Ga direct naar inhoud
Terug

Wandeling Veluwemeerkust-Hulshorst

Waar: Veluwemeerkust

Wandeling Veluwemeerkust-Hulshorst
2 uur 55
8,8 km

  Over de route

  Maak een gevarieerde wandeling van een kleine 9 km door het buitengebied van Hierden, ten oosten van Harderwijk, onder meer door de bloemrijke Veluwemeerkust, Bloemkampen en landgoed Hulshorst.

  Je wandelt over dorpsweggetjes en kleine paden tussen de weilanden, van het authentieke boerderijdorp Hierden via de graslanden die in het voorjaar vol bloemen zijn, via het bos bij Hulshorst weer terug naar het mooie beginpunt.

  Waar kun je starten

  Veluwemeerkust
  Startpunt

  Dorpskerk Hierden

  Wat kom je onderweg tegen?

  Hierden
  Hierden

  1. Hierden

  Hierden is bekend van het aan de rand van het dorp gelegen saunacomplex. Het dorp is ontstaan uit verschillende buurtschappen in de stadslanderijen ten oosten van Harderwijk. Door zijn rijkdom aan Noord-Veluwse boerderijen heeft Hierden zijn oorspronkelijke karakter behouden.Wandel door de Lageweg. Waar de weg een bocht naar rechts maakt (de Wijtgraaf), vervolg je de route over de Waterweg.

  Hierdense Beek
  Hierdense Beek
  Hierdense Beek

  2. Hierdense Beek

  De beek die je nu kruist is de Hierdense beek, die verder noordwaarts uitmondt in het Veluwemeer. Op de Veluwe vind je veel zogenaamde ‘sprengenbeken’; door mensen uitgegraven beken. De Hierdense beek is geen sprengenbeek maar een echte, natuurlijke beek. Vroeger voeren hier kleine schepen overheen om verse vis van Harderwijk naar Staverden te brengen.

  Dotterbloemen
  Dotterbloemen

  3. Dotterbloemen

  De sloten langs de Veluwemeerkust kleuren in het voorjaar goudgeel door de dotterbloemen. Deze prachtige voorjaarsbloeiers doen het goed in het gebied dankzij het schone grondwater dat hier omhoog kwelt. Natuurmonumenten, die hier tal van graslanden in beheer heeft, streeft ernaar dat in de toekomst de dotterbloemen ook in de graslanden zelf te zien zullen zijn. Om dat te bereiken worden de betreffende percelen niet langer bemest.Voordat de weg een scherpe bocht naar links en weer naar rechts maakt, ga je rechtsaf een essenbos in.