Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Velhorst

laan Velhorst

Welkom op Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je landgoed Velhorst. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen in een oase van rust en ruimte, natuur- en cultuurhistorie, langs statige lanen, boerderijen, akkers en heideveldjes.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Velhorst
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Landgoed Velhorst is een pareltje in de Graafschap. Geniet er van rust en ruimte, en de verwevenheid van cultuurhistorie, natuur en landbouw. 

  Landgoed Velhorst Natuurmonumenten

  In voor een fikse wandeling door de Graafschap? Volg dan de gevarieerde wandelroute van 16 km vol afwisseling door landgoed Velhorst en de naastgelegen natuurgebieden Grote Veld, 't Enzerinck en 't Waliën.

  Wil je het rustiger aan doen, kies dan voor één van de kortere gemarkeerde routes over Velhorst. De routes zijn aangegeven op het infopaneel bij de parkeerplaats.

  Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

  Landgoedplaatje

  Kom je in mei of juni naar het landgoed dan wandel je er door een haag van bloeiende manshoge rododendrons. Samen met de azalea’s geven ze kleur aan de Velhorst. De statige lanen, een parktuin met vijver, een historische moestuin en een landhuis (particulier bewoond) vol grandeur maken het landgoedplaatje compleet. Ben je op een donderdag in de buurt, dan beantwoorden de moestuinvrijwilligers graag je vragen over tuin, boomgaard en broeihof.

  Natuurboeren

  Landbouw en landgoederen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op de Velhorst. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op landgoed Velhorst. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert en goed is voor de natuur.

  Kienveen

  Het Kienveen is een kwetsbaar vochtig terrein op het landgoed, met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje, moerashertshooi, draadgentiaan, vetblad, moeraswespenorchis en gagel.

  Staringkoepel

  Ben je met de fiets, breng dan een bezoek aan de Staringkoepel. Het is niet ver van Velhorst en een voetveer over de Berkel brengt je ernaartoe. Ook leuk om met de kinderen te doen!

  berkel Staringkoepel Graafschap

  Natuurboerderij Velhorst

  Landbouw en natuur zijn op Velhorst onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op het landgoed. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert goed is voor de natuur.

  Meer informatie over Vrienden van Velhorst
 • Wandelen

  Wandelroute Velhorst, in de Graafschap

  Hou je van een stevige wandeling? Haal dan je hart op aan de 16 km lange wandelroute Velhorst, die door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoed Velhorst, natuurgebied Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën.

  • 18 km
 • Fietsen

  Fietsroute Graafschap

  Deze afwissende route van 26 kilometer voert je door het afwisselende Achterhoekse landschap. Tussen de steden Zutphen, Lochem en Vorden ligt een 'groen hart'; het Nationaal Landschap De Graafschap. Daarin liggen de landgoederen Het Enzerinck, 't Waliën en Velhorst en het bos-...

  • 25,8 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Velhorst

  Nieuws

  Direct naar

  Velhorst

  Wat wij hier doen

  Toekomstbestendig landgoed Velhorst

  Natuurmonumenten streeft op landgoed Velhorst naar een toekomstbestendig en levend landgoed. Denk aan een duurzame rol voor de landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een optimale beleving van de hoogtepunten van het landgoed. Momenteel spelen er veel zaken op dit vlak.

  Lees alles over alle ontwikkelingen op Velhorst