Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eikenprocessierups, wat doen onze boswachters?

11 mei 2020 | Marjolein Koek

De eikenprocessierupsen is inmiddels een vaste bewoner van ons land. We moeten met hem leren leven, net als met andere minder populaire soorten als wespen en teken. De eikenprocessierups brengt geen schade aan aan de natuur. Natuurmonumenten verwijdert daarom alleen in uitzonderlijke gevallen nesten.

Koolmees als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakt ongemak en overlast en brengt in enkele gevallen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Om onze bezoekers zo goed mogelijk te beschermen, informeren we bezoekers over de aanwezigheid van de rups met borden en linten en op onze website. Bij uitzondering sluiten we een (deel van een) terrein af. Heel af en toe laten we een nest wegzuigen bij onze horecagelegenheden, picknickplaatsen of kinderspeelplaatsen. Hierbij worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Natuurlijke vijanden

Als in een gebied veel overlast is door de eikenprocessierups, proberen we om natuurlijke vijanden extra te stimuleren. Uit experimenten blijkt dat dit positieve effecten heeft, al zal de rups niet voor 100% verdwijnen. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld insecten als sluipwespen, vogels zoals mezen en spreeuwen, maar ook vleermuizen.

Door minder te maaien rondom de bomen creëren we bloemrijke grasstroken. Die trekken natuurlijke vijanden als sluipwespen aan. Ook houtwallen en bloeiende bermen bieden plaats aan natuurlijke vijanden van de rups. In ons beheer van bossen en lanen geven we bomen met holten die dienen als nestplaats van genoemde vogels alle kans. Als eikenprocessierups massaal aanwezig is op een plek waar veel mensen langdurig verblijven en holten of bloemrijke bermen niet aanwezig zijn, hangen we soms nestkasten voor vogels op.

Wat te doen bij klachten?

Contact met de brandharen van de rupsen – elke rups heeft er zo’n 700.000 – kan leiden tot irritatie van huid, luchtwegen en ogen. Het is dus zaak om uit de buurt van een eik met nesten te blijven; Daarom wordt gewaarschuwd op informatieborden en wordt er soms met rood-wit lint een boom met veel eikenprocessierups aangegeven. Verder is het raadzaam om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen.

Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte klachten kun je een crème tegen jeuk gebruiken. Als er brandharen op je lichaam zijn gekomen, is het goed om ze met plakband van je huid te strippen. Ook is het raadzaam om huid en ogen goed te spoelen. Omdat brandharen moeilijk uit je kleren te krijgen zijn, moet je ze goed wassen met water en zeep.

 

Meer informatie over de eikenprocessierups.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter