Natuurgebied

Velhorst

Velhorst

Welkom op Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je landgoed Velhorst. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen in een oase van rust en ruimte, natuur- en cultuurhistorie, langs statige lanen, boerderijen, akkers en heideveldjes.

Anouk Ballot
Anouk Ballot

Boswachter van dit gebied

Meer over Velhorst
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Landgoed Velhorst is een pareltje in de Graafschap. Geniet er van rust en ruimte, en de verwevenheid van cultuurhistorie, natuur en landbouw. 

  Landgoed Velhorst Natuurmonumenten

  In voor een fikse wandeling door de Graafschap? Volg dan de gevarieerde wandelroute van 16 km vol afwisseling door landgoed Velhorst en de naastgelegen natuurgebieden Grote Veld, 't Enzerinck en 't Waliën.

  Wil je het rustiger aan doen, kies dan voor één van de kortere gemarkeerde routes over Velhorst. De routes zijn aangegeven op het infopaneel bij de parkeerplaats.

  Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

  Historische moestuin

  Op landgoed Velhorst is een historische moestuin, die door een groep enthousiaste vrijwilligers liefdevol wordt onderhouden. Ben je op een donderdag in de buurt, dan beantwoorden de vrijwilligers graag je vragen over tuin, boomgaard en broeihof.

  Staringkoepel

  Ben je met de fiets, breng dan een bezoek aan de Staringkoepel. Het is niet ver van Velhorst en een voetveer over de Berkel brengt je ernaartoe. Ook leuk om met de kinderen te doen!

  Bolle akkers

  Landgoed Velhorst is sinds 1972 eigendom van Natuurmonumenten. Rond het landhuis ligt een parktuin met vijver, beukenlanen, rododendrons en azalea's. Langs de rivier de Berkel zie je oude kampen; dit zijn akkers die door eeuwenlange bemesting met plaggen en mest een bolle vorm hebben gekregen. Ook zijn er authentieke boerderijen met beschilderde luiken, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden.

  Kienveen

  Het Kienveen is een kwetsbaar vochtig terrein op het landgoed, met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje, moerashertshooi, draadgentiaan, vetblad, moeraswespenorchis en gagel.

   

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Velhorst

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Velhorst

  Wat wij hier doen

  Wuivend graan, kleurrijke bloemenranden en dieren in de wei…

  Groener boeren met meer aandacht voor natuur en landschap. Het moet anders kunnen in de landbouw! Maar hoe? Op landgoed Velhorst zijn Arjen en Winny van Buuren met hun bedrijf “Vrienden van Velhorst” sinds 2019 gewoon aan de slag gegaan. Maar dat is pionieren, en dan is niets ‘gewoon’. Het is uitproberen en doen, en doorgaan als het tegenzit. Hier in het dal van de Berkel heeft de klant rechtstreeks contact met de boer. Met akkerbouw op de hogere gronden en veeteelt op de lagere, nattere gronden. Met aandacht voor een gezond bodemleven, variatie in akkergewassen met akkerkruiden, bloemrijke graslanden en houtwallen. Je weet wat je eet en hoe het is gegroeid. Dat heb je kunnen zien, al wandelend en fietsend. En genietend! Van al dat moois dat natuurlijker boeren brengt. Genieten van oud landschap in een modern jasje. Omdat wij geloven en ervan overtuigd zijn dat het kan.

  Naar Vrienden van Velhorst
  logo