Wandelen

Wandelroute Vossendel Midden-Herenduin

Wandelen

Wandelroute Vossendel Midden-Herenduin

Wandeling van 3,5 km door uitgestrekt duineikenbos en de duinvallei de Vossendel. De route is aangegeven met rode pijltjes. Het woord 'del' in de naam is een ander woord voor vallei; vossenvallei dus. De vos is lange tijd helemaal weggeweest uit de duinen omdat er teveel op hem gejaagd werd. Sinds de jaren '70 is de vos weer te vinden in het duingebied. Je zult hem niet zo snel zien, want vossen zijn echte nachtdieren. Bovendien hebben ze scherpe zintuigen waarmee ze mensen goed weten te ontlopen. Als je goed oplet vind je misschien wel zijn sporen. Vossenkeutels zijn makkelijk te herkennen, want ze hebben een gedraaid puntje en ze zijn witgrijs van kleur. Bovendien zitten er vaak haren in van de muizen of konijnen die ze opgepeuzeld hebben.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Recycling in de natuur

Een vermolmde boom is een bron van leven. Honderden soorten paddenstoelen en ruim duizend soorten kevers zijn bij het verorberen van het hout betrokken. Kevers vormen op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor heel veel andere dieren zoals vogels, mollen en padden. Daarom laten we omgevallen bomen liggen. Til eens een dode tak van de grond op en kijk welke diertjes je ziet!

Dood hout leeft
Recycling in de natuur

2Wijngaardslak

De wijngaardslak is de grootste slakkensoort in Nederland. Zijn lichaam kan tot 12 centimeter lang worden en het huisje tot 5 centimeter hoog. Hij is met een jaar of drie volwassen en kan soms wel 8 jaar oud worden. ‘s Winters kruipt hij weg in de grond en sluit hij zijn huisje af met een kalklaagje. In maart komt hij weer tevoorschijn. De paartijd is mei-juli. Een paring kan wel enkele uren duren. Wist je dat slakken mannelijk en vrouwelijk tegelijk zijn? Van nature komt de wijngaardslak alleen in Limburg voor. Waarschijnlijk zijn er ooit exemplaren noordelijker uitgezet die daarna verwilderd zijn.

Wijngaardslak
Wijngaardslak

3Geniet en luister

In het duingebied zijn meer dan genoeg plekken waar je even lekker kunt uitrusten en kunt genieten van de geluiden en de geuren om je heen. Ga even zitten en kijk en luister. Welke vogels hoor je? Grote bonte specht, vink, fitis, tjiftjaf, koolmees, fluiter? Het mooist om te zien is misschien wel de boomklever: oranje met blauw. Hij maakt zijn nest in boomholtes in oude bomen en roept 'twiet-wiet-wiet'.

Boomklever
Geniet en luister

4Bosbewoners

Mollen zijn van oorsprong bosbewoners. In sommige bossen worden ze gevangen omdat ze bijvoorbeeld tot overlast leiden op de sportvelden dichtbij, maar hier mogen ze gewoon blijven. We zijn er blij mee, want ze eten insecten en ze woelen de grond goed om. Hierdoor blijft de grond luchtig en dat is goed voor het bodemleven. De mol vormt een smakelijke prooi voor de bosuil die hier leeft.

Bosuil
Bosbewoners

5Mossen en paddenstoelen

Naast de vele paddenstoelen die er hiervoor komen, groeien er ook verschillende soorten mos. Zij vormen een fluweelzacht tapijt aan de voet van de bomen. Sterretjesmos (groot haarmos), maar ook diverse korstmossen. De honingzwam is een hele mooie paddenstoel, maar hij is dodelijk voor bomen. Een andere soort die je hier ziet is de aardappelbovist. Hij lijkt, zoals zijn naam al aangeeft, op een aardappel! Een andere mooie paddenstoel is de porseleinzwam; deze is glanzend wit en groeit alleen op dood beukenhout.

Beuk met mos
Mossen en paddenstoelen

6Nachtdieren

Vleermuizen eten iedere nacht hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. Hier in het bos jagen ’s nachts dwergvleermuizen en rosse vleermuizen. In de winter houden watervleermuizen in de bunkers hun winterslaap.

Rosse vleermuis
Nachtdieren
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.