Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

porceleinzwam zuid-kennemerland

Dynamisch duingebied

Het hoge duin vlak bij zee is mijn favoriete plek. Voor me schittert de zee. Naast me stuift het zand vrij door de duinen. Achter me zie ik golvende duintoppen tot aan de horizon. Regelmatig zie ik er damherten tegen de hellingen. En altijd hoor ik het geluid van meeuwen boven me. Kom eens kijken. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een geweldige plek.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Haarlem behoort tot de grootste duingebieden van Nederland. Een avontuurlijk duinlandschap waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Onderweg kom je meren, bossen, open stukken en uitzichtpunten tegen. Grote kans dat je vanaf zo’n punt een damhert, konijn of Schotse hooglander ziet.

  In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland beheert Natuurmonumenten vier landgoederen: Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied.

  Na de Tweede Wereldoorlog verwierf Natuurmonumenten de landgoederen en kreeg de natuur voorrang. Dat zien we nu terug in het landschap. Je wandelt hier door prachtige duinlandschappen. Vrijwel ongemerkt gaan ze over in de andere duingebieden van het nationale park. Toch heeft elk landgoed zijn karakter behouden.

  Duin en Kruidberg

  Duin en Kruidberg is een wandelgebied in het noorden van het nationale park dat van oost naar west steeds opener wordt. Van parkbos naar duinbos, van begroeide duinhellingen naar open duin dat overgaat in het strand. Je gaat er duin op, duin af, met telkens een ander uitzicht.

  Midden in Duin en Kruidberg ligt het Cremermeer, vernoemd naar de vroegere eigenaar J.T. Cremer. Een schatrijke ondernemer die in 1907 het huidige landhuis op Landgoed Duin en Kruidberg liet bouwen, destijds het grootste woonhuis van ons land. Hij liet ook het meer graven, verkocht het zand en zette er vis uit. Natuurmonumenten heeft het meer in 2012 minder diep gemaakt. Gunstig voor allerlei planten, vogels en waterbeestjes.

  Midden-Herenduin

  Landgoed Midden-Herenduin ligt aan de noordkant van het Nationaal Park. Het is een rustig wandelgebied waar hoge duinen afwisselen met duinvalleien en het Duinmeer, een gegraven plas met vogelkijkpunt. De hoge, droge delen zijn vaak begroeid met helmgras en duindoorn, die je aan hun oranje bessen kunt herkennen. In de vochtige laagtes vind je veel ochideeën en parnassia. En grote dieren zijn nooit ver weg. Schotse hooglanders, Shetlandpony’s en konikpaarden zorgen ervoor dat hun duin niet dichtgroeit. Hun graaswerk wordt aangevuld met het geknabbel van het damhert en konijn, duinbewoners die je misschien wel tegenkomt.

  Heerenduinen

  Landgoed Heerenduinen ligt in de noordoosthoek en ziet er heel anders uit. Je loopt hier over slingerende paadjes door prachtige duineikenbossen. De bomen zijn op leeftijd, hebben grillige vormen en veel ondergroei. Aan de randen staan ook veel dikke beuken.

  In de duinen staan nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ze hoorden bij de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de kust. Ze beschermden strategische punten bij IJmuiden en het Noordzeekanaal. Iets verderop, op landgoed Midden-Herenduin, kun je aan weerszijden van het pad nog een tankgracht zien. Het water moest eventuele vijandelijke tanks tegenhouden.

  Koningshof

  Ten zuiden van de spoorlijn naar Zandvoort ligt landgoed Koningshof, verscholen in de luwte van het binnenduin. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst door het bloemrijke parkbos met smalle bospaadjes. Al snel zie je het riante landhuis uit circa 1900, dat boven de parkweide uitsteekt. Ervoor ligt een fraaie weide met bomengroepen. Het oorspronkelijke parkontwerp in de romantische Engelse landschapsstijl is tussen 2012 en 2014 hersteld. Lanen, boomgroepen, zichtlijnen en wandelpaden hebben in de geest van tuinarchitect Springer hun allure van weleer teruggekregen. Richting zee verandert het landschap en wandel je door duinbos met dennen dat geleidelijk overgaat in open duin.

  Landgoederen en buitenplaatsen langs de duinrand: Beeckestijn

  Langs de rand van de duinen zijn in de tussen de 16e en 19e eeuw veel landgoederen en buitenplaatsen ontstaan. Rijke Amsterdammers lieten een mooi huis bouwen op maximaal een dagreis van de stad, waar ze hun gasten luxueus konden ontvangen. Ook was het voor henzelf een welkome ontsnapping uit de drukke stad. Buitenplaatsen werden vooral 's zomers gebruikt en waren vooral om mee te showen. Beeckestijn is een van de mooist bewaarde buitenplaatsen, met een bijzondere bloemenwaaier, een kruidentuin en een baroktuin. Het parkbos eromheen neemt je mee door twee tuinstijlen: de Franse, geometrische stijl en de Engelse landsschapsstijl met slingerpaadjes, verrassende doorkijkjes en romantische plekjes. Fiets er even naar toe, het is vlakbij Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij Brasserie Beeckestijn kun je terecht voor lekkere koffie en lunch.

  Het duin in

  Bijna overal in het nationale park kun je vrij wandelen op de vele wegen en paden. Ook zijn er fietspaden en wandel- en fietsroutes die bij de verschillende ingangen beginnen.

  Neem ook eens een kijkje in bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Daar vind je het Duincafé en een winkel. Bij de informatiebalie hebben ze leuke tips voor kinderfeestjes. Voor koffie, een high tea of een luxe lunch kun je terecht bij het statige Landgoed Duin en Kruidberg, waar nu een hotel, restaurant en brasserie is gevestigd. Van april tot oktober kun je voor heerlijk ijs, huisgemaakte patat of broodje terecht bij Hoeve Duin en Kruidberg, tegenover de duiningang Duin en Kruidberg.

  Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een duingebied van ongeveer 3.800 hectare tussen IJmuiden, Zandvoort en Haarlem. Dit Nationale Park is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN, particuliere eigenaren, IVN, een aantal omliggende gemeenten en de provincie Noord Holland. Bescherming en natuurontwikkeling van dit bijzondere duingebied staat voorop. 

  Meer zien van de duinen?

  We hebben een afwisselend aanbod van activiteiten! Ga eens mee op excursie met de boswachter...

  Activiteitenagenda

  Parnassia; de icoon van het Nationaal Park

  Laat je tijdens de zomer verrassen door prachtige wilde bloemen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spot bijvoorbeeld de opvallende roomwitte Parnassia. Een zeldzame verschijning die dankzij de begrazing van het duingebied door Schotse hooglanders en Koninkpaarden steeds meer de ruimte krijgt.

  Lees hier hoe de Parnassia aan haar naam komt
  filter plus

  Met je fiets duin op en duin af

  Vanaf elke duintop weer een nieuw uitzicht. De boomleeuwerik buitelt in de lucht en de grote grazers grazen verderop. Geniet van de gevarieerde fietsroute die de boswachters voor je bedacht hebben!

  Download de route
  filter plus
  Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

  Wandel met de kinderen een rondje van twee kilometer door de duinen van landgoed Duin en Kruidberg. Met onderweg leuke weetjes en opdrachten over de natuur om je heen.

  • 1.91 km
 • Fietsen

  Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Zuid

  Fiets door de duinen en landgoederen in het zuidelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

  • 16.05 km
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  Agenda

  Loslaten in de natuur
  za 02 nov

  Loslaten in de natuur: coaching in het bos

  Loslaten is een hele kunst voor mensen. En het is een makkie voor bomen. Die laten ieder jaar hun blaadjes vallen. Precies op het goede moment en precies zoals het moet en goed voor ze is. Leer erover tijdens een middag coaching in het bos.

  Donker in de duinen in Midden-Herenduin (10+)
  za 02 nov
  Wandelen

  Donker in de duinen in Midden-Herenduin (10+)

  Met het invallen van de avond veranderen de duinen. Spits je oren en geniet in het donker van de geluiden in het duin!

  workshop herborist
  za 09 nov

  Superfoods uit het bos

  Wandel met een herborist door het park- en duinbos van Duin en Kruidberg leer hoe jij zelf superfoods uit de natuur kunt halen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  Wat wij hier doen

  Stuivende duinen

  In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.

  Help mee de duinen te beschermen
  logo