Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Grote Veld

Welkom in Grote Veld

Vroeger kon je hier uit kijken tot Lochem, Vorden en Almen. Zo groot was dit ’veld’! Maar een uitgestrekt heideveld is het allang niet meer. Grote Veld is een flink bos met heideveldjes erin, waar je heerlijk kunt wandelen.

Frank Kroezen
Frank Kroezen

Boswachter van dit gebied

Meer over Grote Veld
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Grote Veld bestaat vooral uit bos met naald- en loofbomen en daar tussen een aantal verspreide heideveldjes. Misschien kom je onderweg wel de plaatselijke kudde Schoonebeker schapen tegen. De schapen begrazen de heide en zorgen er zo voor dat deze niet dichtgroeit. 

  Rond 1920 werd het Grote Veld ingericht voor de houtproductie en bebost met lariks, douglas, fijnspar en grove den. Nog altijd domineren deze bomen het gebied. Maar Natuurmonumenten brengt daar verandering in. Het overwegend donkere en eentonige naaldbos krijgt de kans om uit te groeien tot een gevarieerder natuurbos waar weer streekeigen bomen, planten en struiken groeien.

  Kom zelf kijken hoe mooi het al is, bijvoorbeeld via deze wandeling.

  Schapen op het Grote Veld

  Schapen op het Grote Veld

  Zonnebadende hagedissen

  Hier en daar liggen nog enkele heideveldjes met dop- en struikheide en wat vliegdennen en jeneverbesstruiken. Op sommige plaatsen groeit zelfs de zeldzame klokjesgentiaan en baadt de levendbarende hagedis zomers in de zon. Om deze bijzondere planten en dieren meer leefruimte te geven willen we de oorspronkelijke heide graag uitbreiden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Grote Veld

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo