Ga direct naar inhoud
Terug

OERRR-ommetje in de Leuvenumse Bossen: Koekoekroute

Waar: Leuvenumse bossen

Kind in het bos
40 minuten
2 km

Over de route

Maak een gezellig ommetje met kinderen. Een korte gevarieerde route over zandpaden door het bos, langs de slingerende beek en langs een eeuwenoude vloeiweide: de Koekoek. 

Hoor de beek stromen en ontdek wat er allemaal langs en in het water leeft. In de herfst zie je hier geweldig veel paddenstoelen en in het voorjaar hoor je de vogels zingen. 
Let op: vooral in het najaar kan de Leuvenumse Beek delen van paden overspoelen. Als je tijdens de wandeling op een ondergelopen deel stuit, loop dan terug en kies een pad dat nog goed begaanbaar is.

Volg de rode pijlen in het bos. Op het infopaneel op de parkeerplaats aan de Sandbergweg heet de route 'Koekoekroute'.

Tip: neem een loeppotje mee!

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Poolseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Boommarter

1. Leuvenumse bossen

Welkom in de Leuvenumse bossen.

In dit bos leven veel dieren. Grote dieren, kleine dieren. Ook geheimzinnige dieren, die pas in de avond of nacht tevoorschijn komen, zoals herten, wilde zwijnen, reeën, dassen en boommarters.

Dieren die je wat gemakkelijker kunt ontdekken zijn insecten en vogels. In de lente zingen er veel vogels. Let onderweg maar eens goed op of je misschien een specht op een boom hoort kloppen, er leven in dit bos heel veel spechten. 

En denk in de herfst aan de paddenstoelen. Ruik je ze al? Kom genieten van de geluiden en geuren in het bos!

Je wandelt vanaf de parkeerplaats het bos in naar de beek. Volg de rode pijlen.

 

Ree tussen gras
Familie wilde zwijnen

2. Reeën

Dit open veldje heet de Koekoek. Bedenk zelf maar eens waar die naam misschien vandaan komt. Vroeger hoorde het als park bij een theehuis van de sjieke familie Van Limburg-Stirum. Nu is het theehuis een hotel geworden en heet het Het Roode Koper. 

Dit open veldje trekt veel dieren aan. Reeën komen vaak 's ochtends vroeg of 's avonds knibbelen aan de kruiden tussen het gras. 

En rara, welke dieren woelen die grond zo om?

IJsvogel met vis
Beekprikken bij elkaar

3. Leuvenumse beek

Je steekt hier de Leuvenumse beek over. Een van de mooiste en schoonste beken van Nederland, die vanuit het Uddelermeer dwars over de Veluwe stroomt, zo naar het Veluwemeer bij Hierden. Daarom heet hij ook wel de Hierdense beek. Het is de langste van de Veluwe: 17 km!

De beek mag slingerend door het bos zijn eigen weg zoeken. In de winter stroomt hij soms over. Door het heldere water komen ijsvogels hier graag een visje vangen. Ook broeden ze hier. Ze maken hun nestholletjes in steile oevers of in het wortelstelsel van een omgevallen boom. Met een beetje geluk hoor je er misschien eentje of zie je een blauwe flits over het water. Goed opletten, want ze zijn razendsnel!

Doordat het water zo schoon is leven er veel vissen in, zoals de zeldzame beekprik.

Hebben jullie al een vis gezien of iets anders in het water?

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes