Ga direct naar inhoud

Staringkoepel

Historische theekoepel uit 1850, zeer idyllisch gelegen aan de Berkel, gebouwd voor de jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring.

Staringkoepel

De witgepleisterde theekoepel is gebouwd door Constantia Ernestine Theodora Staring, jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring. Zij liet de koepel bouwen met bouwmateriaal van het afgebroken herenhuis Het Draafsel, dat ook in haar bezit was. De koepel staat op een hoger gelegen stuk grond langs het riviertje de Berkel. Het kleine vertrek waar de thee werd gedronken, ligt op de eerste verdieping. Zo konden Constantia en haar vriendinnen genieten van de rust en van een fraai uitzicht. Constantia stierf in 1893 en het koepeltje raakte ernstig in verval. Gelukkig is de koepel in 2004 in ere hersteld en hebben al veel bezoekers (bijna) hetzelfde gezien als Constantia in de 19e eeuw zag. Het koepeltje is alleen te bereiken via een voetveer, waarmee je jezelf naar de overkant van de Berkel kunt trekken.

Staring

A.C.W. Staring leefde van 1767 tot 1840, in de tijd van de romantiek, een stroming die vooral tot uiting kwam in de kunst: in schilderijen, muziek en dichtkunst. Op de eerste verdieping is aan de wand een gedicht van Staring te lezen. Een kunstwerk in de vorm van een rozet aan het plafond verbeeldt dit gedicht op moderne wijze.

Even bellen

Als Constantia en haar vriendinnen thee wensten, werd er in het koepeltje een bel geluid. De thee werd dan gebracht vanuit de nabijgelegen hoeve Draafsel.

  • Bouwjaar: 1850, 2004
  • Architect: 1850: onbekend; 2004: Tony de Haan en Bouwkundig Buro Van der Ham
  • Status: Gemeentelijk monument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid