Ga direct naar inhoud

Wandelen en fietsen op het Hulshorsterzand

Natuurmonumenten geeft in het broedseizoen rust en ruimte aan broedende vogels op het Hulshorsterzand. Dit is vooral belangrijk voor op de grond broedende soorten, zoals de veldleeuwerik, boomleeuwerik, tapuit en nachtzwaluw. Hiervoor zijn wandel- en fietspaden verlegd of tijdelijk afgesloten. Het broedseizoen loopt van maart tot in september; waar mogelijk gaan tijdelijk afgesloten paden eerder open.

Hulshorsterzand afgesloten in het broedseizoen

* UPDATE: Vanaf 21 augustus zijn alle wandel- en fietspaden op en rond het Hulshorsterzand weer toegankelijk. Wandelaars zijn weer van harte welkom op de gemarkeerde paden op en rond het stuifzand.

Wandel- en fietspaden aangepast

De afgelopen periode verwijderde Natuurmonumenten verschillende paden en sluippaadjes op en rond het Hulshorsterzand en de omliggende heide en bos. Ook werden verschillende wandel- en fietspaden vanaf de start van het broedseizoen in maart tijdelijk afgesloten.

Wandelpaden gefaseerd weer toegankelijk

Vanaf half juli gaan de afgesloten gebieden gefaseerd weer open. “Half juli is een meetmoment waarop we kijken welke paden weer open kunnen voor wandelaars of fietsers zonder dat broedende vogels daardoor verstoord kunnen raken”, legt Remko van Rosmalen uit. Van Rosmalen is ecoloog bij de beheereenheid Noordwest-Veluwe. “Een enkel deel blijft nog even gesloten, omdat daar nog vogels op het nest zitten. Sommige vogels broeden nu eenmaal later in het seizoen, zoals de nachtzwaluw.”

Overzicht wandel- en fietspaden

Onderstaande kaart geeft een actueel overzicht van de toegankelijke wandel- en fietspaden. Alle groene wegen en paden zijn vanaf 21 augustus open voor wandelaars. De MTB- en fietspaden waren al vanaf 15 juli toegankelijk. 

Overzicht van de wandel- en fietsroutes op en rond het Hulshorsterzand na 21 augustus 2023

Wandelen en fietsen rond het Hulshorsterzand vanaf 21 augustus 2023

Beleef het Hulshorsterzand

Wil je grenzeloos genieten van het Hulshorsterzand? Wandelroutes zoals de Stuifzand- en heidewandeling rond het Hulshorsterzand en Wisselende landschappen rond het Hulshorsterzand zijn het hele jaar door toegankelijk.

Recreatiezonering Gelderland

Het afsluiten van het Hulshorsterzand tijdens het broedseizoen en de aanpassingen van de paden over het stuifzand vloeien voort uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe dat door de provincie Gelderland is vastgesteld. Het plan kwam tot stand met inbreng van bewoners, ondernemers, recreatieve gebruikers en natuurbeheerders met als doel een betere balans tussen natuur en mens. Lees hier meer over het aanpassen van paden en routes op het Hulshorsterzand. Meer informatie over de recreatiezonering op de Veluwe lees je op de website van Provincie Gelderland.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Hierderweg