Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Velhorst

laan Velhorst

Welkom op Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je landgoed Velhorst. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen in een oase van rust en ruimte, natuur- en cultuurhistorie, langs statige lanen, boerderijen, akkers en heideveldjes.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Velhorst

Over het gebied

Landgoed Velhorst is een pareltje in de Graafschap. Geniet er van rust en ruimte, en de verwevenheid van cultuurhistorie, natuur en landbouw. 

Landgoed Velhorst Natuurmonumenten

In voor een fikse wandeling door de Graafschap? Volg dan de gevarieerde wandelroute van 16 km vol afwisseling door landgoed Velhorst en de naastgelegen natuurgebieden Grote Veld, 't Enzerinck en 't Waliën.

Wil je het rustiger aan doen, kies dan voor één van de kortere gemarkeerde routes over Velhorst. De routes zijn aangegeven op het infopaneel bij de parkeerplaats.

Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

Landgoedplaatje

Kom je in mei of juni naar het landgoed dan wandel je er door een haag van bloeiende manshoge rododendrons. Samen met de azalea’s geven ze kleur aan de Velhorst. De statige lanen, een parktuin met vijver, een historische moestuin en een landhuis (particulier bewoond) vol grandeur maken het landgoedplaatje compleet. Ben je op een donderdag in de buurt, dan beantwoorden de moestuinvrijwilligers graag je vragen over tuin, boomgaard en broeihof.

Natuurboeren

Landbouw en landgoederen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op de Velhorst. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op landgoed Velhorst. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert en goed is voor de natuur.

Kienveen

Het Kienveen is een kwetsbaar vochtig terrein op het landgoed, met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje, moerashertshooi, draadgentiaan, vetblad, moeraswespenorchis en gagel.

Staringkoepel

Ben je met de fiets, breng dan een bezoek aan de Staringkoepel. Het is niet ver van Velhorst en een voetveer over de Berkel brengt je ernaartoe. Ook leuk om met de kinderen te doen!

berkel Staringkoepel Graafschap
Velhorst

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Velhorst

Nieuws

Direct naar

Velhorst

Wat wij hier doen

Toekomstbestendig landgoed Velhorst

Natuurmonumenten streeft op landgoed Velhorst naar een toekomstbestendig en levend landgoed. Denk aan een duurzame rol voor de landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een optimale beleving van de hoogtepunten van het landgoed. Momenteel spelen er veel zaken op dit vlak.