Wandelen

Heideroute Grote Veld

Wandelen

Heideroute Grote Veld

Wandel door het idyllische landschap van de Graafschap. Onderweg passeer je heidevelden en bloemrijke graslanden, omgeven door uitgestrekte bossen.

Wandel door een landschap van weleer. Ooit was het Grote Veld één uitgestrekte open vlakte, waar vele schaapskudden hun kost bij elkaar graasden op de heide. Hoewel een groot deel van het gebied mettertijd werd ingeplant met productiebos, voert deze route je nog langs oude resterende heidevelden en zelfs een eeuwenoud karrenspoor.

De rondwandeling is gemarkeerd met gele pijltjes. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Schaapskooi

Je passeert hier de schaapskooi van het Grote Veld. Een kudde Schoonebeker schapen graast op de heide en omliggende graslanden; daarmee houden ze het landschap open. Bijkomend voordeel is dat de schapen in hun vacht onbedoeld plantenzaden meenemen. Zeldzame plantensoorten kunnen zich zo verder verspreiden.

Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi
Schaapskooi

2Markengrens

Tot in de negentiende eeuw was dit niemandsland, de zogeheten woeste gronden. Boeren lieten er hun schapen grazen en plagden er heide voor in de pot­stal. Buurtschappen verdeelden de eigendoms- en gebruiksrechten van de grond daarom onderling in marken. Dit is de grens tussen Warnsveld, Lochem en Vorden. 

Markengrens
Markengrens

3Sporen van vroeger

Midden op het Grote veld ligt een oud karrenspoor, een doorgangsroute door het Grote Veld. Deze oude eik stond langs het pad en wees passanten de weg. 

Sporen van vroeger
Sporen van vroeger

4Bankje met zicht

Vanaf het bankje dat hier staat, heb je mooi uitzicht over de heide. Natuurmonumenten heeft heideveldjes die van elkaar geïsoleerd waren geraakt, weer met elkaar verbonden.  De kwetsbare heidevlinder, nachtzwaluw en klokjesgentiaan krijgen zo een veel groter leefgebied.

Bankje met zicht
Bankje met zicht
Bankje met zicht
Bankje met zicht

5Productiebos

Oude ‘woeste gronden’ zoals het Grote Veld zijn vanaf het begin van de negentiende eeuw ontgonnen voor de land­bouw en de aanleg van productiebossen. Grove den en douglaspar waren daarbij favoriet. Door de manier waarop Natuurmonumenten het bos beheert krijgen nu ook andere boomsoorten een kans.

Productiebos
Productiebos
Productiebos
Productiebos

6Slimme alleseter

Met wat geluk zijn er onderweg raven te zien. Al zul je ze, door hun kenmerkende rauwe roep, waarschijnlijk eerder horen dan zien. Raven zijn slimme alleseters. Ze verschalken knaagdieren, insecten en wormen en helpen zelfs grote kadavers opruimen. 

Slimme alleseter
Slimme alleseter
Slimme alleseter
Slimme alleseter
Slimme alleseter
Slimme alleseter

7Rustpunt

Je nadert het einde van de rondwandeling. Bij het Rustpunt, tegenover de parkeerplaats, kun je op basis van zelfbediening terecht voor een kopje koffie, thee en een heerlijke versnapering.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.