijker te vinden. Maar met een beetje geluk zie je sporen van wilde zwijnen, edelherten en reeën. Ook dassen, vossen en boommarters wonen hier. Wie er ‘s ochtends vroeg bij is maakt kans om een van deze wilde dieren in het echt te zien. En soms heb je geluk: zo ontmoette onze boswachter Nico in de Leuvenumse bossen eens een jonge boommarter, midden op de dag! Het donkerbruine, harige dier trippelde over de grond van boom naar boom, op zoek naar voedsel. Dus zo zie je maar, zelfs voor boswachters zit het bos altijd vol verrassingen.

  Hulshorsterzand

  Een unieke plek in de Leuvenumse bossen is het Hulshorsterzand. Een open stuifzandgebied, met heide en een rondtrekkende schaapskudde. Het gebied zag er heel anders uit toen Natuurmonumenten het ruim 100 jaar geleden kocht. Het stuifzand was helemaal dichtgegroeid met naaldbomen. Die waren hier ooit aangeplant, omdat mensen al dat stuivende zand vroeger maar lastig vonden. Men plantte er bomen op en het zand stuift niet meer. Maar daarmee verdwenen veel dieren en planten die thuishoren op open stuifzand.

  Terugkeer van soorten op het Hulshorsterzand

  Natuurmonumenten heeft de laatste jaren hard gewerkt om het zand wél weer te laten stuiven. Om de planten en dieren terug te krijgen die hier vroeger leefden én omdat stuifzandgebieden zeldzaam zijn geworden in Noordwest-Europa. En met succes! Er zijn heel veel dieren teruggekeerd. Zo broeden er drie keer zoveel paartjes van de zeldzame nachtzwaluw. En er vliegen nu twee keer zoveel soorten bijen op het Hulshorsterzand.

  Op wildsafari met de boswachter

  Loop samen met de boswachter langs de langste beek van de Veluwe en ga op zoek naar edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën.

  Reserveer hier een plekje voor de wildsafari

  De Leuvenumse beek

  De Leuvenumse beek is misschien wel de meest gefotografeerde beek van Nederland. Indrukwekkende beuken langs de oevers worden weerspiegeld in het water en geven de beek kleur. Van geel en oranje in de herfst tot frisgroen in het voorjaar.

  Volg de beek
  filter plus

  Stuifzand en hoge duinen

  Op een zonnige zomerdag waan je je bijna in de Sahara, zo heet kan de open zandvlakte worden. Op de heideplekjes vliegen vlinders van bloem naar bloem en in het zand gonst het van de bijen.

  Wandelroute Leuvenhorst
  filter plus
  Leuvenumse bossen

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute over het Hulshorsterzand bij Harderwijk

  Deze wandelroute leidt je door en langs het grote stuifzandgebied Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe. Een prachtige, afwisselende wandeling door bos, langs heide en over stuifzand.

  • 7 km
 • Wandelen

  Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

  Gevarieerde wandelroute door de Leuvenumse Bossen, vlakbij Ermelo. Wandel langs de beek met statige beuken en drink na afloop een kopje koffie bij De Zwarte Boer.

  • 5 km
 • Leuvenumse bossen

  Agenda

  Nacht van de nacht
  za 26 okt
  Wandelen

  Nacht van de nacht Leuvenumse bossen

  In de nacht van 26 op 27 oktober gaat de wintertijd in. Ben je niet bang in het donker en wil je Leuvenumse bossen wel eens na zonsondergang beleven? Doe dan mee aan de spannende excursie 'Nacht van de Nacht' op 26 oktober!

  Wild zwijn verscholen achter boom
  za 02 nov
  Wandelen

  Wildsafari op de Veluwe bij Ermelo

  Loop samen met de boswachter langs de langste beek van de Veluwe en ga op zoek naar edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën.

  Volle maanwandeling Hulshorsterzand
  do 12 dec
  Wandelen

  Vollemaanwandeling Hulshorsterzand

  Kom wandelen bij volle maan over deze Nederlandse Sahara waar overdag het zand stuift en de maan in de avond mysterieuze schaduwen op het zand projecteert.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Poolseweg
  • Voer 3852 PV Ermelo in je navigatiesysteem in of neem vanaf de A28 afslag 13 Harderwijk-Lelystad, dan de N302 richting Elspeet-Apeldoorn. Na 4 km eerste afslag linksaf nemen richting Leuvenum-Elspeet; de parkeerplaats is na ruim 2 km. aan de linkerkant, na hotel het Roode Koper. Als je niet naar Hotel Het Roode Koper gaat, dan daar ook niet parkeren. Vanaf de A1 afslag Kootwijk nemen en over de N302 richting Harderwijk; op de rotonde Nieuw Milligen rechtdoor richting Harderwijk; na 8 km rechtsaf richting Leuvenum-Staverden; voorbij hotel de Zwarte Boer 1e onverharde weg rechtsaf is de parkeerplaats.

  Extra informatie

  Leuvenumse bossen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Leuvenumse bossen

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor zand en heide

  Natuurmonumenten houdt de Leuvenumse bossen al ruim honderd jaar in topconditie. Zonder maatregelen zouden de heide en de stuifzandgebieden dichtgroeien met bos. Met schapen zorgen we dat het landschap open blijft. In het bos krijgen de oorspronkelijke bomen de ruimte. Zo zorgen we voor ideale omstandigheden voor de planten en dieren die hier thuishoren. En natuurlijk denken we ook aan de bezoekers. We leggen paden en parkeerplaatsen aan, zetten bankjes neer en zorgen voor informatie.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo