Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Velhorst, in de Graafschap

Waar: Velhorst

paddenstoel
6 uur 0
18 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Hou je van een stevige wandeling? Haal dan je hart op aan de 18 km lange wandelroute Velhorst, die door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoed Velhorst, natuurgebied Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën.

De wandelroute start op de parkeerplaats bij ingang Velhorst aan de Lage Weg te Lochem en is gemarkeerd met gele plaatjes met daarop een witte pijl.  

Waar kun je starten

laan Velhorst
Startpunt

Parkeerplaats Lageweg

Wat kom je onderweg tegen?

1. Grasland en akkers

Het gebied Velhorst is vermoedelijk al sinds de twaalfde eeuw in adellijke handen, maar wordt pas sinds begin zestiende eeuw onder de huidige naam beschreven. De laatste vruchtgebruiker van het landgoed, jonkheer Jacob Constantijn Martens van Sevenhoven, liet de Velhorst bij zijn overlijden in 1972 na aan Natuurmonumenten. Sindsdien is het grootste deel van het 325 hectare grote gebied opengesteld voor publiek.De directe omgeving van het huis is niet toegankelijk. De grote moestuin en boomgaard zijn onlangs opgeknapt en iedere donderdag te bezichtigen. Eén vierde van landgoed de Velhorst bestaat uit oude cultuurgrond, graslanden en akkers. Op de akkers worden verschillende granen verbouwd.Omdat het gebied zo gevarieerd is, komen hier veel reeën voor.

2. Witte Pad

Het zogeheten Witte Pad is één van de overgebleven rechte lanen rond het landhuis. Het is een eikenlaan van 600 meter lang, volledig beplant met witte, paarse en rode rododendrons en gele azalea’s. Tijdens de bloei, eind april, verspreiden ze al een heerlijk zoete geur.Bijzonder is ook de kalmia, die je rechts kunt zien, een paar meter na het witte hek. Een exotische plant die normaal gesproken twee meter hoog kan worden, maar hier een hoogte van drie meter heeft bereikt. De bloemen zijn kleiner dan die van de rododendron.

3. Kienveen

Ongeveer een kilometer na het Witte Pad kom je langs het Kienveen waarvan de bodem, anders dan de naam doet vermoeden, bestaat uit zand en leem. Er groeien zeldzame planten zoals het melkviooltje, vetblad en de dwergzegge. Er zitten veel kikkers die je in mei en juni kunt horen kwaken. Maak gerust even een uitstapje het veen in, volg daarbij de rode paaltjes (heen en terug).

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda