Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Vogels luisteren in Midden-Herenduin

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Gele wandelroute MHD
50 minuten
2,5 km

Over de route

Op dit voormalige landgoed kreeg de natuur het voor het zeggen. Ontdek het gevarieerde eikenbos met veel vogels. In de afgelegen bunkers overwinteren vleermuizen. In de duinen en het bos grazen wilde paarden en Schotse hooglanders en kun je herten tegenkomen. Wandel met deze route langs de fraaiste hoogtepunten. Hoor je de fluiter al zingen?

 • De route is aangegeven met gele pijltjes.

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

Vleermuisbunker

1. Vleermuisbunkers

In dit deel van het Nationaal Park kom je sporen tegen van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers vormen onderdeel van de Atlantikwall; een door de Duitsers aangelegde verdedigingslinie langs de westkust (2685 kilometer lang!). De bunkers zijn niet toegankelijk. Door hun hoge luchtvochtigheid, constante lage temperatuur en rust zijn ze een geliefde overwinterplaats voor vleermuizen.

2. Geritsel in het bos

Behalve vogels zijn er nog veel meer dieren in het bos. Damherten, reeën, Schotse hooglanders en de konikpaarden kun je hier zien en door het bos horen lopen. Ook een egel, eekhoorn of pad kan voor veel geritsel zorgen. Sta eens een poosje stil en luister naar de bosgeluiden. Kun je ontdekken welk dier de geluiden maakt?

Glanskop

3. Vogels in oud en jong bos

Jonge en honderd jaar oude bomen staan hier kris kras door elkaar. Ze worden bevolkt door vogels zoals de glanskop en het goudhaantje. De fluiter vliegt er zingend van tak naar tak. Let op zijn 'pjuu, pjuu, pjuu' met aansluitend 'sip-sip-sip-sirrrr...'. Er zijn nog veel meer kleine zangvogeltjes in het bos: tjiftjaf, vink, koolmees, pimpelmees en de boomklever. Ze hebben allemaal een andere zang. En hoor je geroffel? Dat is een specht. Hij roffelt op bomen om te laten weten dat dit zijn stukje bos is. Zijn getik om een holte uit te hakken klinkt weer anders.

Praktische informatie

 • Kinderwagen en buggy

  Deze route is vrij goed te doen met een kinderwagen of buggy.

 • Honden niet toegestaan

  Om de rust voor duindieren te bewaren, zijn honden niet toegestaan in dit gebied.

 • Metaaldetectie en magneetvissen niet toegestaan

 • Houd rekening met grote grazers

  In dit deel van Nationaal Park lopen grote grazers. Als je de runderen of paarden tegen komt:

  -hou altijd ruim afstand (loop met een boog om de groep heen, niet door de groep)

  -nooit aaien

  -nooit voeren

  Geniet van een afstandje van ze!

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda