Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Beeckestijn

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Slangenmuur Beeckestijn

Oase van rust

Wat ik zo bijzonder aan Beeckestijn vind, is de uitgebreide verzameling van tuinstijlen. Op Beeckestijn kun je wandelen door het prachtige romantische parkbos of de strakke, geometrische tuinen. In het voorjaar geniet je van meer dan 55 soorten stinsenplanten. De buitenplaats Beeckestijn vormt een oase van rust in de drukke Randstad.

Meer over Beeckestijn

Over het gebied

Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid is een uniek stukje Nederland. Wandel door het romantische parkbos in landschapsstijl of door de strakke, geometrische tuinen. Je vindt hier veel elementen van historische waarde. Er is een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier, een romantisch berceau en een barokke siertuin. Deze buitenplaats is de ideale plek om de drukte van de Randstad te ontvluchten.

De geschiedenis van Beeckestijn gaat terug tot de vijftiende eeuw. Beeckestijn was vroeger een buitenverblijf voor rijke kooplieden uit Amsterdam. In 1742 kocht Jacob Boreel Janszoon Beeckestijn. Van alle bewoners drukte hij het meest zijn stempel op het uiterlijk van de buitenplaats. Sinds begin 2011 is Natuurmonumenten beheerder van de tuinen en het parkbos. Buitenplaats Beeckestijn is met de gebouwen en het hele parkbos een rijksmonument.

Tuinstijlen

Op Beeckestijn zijn steeds nieuwe tuinstijlen aangelegd zonder de oude te vervangen. Dat is heel bijzonder. Al wandelend passeer je verschillende stijlen zoals classicisme, régence en rococo. Beeckestijn is één van de belangrijkste tuinverzamelingen van ons land. Het tuinontwerp uit 1772 waarop de latere restauraties gebaseerd zijn, is van J.G. Michael. Het ontwerp van Beeckestijn was één van de eerste opdrachten van deze later beroemde tuinarchitect.

Stinsenflora

Op buitenplaats Beeckestijn vind je enorm veel stinsenplanten. Dit zijn sierplanten die rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant. Het woord stinsenplant komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die vaak landgoederen bezaten. Kom in het voorjaar naar Beeckestijn en bewonder deze bloeiende stinsenplanten. De stinsenflora van Beeckestijn is zeer soortenrijk, waarbij het roomwitte Haarlems klokkenspel er uit springt. Je zult versteld staan van alle prachtige kleuren!  

Slangenmuren en bloemenwaaier

Op de buitenplaats vind je twee slangenmuren. Door hun slingerende vorm houden deze muren zonnewarmte langer vast, zodat er leifruit kan groeien. Naast de kruidentuin ligt een ronde bloementuin. De oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is rond 1745 door de toenmalige eigenaar aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek.

Eikenlaan

In de tijd van de familie Boreel, één van de laatste bewoners hier, was een eikenlaan een rijk bezit. In het parkbos had immers alles zijn waarde. De rijke oogst aan eikels diende als voedsel voor de varkens. Hoe vetter de varkens, hoe meer vlees en spek er was tijdens de lange koude winters. Daarnaast werd een deel van de eikels weer uitgezaaid voor het kweken van nieuwe bomen. Het blad van de bomen werd samen met de mest van de dieren weer gebruikt als bodemverbeteraar voor de moestuin. Zo had alles een functie.

Buitenplaats Beeckestijn vormt een oase van rust, midden in het groen. Kom ook genieten van al het moois op deze buitenplaats.

Eikenlaan

Eikenlaan Beeckestijn

Trouwlocatie

Ook is buitenplaats Beeckestijn een erkende trouwlocatie van de gemeente Velsen. Het landhuis, de siertuinen en het parkbos vormen een prachtig decor voor sfeervolle trouwfoto’s. Wil je foto’s maken op het voorplein en in het landhuis? Daar is toestemming voor nodig van Vereniging Natuurmonumenten en Hendrick de Keyser Monumenten, de beheerders van Beeckestijn. Je betaalt hiervoor een vergoeding. Dit bedrag komt ten goede aan de instandhouding van het huis en de tuinen van Beeckestijn. Maak gebruik van het boekingsformulier of stuur een mail naar [email protected]

Dagrecreatie

De grasvelden aan de zuidzijde van buitenplaats Beeckestijn zijn van 1 april - 1 oktober geopend voor dagrecreatie. Op het hele terrein geldt een opruimplicht.

Beeckestijn

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

 • Parkeerplaats Beeckestijn
Beeckestijn

Nieuws

Direct naar

Beeckestijn

Wat wij hier doen

Samen blijven genieten

Natuurmonumenten verbetert Natuurmonumenten de komende jaren belangrijke onderdelen van de parkaanleg. Zo kan iedereen blijven genieten van de bijzondere cultuurhistorie van Beeckestijn. We brengen de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. Daarnaast knappen we bijzondere cultuurhistorische elementen op. En we maken deze beter zichtbaar, zodat ze een waardevolle afdruk van onze geschiedenis vormen. Dit kunnen we alleen met inzet van vrijwilligers en financiële steun van leden, particulieren, fondsen, bedrijven en overheden. Help jij ook een handje mee?