Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Harderbos

Harderbos

Avontuur in de polder

‘Avontuur in het vlakke Flevoland met zijn kaarsrechte wegen en vaarten? Ja hoor, struin maar eens door het Harderbos. Op sommige plekken lijkt het wel een oerwoud, met metersdikke loofbomen en omgevallen woudreuzen. Je ruikt het mos, je hoort overal vogels en ziet hier sporen van de bever. Hier voel je je al snel een avonturier.’

Meer over Harderbos

Over het gebied

Het Harderbos, aan de overkant van het Veluwemeer bij Harderwijk, schreeuwt avontuur. Hier ligt een groene oase vol dikke bomen, waterpartijen en kronkelpaden.

Nieuwe oernatuur

Je zou het niet zeggen, maar het Harderbos bestaat nog maar vijftig jaar. In 1968 werden de eerst populieren geplant. Sindsdien gaat het hard. Door de vruchtbare zeeklei groeien de bomen en struiken als kool. Je wandelt er langs dikke populieren, essen, eiken en beuken. Bomen die omvallen, blijven liggen als voedselbron voor mossen, schimmels, paddenstoelen en insecten. Nieuwe oernatuur waar je heerlijk doorheen kunt dwalen.

Koe Natuurmonumenten

Kikkerconcerten

Deze nieuwe oernatuur trekt veel dieren aan. De bever heeft het er prima naar zijn zin en knaagt er lustig op los. Overal kom je knaagsporen tegen. In het voorjaar hoor je er kikkerconcerten en zie je veel libellen. Water is dan ook nooit ver weg. Er liggen diverse plassen en poelen en dwars door het bos loopt de Hoge Dwarsvaart. Daar zie je met een beetje geluk een ijsvogel overheen scheren.

Befaamde zangers

Het Harderbos telt opvallend veel vogels. Er broeden meer dan zestig soorten. Ben je heel stil? Dan hoor je misschien wel één van befaamde zangers, zoals de nachtegaal en wielewaal. Ook de appelvink kun je hier tegenkomen. Een vogel met een supersterke snavel. Met gemak bijten ze keiharde kersenpitten door. Het gaat ze niet om het vruchtvlees, maar om de pit zelf. Daar zit merg in waar ze dol op zijn.

Wiebelbrug Natuurmonumenten

Voor kinderen

In het Harderbos is er voor kinderen van alles te beleven, zoals de Avonturenroute en de Hans & Grietje route. De Avonturenroute (5,4 km) slingert door het bos met onderweg een trekpontje, wiebelbruggetjes en uitkijktoren. De Hans & Grietje route is een spannende speurroute vanaf pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde.

Maxima Natuurmonumenten

Klimaatbos

Een bijzonder onderdeel van het Harderbos is het Klimaatbos dat in 2008 werd geplant. Liefst 6000 mensen met hart voor de natuur plantten in een week tijd een hartvormig bos van 60.000 bomen. Een bos van 28 hectare dat CO2 opslaat en de aandacht vestigt op het klimaatprobleem. De bomen waren bij aanplant twee meter hoog. Nu is het een echt bos met bomen van wel twaalf meter. Ontdek het zelf: de Klimaatbosroute loopt er doorheen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Harderbos

Nieuws

Direct naar

Harderbos

Wat wij hier doen

Bosbeheer met hulp van grote grazers

We ontwikkelen het Harderbos tot een afwisselend loofbos met essen, eiken, wilgen, populieren, naaldbomen, struiken en open plekken. Grote grazers helpen daarbij. Op de plekken waar de runderen grazen, ontstaat ruimte voor planten als speenkruid en geel nagelkruid. En meer bloeiende bloemen trekt weer vlinders en andere insecten die op hun beurt weer allerlei vogels lokken. Daardoor telt het Harderbos ondanks de jonge leeftijd veel plant- en diersoorten.