Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Beeckestijn

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Slangenmuur Beeckestijn

Oase van rust

Wat ik zo bijzonder aan Beeckestijn vind, is de uitgebreide verzameling van tuinstijlen. Op Beeckestijn kun je wandelen door het prachtige romantische parkbos of de strakke, geometrische tuinen. In het voorjaar geniet je van meer dan 55 soorten stinsenplanten. De buitenplaats Beeckestijn vormt een oase van rust in de drukke Randstad.

Marcel Haas
Marcel Haas

Boswachter van dit gebied

Meer over Beeckestijn
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid is een uniek stukje Nederland. Wandel door het romantische parkbos in landschapsstijl of door de strakke, geometrische tuinen. Je vindt hier veel elementen van historische waarde. Er is een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier, een romantisch berceau en een barokke siertuin. Deze buitenplaats is de ideale plek om de drukte van de Randstad te ontvluchten.

  De geschiedenis van Beeckestijn gaat terug tot de vijftiende eeuw. Beeckestijn was vroeger een buitenverblijf voor rijke kooplieden uit Amsterdam. In 1742 kocht Jan Jacob Boreel Beeckestijn. Van alle bewoners drukte hij het meest zijn stempel op het uiterlijk van de buitenplaats. Sinds begin 2011 is Natuurmonumenten beheerder van de tuinen en het parkbos. Buitenplaats Beeckestijn is met de gebouwen en het hele parkbos een rijksmonument.

  Tuinstijlen

  Op Beeckestijn zijn steeds nieuwe tuinstijlen aangelegd zonder de oude te vervangen. Dat is heel bijzonder. Al wandelend passeer je verschillende stijlen zoals classicisme, régence en rococo. Beeckestijn is één van de belangrijkste tuinverzamelingen van ons land. Het tuinontwerp uit 1772 waarop de latere restauraties gebaseerd zijn, is van J.G. Michael. Het ontwerp van Beeckestijn was één van de eerste opdrachten van deze later beroemde tuinarchitect.

  Stinsenflora

  Op buitenplaats Beeckestijn vind je enorm veel stinsenplanten. Dit zijn sierplanten die rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant. Het woord stinsenplant komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die vaak landgoederen bezaten. Kom in het voorjaar naar Beeckestijn en bewonder deze bloeiende stinsenplanten. De stinsenflora van Beeckestijn is zeer soortenrijk, waarbij het roomwitte Haarlems klokkenspel er uit springt. Je zult versteld staan van alle prachtige kleuren!  

  Slangenmuren en bloemenwaaier

  Op de buitenplaats vind je twee slangenmuren. Door hun slingerende vorm houden deze muren zonnewarmte langer vast, zodat er leifruit kan groeien. Naast de kruidentuin ligt een ronde bloementuin. De oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is rond 1745 door de toenmalige eigenaar aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek.

  Eikenlaan

  In de tijd van de familie Boreel, één van de laatste bewoners van buitenplaats Beeckestijn, was een eikenlaan een rijk bezit. In het parkbos had immers alles zijn waarde. De rijke oogst aan eikels diende als voedsel voor de varkens. Hoe vetter de varkens, hoe meer vlees en spek er was tijdens de lange koude winters. Daarnaast werd een deel van de eikels weer uitgezaaid voor het kweken van nieuwe bomen. Het blad van de bomen werd samen met de mest van de dieren weer gebruikt als bodemverbeteraar voor de moestuin. Zo had alles een functie.

  Buitenplaats Beeckestijn vormt een oase van rust, midden in het groen. Kom ook genieten van al het moois op deze buitenplaats.

  Eikenlaan

  Eikenlaan Beeckestijn

  Trouwlocatie

  Ook is buitenplaats Beeckestijn een erkende trouwlocatie van de gemeente Velsen. Het landhuis, de siertuinen en het parkbos vormen een prachtig decor voor sfeervolle trouwfoto’s. Wil je foto’s maken op het voorplein en in het landhuis? Daar is toestemming voor nodig van Vereniging Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, de beheerders van Beeckestijn. Je betaalt hiervoor een vergoeding. Dit bedrag komt ten goede aan de instandhouding van het huis en de tuinen van Beeckestijn. Maak gebruik van het contactformulier of stuur een mail naar [email protected]

  Dagrecreatie

  De grasvelden aan de zuidzijde van buitenplaats Beeckestijn zijn van 1 april - 1 oktober geopend voor dagrecreatie. Op het hele terrein geldt een opruimplicht.

  Storm Poly treft Beeckestijn hard

  De dagen na storm Poly was Beeckestijn vanwege de veiligheid afgesloten voor bezoekers. Inmiddels is de gehele buitenplaats weer bereikbaar. Er is een speciale donatiepagina voor het herstel van de enorme stormschade. Iedere bijdrage is welkom!

  Doneer voor herstel
 • Wandelen

  Cultuurhistorische wandelroute over buitenplaats Beeckestijn

  Wandel door keurig aangelegde siertuinen en lommerrijke parkbossen en geniet na afloop van een lekker hapje of drankje bij Brasserie Beeckestijn.

  • 2,64 km
 • Rolstoel met begeleider

  Route langs de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn

  Een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier en een barokke siertuin. Ontdek tijdens deze route de culturele hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn!

  • 1,6 km
 • Beeckestijn

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Beeckestijn
  Beeckestijn

  Nieuws

  Direct naar

  Beeckestijn

  Wat wij hier doen

  Samen blijven genieten

  Om samen te kunnen blijven genieten van de bijzondere cultuurhistorie van Beeckestijn verbetert Natuurmonumenten de komende jaren belangrijke onderdelen van de parkaanleg. We brengen de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. Daarnaast knappen we bijzondere cultuurhistorische elementen op en maken deze beter zichtbaar, zodat ze een waardevolle afdruk van onze geschiedenis vormen. Dit kunnen we alleen met inzet van vrijwilligers en financiële steun van leden, particulieren, fondsen, bedrijven en overheden. Help jij ook een handje mee?

  Help mee