Ga direct naar inhoud
Terug

Cultuurhistorische wandelroute over buitenplaats Beeckestijn

Waar: Beeckestijn

Wandelroute over buitenplaats Beeckestijn, bij Velsen-Zuid
53 minuten
2,64 km
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

  • Voor deze route over de buitenplaats volg je de rode pijltjes van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Wandel door keurig aangelegde siertuinen en lommerrijke parkbossen.

Bijzonder aan Beeckestijn is dat je er verschillende tuinstijlen naast elkaar ziet. Rond het landhuis liggen de geometrisch aangelegde tuinen in classicistische stijl. Later wandel je door de tuinen in landschapsstijl, waar natuurlijk ogende kronkelpaden, waterpartijen, heuvels en open velden het beeld bepalen. Met als hoogtepunten op de route: het landhuis, de bloemenwaaier, de slangenmuren, slingerpaden en het kapelletje.

Informatiepanelen

Informatiepanelen geven je op de route uitleg over de rijke cultuurhistorie van buitenplaats Beeckestijn en haar bewoners. Wandel mee en waan je in een andere tijd op deze idyllische buitenplaats.

Brasserie

In de gezellige Brasserie Beeckestijn kun je terecht voor een voedzaam ontbijt, een lekkere lunch en een aangeklede borrel. De kindvriendelijke brasserie, waar ook hondjes welkom zijn, is geopend van dinsdag t/m zondag tussen 8:30 en 18:00 uur.

Waar kun je starten

Slangenmuur Beeckestijn

Wat kom je onderweg tegen?

1. Landhuis

Welkom op de buitenplaats Beeckestijn! Je staat nu op het voorplein van het landhuis. Aan weerszijden liggen twee bijgebouwen, het koetshuis en het stalgebouw. Het landhuis is door Vereniging Hendrick de Keyser ingericht als museumhuis. Beeckestijn heeft een rijke geschiedenis als buiten voor gegoede Amsterdammers. De eigenaars kwamen per boot over het toenmalige Wijkermeer naar hun zomerverblijf in Kennemerland gevaren. De drukke en vieze stad werd ingewisseld voor de grandeur van de buitenplaats.De bekendste bewoner is Jacob Boreel Jansz. Hij kocht Beeckestijn in 1742 op. Voor de tuinen van de buitenplaats nam hij de roemrijke tuinarchitect J.G. Michael in de arm.Neem het pad tussen het landhuis en de brasserie en ga rechtsaf.

2. Kruidentuin

Ga door het hek en neem een kijkje in de besloten tuin. Ooit lagen hier een moestuin, een kersenboomgaard en kassen. Sinds de vorige eeuw is deze tuin ingericht als kruidentuin en boomgaard. Je ziet twee slangenmuren, speciaal gebouwd voor het leifruit. Wist je dat er in Nederland nog maar acht van deze muren bestaan? Door de slingerende vorm houdt de muur de zonnewarmte langer vast. Zo kon er exotisch fruit groeien, zoals perziken abrikozen. Dat gaf de bewoners van Beeckestijn status! Voor een luxe diner liet eigenaar Boreel in 1760 perziken van Beeckestijn naar Londen verschepen. Verlaat de tuin en sla direct rechtsaf, even rechts en dan links naar de bloemenwaaier.

3. Bloemenwaaier

In de cirkelvormige bloementuin pronkte eigenaar Boreel met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in de 18e eeuw gebruikelijk, maar die van Beeckestijn is erg bijzonder. De 19 perken zijn in een sierlijke waaiervorm aangelegd, als een bloem met bloemblaadjes. Een dergelijk type bloementuin is voor zover bekend alleen voor Huys ten Bosch in Den Haag ontworpen. Het huidige bloemperk is in 1997 na archeologisch onderzoek gereconstrueerd. Het witte hek is afkomstig van de naburige buitenplaats Velserbeek. Vrijwilligers hebben het in 2013 helemaal opgeknapt. Achter het hek lag vroeger een boomgaard. Steek de bloemenwaaier recht over en ga direct rechts en dan weer links de schuine laan in.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Markering wandelroute

    De wandelroute op Beeckestijn is opgenomen in het wandelroutenetwerk Noord-Holland. Als er een paaltje of pijltje mist, dan kun je dat eenvoudig melden: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/ . Meldingen worden snel opgepakt.
  • Brasserie Beeckestijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda