Wandelen

Wandeling Veluwemeerkust-Hulshorst

  Wandelen

  Wandeling Veluwemeerkust-Hulshorst

  Maak een gevarieerde wandeling van een kleine 9 km door het buitengebied van Hierden, ten oosten van Harderwijk, onder meer door de bloemrijke Veluwemeerkust, Bloempkampen en landgoed Hulshorst.

  Je wandelt over dorpsweggetjes en kleine paden tussen de weilanden, van het authentieke boerderijdorp Hierden via de graslanden die in het voorjaar vol bloemen zijn, via het bos bij Hulshorst weer terug naar het mooie beginpunt.

  TIP: wandel met je smartphone

  De route is niet gemarkeerd; download de route in de gratis route-app voor iPhone en Android of gebruik de kaart in combinatie met de cursieve teksten hieronder.

  De lengte van de route vergt veel van de batterij van je telefoon. Lees hier de tips voor gebruik van de routeapp.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Dorpskerk Hierden
  • Zuiderzeestraatweg, 3849 AD Hierden (GD)
  • Parkeren in het centrum van Hierden bij de kerk of bij de Spar-winkel, 100 meter daarvoor.

  De route

   Startpunt

  1Hierden

  Hierden is bekend van het aan de rand van het dorp gelegen saunacomplex. Het dorp is ontstaan uit verschillende buurtschappen in de stadslanderijen ten oosten van Harderwijk. Door zijn rijkdom aan Noord-Veluwse boerderijen heeft Hierden zijn oorspronkelijke karakter behouden.Wandel door de Lageweg. Waar de weg een bocht naar rechts maakt (de Wijtgraaf), vervolg je de route over de Waterweg.

  Hierden
  Hierden
  Hierden
  Hierden

  2Hierdense Beek

  De beek die je nu kruist is de Hierdense beek, die verder noordwaarts uitmondt in het Veluwemeer. Op de Veluwe vind je veel zogenaamde ‘sprengenbeken’; door mensen uitgegraven beken. De Hierdense beek is geen sprengenbeek maar een echte, natuurlijke beek. Vroeger voeren hier kleine schepen overheen om verse vis van Harderwijk naar Staverden te brengen.

  Hierdense Beek
  Hierdense Beek
  Hierdense Beek
  Hierdense Beek
  Hierdense Beek
  Hierdense Beek

  3Dotterbloemen

  De sloten langs de Veluwemeerkust kleuren in het voorjaar goudgeel door de dotterbloemen. Deze prachtige voorjaarsbloeiers doen het goed in het gebied dankzij het schone grondwater dat hier omhoog kwelt. Natuurmonumenten, die hier tal van graslanden in beheer heeft, streeft ernaar dat in de toekomst de dotterbloemen ook in de graslanden zelf te zien zullen zijn. Om dat te bereiken worden de betreffende percelen niet langer bemest.Voordat de weg een scherpe bocht naar links en weer naar rechts maakt, ga je rechtsaf een essenbos in.

  Dotterbloemen
  Dotterbloemen
  Dotterbloemen
  Dotterbloemen

  4Bloemkampen

  Je wandelt door een bijzonder bos: Bloemkampen. Dit is een van de grootste en mooiste essenhakhoutbossen van Nederland. Het essenhakhout in Bloemkampen wordt regelmatig afgezet; op de stobben groeien zeldzame (korst)mossen. Aan de rand van het bos houden wielewaal, spotvogel en koekoek zich op.Aan het eind van het bospad ga je rechtsaf.

  Bloemkampen
  Bloemkampen
  Bloemkampen
  Bloemkampen
  Bloemkampen
  Bloemkampen

  5Kievitsweiland

  Het open stuk aan je rechterkant is het Kievitsweiland. Halverwege de jaren negentig is het omgevormd van agrarisch grasland naar nat schraalland. De wei werd geplagd en de sloten ondieper gemaakt. Sindsdien is deze tot ver in de zomer erg nat en groeien er allerlei bijzondere bloemen, zoals met riet- en vleeskleurige orchis, kleine en ronde zonnedauw. Er zijn ook poelen aangelegd waar kleine watersalamander, kikker en pad leven. In het voorjaar zien de graslanden roze van de echte koekoeksbloem.Even verderop linksaf, en daarna de weg blijven volgen.

  Kievitsweiland
  Kievitsweiland
  Kievitsweiland
  Kievitsweiland
  Kievitsweiland
  Kievitsweiland

  6Barrebos

  Aan de rechterkant van het pad ligt landgoed Barrebos, een van de kleinste oude landgoederen van Nederland. Het 12 hectare metende particuliere landgoed bestaat sinds 1924 en is sindsdien in bezit bij de familie Holdert. Ze lieten zich onder meer inspireren door de schrijver Frederik van Eeden en stichtten een minimalistische enclave om de gebroken relatie van de mens met de natuur te herstellen. De idealen van toen worden nog steeds zo veel mogelijk nagestreefd. De vijf ‘eenvoudige hutten’ op het landgoed werden gebouwd om mensen zoveel mogelijk één te laten zijn met de natuur. Ze bestaan nog altijd, en zijn deels verkocht, deels verhuurd. Aan het eind van dit pad moet je de Zuiderzeestraatweg oversteken. Na het rustige begin nu even een drukkere weg; pas goed op bij het oversteken! Loop een stukje langs de Zuiderzeestraatweg in westelijke richting.  Sla linksaf bij het pad tussen twee weilanden, met de witte slagboom met 'Landgoed Hulshorst' erop.

  Barrebos
  Barrebos

  7Landgoed Hulshorst

  Het verderop gelegen dorpje Hulshorst is vernoemd naar het landgoed waar je nu doorheen gaat wandelen. Vroeger stond hier ook een landhuis, maar dat is verdwenen. Wat blijft zijn de eeuwenoude wegen, het voormalige koetshuis dat je nu kunt afhuren voor feesten en andere bijzondere gelegenheden en de vroegere tuinmanswoning. Onderweg kom je in het bos in hout uitgezaagde beelden tegen; deze zijn onderdeel van ‘Het pad van het FeestBeest’, een ongeveer 1 kilometer lange wandeling om het koetshuis heen.Volg het pad tot vlak voor de openbare weg; sla daar rechtsaf. Na het water een klein stuk over de Vuurkuilweg lopen; het eerste bospad rechtsaf slaan. Volg dit pad tot het eind. Sla dan linksaf en vervolg de route over de Broeksteeg. Deze gaat over in de Wijtgraaf. Deze weg volg je; steek de Zuiderzeestraatweg over en sla de tweede weg linksaf (Varenweg).

  Landgoed Hulshorst
  Landgoed Hulshorst

  8Essenburgh

  Landgoed De Essenburgh ligt aan de Zuiderzeestraatweg buiten het dorp Hierden. In het voormalige koetshuis wonen de leden van de priorij Abdij van Berne. Verder is in het kasteel een hotel gevestigd en een trainings- en vormingscentrum. 

  Essenburgh
  Essenburgh

  9Eindpunt

  Je bent bijna aan het einde van de route. We hopen dat je fijn gewandeld hebt! Voor meer wandeltips kijk elders op deze site of download de gratis routeapp voor je smartphone. 

  Eindpunt
  Eindpunt
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.