Wandelen

Wandelroute Velhorst, in de Graafschap

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Velhorst, in de Graafschap

Hou je van een stevige wandeling? Haal dan je hart op aan de 18 km lange wandelroute Velhorst, die door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoed Velhorst, natuurgebied Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën.

De wandelroute start op de parkeerplaats bij ingang Velhorst aan de Lage Weg te Lochem en is gemarkeerd met gele plaatjes met daarop een witte pijl.  

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Grasland en akkers

Het gebied Velhorst is vermoedelijk al sinds de twaalfde eeuw in adellijke handen, maar wordt pas sinds begin zestiende eeuw onder de huidige naam beschreven. De laatste vruchtgebruiker van het landgoed, jonkheer Jacob Constantijn Martens van Sevenhoven, liet de Velhorst bij zijn overlijden in 1972 na aan Natuurmonumenten. Sindsdien is het grootste deel van het 325 hectare grote gebied opengesteld voor publiek.De directe omgeving van het huis is niet toegankelijk. De grote moestuin en boomgaard zijn onlangs opgeknapt en iedere donderdag te bezichtigen. Eén vierde van landgoed de Velhorst bestaat uit oude cultuurgrond, graslanden en akkers. Op de akkers worden verschillende granen verbouwd.Omdat het gebied zo gevarieerd is, komen hier veel reeën voor.

2Witte Pad

Het zogeheten Witte Pad is één van de overgebleven rechte lanen rond het landhuis. Het is een eikenlaan van 600 meter lang, volledig beplant met witte, paarse en rode rododendrons en gele azalea’s. Tijdens de bloei, eind april, verspreiden ze al een heerlijk zoete geur.Bijzonder is ook de kalmia, die je rechts kunt zien, een paar meter na het witte hek. Een exotische plant die normaal gesproken twee meter hoog kan worden, maar hier een hoogte van drie meter heeft bereikt. De bloemen zijn kleiner dan die van de rododendron.

3Kienveen

Ongeveer een kilometer na het Witte Pad kom je langs het Kienveen waarvan de bodem, anders dan de naam doet vermoeden, bestaat uit zand en leem. Er groeien zeldzame planten zoals het melkviooltje, vetblad en de dwergzegge. Er zitten veel kikkers die je in mei en juni kunt horen kwaken. Maak gerust even een uitstapje het veen in, volg daarbij de rode paaltjes (heen en terug).

4Grote Veld

Het volgende gebied waar de wandelroute door voert, is het Grote Veld, een uitgestrekt bosgebied op zandgrond. Het bos bestaat voornamelijk uit naaldbomen.Natuurmonumenten streeft ernaar natuurlijke begroeiing met inheemse soorten te stimuleren door het uitdunnen van de naaldbossen. In dit gebied bevinden zich ook enkele kleine heidevelden. Door verzuring dreigt de heide snel te vergrassen. Om de heide in stand te houden wordt zo nu en dan geplagd en gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd om de grond schraal te houden.Hier komen levendbarende hagedissen voor. Die heten zo, omdat ze in tegenstelling tot andere soorten hagedissen de eieren in hun lichaam laten uitkomen en de jongen levend baren.Reptielen zijn koudbloedig en houden hun lichaam op temperatuur door de warmte van de zon. Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, zoeken de hagedissen open plekken op in het Grote Veld. De kans om ze werkelijk te zien is echter klein, want de circa tien centimeter lange, bruingrijze diertjes zijn meestal sneller dan het oog.

5Rustpunt

Tijd om even bij te komen? Bij deze zorgboerderij is een (zelfbedienings-)rustpunt ingericht. Kopje koffie of thee, fris of een heerlijke snack er bij. En rust lekker uit op het heerlijke terras. 

6't Enzerinck

't Enzerinck is in de Achterhoek het beste voorbeeld van een landgoed dat is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het bestaat uit parkbos met eiken, beuken, kastanjes en esdoorns, afgewisseld met landbouwgronden.Het bos is lichter dan het naaldbomenbos in 't Waliën. Hierdoor is er een rijke onderbegroeiing met planten als lelietje-van-dalen, dalkruid en boshyacint, die in mei paarse bloemetjes draagt. Ook de zeldzame bospaardenstaart is in de omgeving van het landhuis rijkelijk aanwezig.

7Landhuis

Het oorspronkelijke landhuis werd later als koetshuis in gebruik genomen. Vervolgens werd in 1836 een nieuw landhuis gebouwd, dat drie keer zo groot is als het oude. Beide huizen zijn particulier eigendom.

8't Waliën

Landgoed 't Waliën bestaat, in tegenstelling tot de Velhorst, bijna geheel uit voormalig productiebos met douglas, Japanse lariks, grove den en fijnspar. De oude beukenlanen in het westen van het landgoed vormen hierop een uitzondering.Voordat het gebied met naaldbomen werd beplant, bestond het vrijwel geheel uit heide en was er uitzicht tot aan Vorden. Halverwege de negentiende eeuw bleek het aanleggen van productiebossen met naaldhout een goede bron van inkomsten. In dit tijd kwam in Engeland de industrialisatie op gang en was er veel vraag naar naaldhout, als stuthout voor in de mijnen. 

9Almense Weg

De Almense Weg vormt de grens tussen de landgoederen de Velhorst en 't Waliën. 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.