Natuurgebied

Grote Veld

schaapskudde Belhamel - Grote Veld

Welkom op het Grote Veld

Vroeger kon je hier uit kijken tot Lochem, Vorden en Almen. Zo groot was dit ’veld’! Maar een uitgestrekt heideveld is het allang niet meer. Grote Veld is een flink bos met heideveldjes erin, waar je heerlijk kunt wandelen.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Grote Veld
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Grote Veld bestaat vooral uit bos met naald- en loofbomen en daar tussen een aantal verspreide heideveldjes. Misschien kom je onderweg wel de herders van Schaapskudde De Belhamel tegen met hun kudde schapen. De schapen begrazen de heide en zorgen er zo voor dat deze niet dichtgroeit. 

  Rond 1920 werd het Grote Veld ingericht voor de houtproductie en bebost met lariks, douglas, fijnspar en grove den. Nog altijd domineren deze bomen het gebied. Natuurmonumenten brengt daar verandering in. Het overwegend donkere en eentonige naaldbos krijgt de kans om uit te groeien tot een gevarieerder natuurbos waar weer streekeigen bomen, planten en struiken groeien. Een aantal voormalige maisakkers  zijn afgeplagd en ingeplant met struweel zoals mei- en sleedoorn. De grauwe klauwier laat zich hier regelmatig zien. 

  Kom zelf kijken hoe mooi het al is, bijvoorbeeld via deze wandeling.

  Schaapskudde De Belhamel op pad in het veld

  Schapen op het Grote Veld

  Zonnebadende hagedissen

  Hier en daar liggen nog enkele heideveldjes met dop- en struikheide en wat vliegdennen en jeneverbesstruiken. Op sommige plaatsen groeit zelfs de zeldzame klokjesgentiaan en baadt de levendbarende hagedis zomers in de zon. Om deze bijzondere planten en dieren meer leefruimte te geven hebben we kap- en plagwerkzaamheden uitgevoerd zodat de heideveldjes zich kunnen uitbreiden. De nachtzwaluw is hierdoor inmiddels in opmars.

  Onderlaatse Laak

  Aan de westzijde van het Grote Veld ligt het deelgebied Onderlaatse Laak. Het is een stroomdal, ooit uitgegraven om de aangrenzende landbouwgronden te ontwateren. Maar inmiddels is het weer teruggegeven aan de natuur. Langs de glooiende oevers vind je nu bloemrijke hooilandjes, natuurrijke graanakkers, een meidoornsingel en knotwilgen. In het voorjaar geven pinkster- en dotterbloemen het gebied kleur, in de zomer kattestaart. Al die bloemen trekken insecten aan, die op hun beurt weer voedsel zijn voor insectenetende vogels zoals de gele kwikstaart en ook vleermuizen. Wil je de Onderlaatse Laak wel eens met eigen ogen zien? Vanaf de Oude Borculoseweg en de Warkenseweg lopen paden het gebied in. 

  onderlaatse laak

  In mei en juni krijgt de Onderlaatste Laak kleur door de bloemenrijkdom

  VOLGEBOEKT- Lammetjesdag - 25 maart

  Het is feest bij schaapskudde de Belhamel in het Grote Veld in Warnsveld. Kom op kraamvisite! Er zijn weer lammetjes geboren! Daarom geven we op zaterdag 25 maart een lentefeestje. Onze boswachters hebben samen met de herder leuke activiteiten voorbereid rondom de schaapskooi.

  Boek snel je tickets

  Walhalla voor de jeneverbes

  Boswachters van Natuurmonumenten zien dat jeneverbessen zich hier verjongen. Bijzonder! Want dat gebeurde jarenlang niet waardoor de boom zeldzaam werd. Door een uitgekiend beheer groeit hier nu een nieuwe generatie jeneverbessen.

  Lees meer
  Grote Veld

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Velhorst, in de Graafschap

  Hou je van een stevige wandeling? Haal dan je hart op aan de 16 km lange wandelroute Velhorst, die door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoed Velhorst, natuurgebied Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën.

  • 18 km
 • Fietsen

  Fietsroute Graafschap

  Deze afwissende route van 26 kilometer voert je door het afwisselende Achterhoekse landschap. Tussen de steden Zutphen, Lochem en Vorden ligt een 'groen hart'; het Nationaal Landschap De Graafschap. Daarin liggen de landgoederen Het Enzerinck, 't Waliën en Velhorst en het bos-...

  • 25.8 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Grote Veld

  Nieuws van de boswachter

  Grote Veld

  Wat wij hier doen

  Zorg voor gezonde heide

  Het Grote Veld is een historisch heidelandschap met hoge natuurwaarden. Het gebied bestaat uit een afwisseling van heidevelden, natuurlijke graslanden en bossen. Het beheer van heide is intensief. Zonder beheer groeit de heide dicht waardoor de bijzondere plant- en diersoorten zouden verdwijnen.

  Lees meer over ons heidebeheer en welke dieren en planten daar baat bij hebben
  logo