Word lid
Natuurgebied

Harderbos

Bezoekersinformatie

Welkom in Harderbos

Het Harderbos is een groene oase aan de oever van het Veluwemeer bij Harderwijk. Maak een wandeling over het vlonderpad, bezoek de vogelkijkhut of ga met de boswachter op zoek naar beversporen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven, zoals Speelnatuur Harderbos en de Avonturenroute.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Harderbos

Over het gebied

Nieuwe oernatuur

In 1968 werden de eerste populierenbossen aangelegd in het Harderbos. Natuurmonumenten maakt er nieuwe oernatuur van. Natuur die steeds mooier, afwisselender en groter wordt. En in een razendsnel tempo, dankzij de vruchtbare kleigrond. In deze groene oase vind je opvallend dikke bomen. Dode bomen blijven hier liggen en vormen een voedselbron en woonplaats voor planten, paddenstoelen en insecten.

Bijzondere dieren

Deze oernatuur in wording trekt veel nieuwe soorten aan. Rondom het Harderbos broeden meer dan zestig vogelsoorten, waaronder de ijsvogel en wielewaal. In het open veld jagen de havik en bruine kiekendief en in de poelen vind je allerlei amfibieën. In het bos leven schuwe zoogdieren zoals reeën en vossen. Zelfs de bever heeft het Harderbos ontdekt: er zijn inmiddels twee beverburchten. Je komt hun knaagsporen overal in het gebied tegen. Ook grazen er Schotse Hooglanders. Houd wel afstand, want het zijn wilde dieren!

 

Voor kinderen

In het Harderbos is er voor kinderen van alles te beleven, zoals Speelnatuur Harderbos, de Avonturenroute en de Hans & Grietje route.

Speelnatuur Harderbos is bedacht door leerlingen uit groep zeven van basisscholen uit heel Nederland. In 2008 maakten 700 kinderen in een dag van een kaal stuk grond een echt ontdekbos. Ze hebben poelen gegraven, paden gemaakt en kijkschermen gevlochten. In de Speelnatuur kun je zelf of met je school op ontdekkingstocht gaan.

De Avonturenroute loopt door het Harderbos en langs de Hoge Dwarsvaart. Deze vier kilometer lange speurtocht is speciaal voor kinderen. Je loopt er over een wiebelbrug, een vlonderpad en steekt met een vlot het water over. Ook is er een uitkijktoren, vanaf waar je soms zelfs een bever kunt zien.

De Hans & Grietje route is een spannende speurroute vanaf pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde. Maak je eigen heksensoep, ontdek het klimkruipklauterpad en ontsnap uit de heksengevangenis.

 

 

In 2008 voerde Natuurmonumenten een succesvolle actie voor een klimaatbos. In een week tijd plantten 6.000 mensen maar liefst 60.000 bomen en 20.000 struiken op 28 hectare grond naast het Harderbos. Velen steunden de actie met Prinses Máxima als beroemdste gast en Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink als initiatiefnemers. Dankzij hen staat er nu een levend symbool voor een beter klimaat.

Direct naar

Harderbos

Nieuws van de boswachter