Neem je kinderen mee op avontuur door het Harderbos! Probeer de wiebelbrug, uitkijktoren en trekpont. En let goed op, want overal zie je sporen van de bever.
Volg vanaf de parkeerplaats Pluvierenweg de gele pijltjes.
Rechts duikt een prachtige waterplas op. Aan de oevers staan opvallend veel afgeknaagde bomen. Je staat hier midden in het leefgebied van de bever. Overal in het Harderbos kun je langs het water hun sporen zien: afgeknaagde wilgen en essen, takken in het water waarvan de bast is opgegeten en typische ‘beverglijbaantjes’, modderige pekken waar de dieren het water in- en uitkomen. De ijverige knaagdieren voelen zich prima thuis in het Harderbos. Het aantal burchten groeit en jaarlijks worden er jongen geboren. De kans op een ontmoeting is klein, want bevers zijn echte nachtdieren.
Even wiebelen op de wiebelbrug tussen twee waterplassen. Je wiebelt tussen rietstengels en grote lisdodden, ook wel ‘rietsigaren’ genoemd. Sommige ‘sigaren’ zijn aangevreten. Muizen en vogels zoals mezen zijn er dol op.
De uitkijktoren kunnen kinderen aan twee kanten beklimmen. Wie is het eerste boven? Bovenop heb je een mooi zicht op de waterplas waar veel vogels te zien zijn. Eenden en futen, maar met een beetje geluk ook een ijsvogel en de grote zilverreiger, die prachtig wit is.
Met het trekpontje kun je naar het midden van de poel varen en luisteren naar het gekwaak van bruine en groene kikkers. Het krioelt hier in de lente en zomer van het leven. Naast kikkers leven hier padden, salamanders, ringslangen, libellen, waterkevers en waterslakken.
In dit bos van esdoorns lijkt het wel of de bomen sokken dragen. Groene sokken van gewoon dikkopmos dat heel zacht aanvoelt, probeer het maar. Door de hoge luchtvochtigheid groeit het mos hier weelderig, vooral aan de kant waar de wind weinig vat op heeft.
Aan de andere kant van het raster lopen Schotse hooglanders. Langharige runderen die voor meer variatie in het bos zorgen. Op de open plekken die dankzij hun graaswerk ontstaan, krijgen kruidachtige vegetaties volop kansen. Zulke plekken trekken weer vlinders en bijzondere vogels.
Bij deze picknickplek staan hele dikke populieren. Ga er maar eens onder staan en ervaar hoe groot ze zijn. Toch zijn deze woudreuzen maar een jaar of veertig. Het Harderbos is een jong bos, maar vanwege de jonge vruchtbare zeeklei waarop het bos is geplant, groeien de bomen als kool.
Vlakbij de picknickplek heb je vanaf de houten brug over de Hoge Dwarsvaart een weids zicht op het water en de omgeving. In de verte ligt gemaal Lovink die voor de afwatering van het polderland zorgt. De rechterkant van de vaart heeft natuurvriendelijke oevers gekregen, ideaal voor water- en moerasvogels en vissen. Je kunt hier de ijsvogel op visjes zien jagen.
Vanaf dit bankje kijk je op een heus eiland in de Hoge Dwarsvaart. Een plek waar talrijke vogels broeden of rusten. Het Harderbos is een prachtplek voor vogels zoals de wielwaal, nachtegaal, appelvink, blauwborst en dodaars. Het jonge bos met zijn vele besdragende struiken, insecten en nestgelegenheid biedt aan meer dan 75 soorten een broedplek.
Bijna terug op de parkeerplaats. We hopen dat u veel plezier heeft gehad! En we zijn benieuwd naar uw beoordeling. Nog vragen? Stel ze dan aan de boswachter van het Harderbos. Dat kan op twitter met @de_boswachters