Ga direct naar inhoud
Terug

Avonturenroute Harderbos, bij Zeewolde

Waar: Harderbos

Avonturenroute Harderbos, bij Zeewolde
1 uur 15
3,7 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Neem je kinderen mee op avontuur door het Harderbos! Probeer de wiebelbrug, uitkijktoren en trekpont. En let goed op, want overal zie je sporen van de bever.

Volg vanaf de parkeerplaats Pluvierenweg de gele pijltjes.

Let op: vanaf 1 maart 2024 zijn honden niet meer toegestaan op deze wandelroute. Als alternatief kan de Klimaatbosroute worden gewandeld. Vertrek vanaf P Schulp aan Mosselweg 33. 

Waar kun je starten

Harderbos
Startpunt

Parkeerplaats Pluvierenweg

Wat kom je onderweg tegen?

Beversporen
Beversporen
Beversporen

1. Beversporen

Rechts duikt een prachtige waterplas op. Aan de oevers staan opvallend veel afgeknaagde bomen. Je staat hier midden in het leefgebied van de bever. Overal in het Harderbos kun je langs het water hun sporen zien: afgeknaagde wilgen en essen, takken in het water waarvan de bast is opgegeten en typische ‘beverglijbaantjes’, modderige pekken waar de dieren het water in- en uitkomen. De ijverige knaagdieren voelen zich prima thuis in het Harderbos. Het aantal burchten groeit en jaarlijks worden er jongen geboren. De kans op een ontmoeting is klein, want bevers zijn echte nachtdieren.

Wiebelbrug
Wiebelbrug

2. Wiebelbrug

Even wiebelen op de wiebelbrug tussen twee waterplassen. Je wiebelt tussen rietstengels en grote lisdodden, ook wel ‘rietsigaren’ genoemd. Sommige ‘sigaren’ zijn aangevreten. Muizen en vogels zoals mezen zijn er dol op.

Uitkijktoren
Uitkijktoren
Uitkijktoren

3. Uitkijktoren

De uitkijktoren kunnen kinderen aan twee kanten beklimmen. Wie is het eerste boven? Bovenop heb je een mooi zicht op de waterplas waar veel vogels te zien zijn. Eenden en futen, maar met een beetje geluk ook een ijsvogel en de grote zilverreiger, die prachtig wit is.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes