Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Het Enzerinck

Het Enzerinck

Welkom op Het Enzerinck

Lekker rondstruinen in de Graafschap. Wandelen door een fraai parkbos vol vogels en tussen biologische landbouwgronden. Dat kan op landgoed Het Enzerinck tussen Vorden en Almen: de wandelroute Velhorst loopt er doorheen.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Het Enzerinck
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Op landgoed Het Enzerinck vind je een fraai parkbos vol vogels, omgeven door biologische landbouwgronden. De 16 km lange wandelroute Velhorst loopt er doorheen.

   

  Grootvaders Huisje

  Het landhuis, dat in neoclassicistische stijl is gebouwd tussen 1836 en 1838, is niet toegankelijk. Wat je wel kan bewonderen - zeker leuk om te doen met kinderen - is het zogeheten Grootvaders huisje: een huisje dat de landgoedeigenaar in 1920 voor zijn kleinkinderen bouwde. Het huisje is door Natuurmonumenten gerestaureerd.

   

  Grootvaders huisje op landgoed Het Enzerinck

  Grootvaders huisje op landgoed Het Enzerinck

  Natuur op Het Enzerinck

  In de buurt van het landhuis staan bijzondere bomen zoals de tulpenboom en magnolia. In het grasland groeien onder andere zilverschoon, margriet en scherpe boterbloem. Onder het loof in het parkbos vind je bospaardenstaart, dalkruid en kleine maagdenpalm. Er broeden maar liefst drie soorten spechten en veel zangvogels, waaronder zwartkop, roodborstje en tuinfluiter.

  Staring

  De eerste bewoners van Het Enzerinck waren C. van Panhuys en Charlotte Staring, de zus van Constantia Staring. Constantia liet aan de nabijgelegen rivier de Berkel een theekoepel bouwen. Deze Staringkoepel is onderdeel van een mooie fietsroute in De Graafschap.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Het Enzerinck

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar