Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Eikenprocessierups, wat doen onze boswachters?

25 juni 2019 | Frans Bosscher

De eikenprocessierupsen zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is. Waar mogelijk nemen de boswachters maatregelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in contact komen met de vervelende brandharen.

rups

Op en bij locaties waar veel mensen komen - bezoekerscentra, andere drukke ingangen van onze gebieden, picknickplekken of populaire wandelroutes - halen we, als het helpt, nesten weg.

Lukt dat niet, dan plaatsen we borden om te waarschuwen voor de aanwezigheid van eikenprocessierupsen.

Speelvoorzieningen maken we schoon en als dat niet kan sluiten we speelplaatsen geheel of gedeeltelijk af.

Als er langs mtb- en ruiterroutes nesten in eikenbomen zijn, zetten we bij het begin van de route een waarschuwingsbord.

Waarschuwingsbord eikenprocessierups

Rood-wit lint

We nemen deze maatregelen omdat de eikenprocessierupsen veel klachten geven. Contact met de brandharen van de rupsen – elke rups heeft er zo’n 700.000 – kan leiden tot irritatie van huid, luchtwegen en ogen. Het is dus zaak om uit de buurt van een eik met nesten te blijven; veel van deze bomen zijn te herkennen aan een rood-wit lint. Verder is het raadzaam om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen

Wat te doen bij klachten?

Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte klachten kun je een crèmes tegen jeuk gebruiken.

Als er brandharen op je lichaam zijn gekomen, is het goed om ze met plakband van je huid te strippen. Ook is het raadzaam om huid en ogen goed te spoelen. Omdat brandharen moeilijk uit je kleren te krijgen zijn, moet je ze goed wassen met water en zeep.

Klimaatverandering

De afgelopen twintig jaar zien we een enorme toename van de eikenprocessierups in ons land. Dat heeft te maken met de aanplant van eikenbomen, de achteruitgang van de biodiversiteit – en dus van natuurlijke vijanden – en klimaatverandering. De rupsen gedijen goed bij de hogere voorjaars- en zomertemperaturen. De eikenprocessierups is dan ook een blijver. Het goede nieuws is dat steeds meer vogelsoorten de rupsen eten.

Meer over de eikenprocessierups

Frans Bosscher
logo