Ga direct naar inhoud
Terug

Wandeling in de Leuvenumse Bossen: Zandmolenroute

Waar: Leuvenumse bossen

Wandelroute Leuvenumse Bossen, bij Ermelo
1 uur 49
5,7 km

Over de route

Gevarieerde wandelroute door de Leuvenumse Bossen en langs de Leuvenumse Beek. Bewonder de oude, statige beuken en let op de vogels. Misschien flitst er een ijsvogel of zwarte specht voorbij. Drink na afloop een kopje koffie bij De Zwarte Boer.

De korte wandelroute door de Leuvenumse Bossen maakt onderdeel uit van de 165 km lange, Lange Afstands Wandelroute (LAW) Dwars door Gelderland.

Vanaf de parkeerplaats aan de Poolseweg sla je linksaf over het wildrooster, daarna volg je de blauwe pijlen.

Let op: vooral in het najaar kan de Leuvenumse Beek delen van paden overspoelen. Als je tijdens de wandeling op een ondergelopen deel stuit, loop dan terug en kies een pad dat nog goed begaanbaar is.

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Poolseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Wildrooster

1. Grote zoogdieren

In de Leuvenumse Bossen leven veel grote zoogdieren. De dieren kunnen zich vrij over de Veluwe bewegen, wat soms voor problemen zorgt. Vooral zwijnen willen wel eens schade aanbrengen aan landbouwgewassen. Boeren ontvangen daarvoor compensatie vanuit de provincie. Ook aanrijdingen van zwijnen en herten komen voor, helaas. Natuurorganisaties hebben als taak de natuur te beschermen. Daarom proberen we de wilde zwijnen zo veel mogelijk in de bossen te houden. Wildroosters en rasters helpen hierbij. 

Reeënweitje

2. Reeën

De eeuwenoude vloeiweide genaamd De Koekoek hoorde vroeger bij een park rond het theehuis van de familie Van Limburg-Stirum. Dit theehuis is nu hotel Het Roode Koper, en het park is grotendeels natuurgebied geworden. De open weide is aantrekkelijk voor wilde dieren. Tegen de ochtend en avond kun je er met wat geluk reeën zien. Deze eten graag van de kruiden tussen het gras en aan de bladknoppen langs de bosrand.

Rijk bos

3. Rijk bos

In het bos staan langs de Leuvenumse Beek veel loofbomen, die hier goed gedijen omdat de bodem wat natter en lemiger is. De leemdeeltjes zijn hier in het verleden afgezet door de beek, die toen al geregeld overstroomde of haar loop veranderde. Natuurmonumenten heeft de Leuvenumse Beek opnieuw de ruimte gegeven, waardoor het water nu weer kronkelt en bij veel neerslag buiten haar oevers stroomt. Dit geeft een bijzonder gevarieerd bos waar door de vele nattigheid bomen sneuvelen of juist opkomen. De fladderiep bijvoorbeeld, heeft helemaal geen moeite met al dat water, waar de beuk het een stuk moeilijker heeft met natte voeten. Door de diversiteit in dit beekdal groeien hier allerlei bijzondere planten, die insecten aantrekken, die weer aantrekkelijk zijn voor (broed)vogels.

Praktische informatie

  • Hotel-Restaurant De Zwarte Boer

  • Hotel-restaurant Het Roode Koper

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes