Terug

Heideroute Grote Veld

Waar: Grote Veld

Heideroute Grote Veld
1 uur 52
5.6 km

Over de route

Wandel door het idyllische landschap van de Graafschap. Onderweg passeer je heidevelden en bloemrijke graslanden, omgeven door uitgestrekte bossen.

Wandel door een landschap van weleer. Ooit was het Grote Veld één uitgestrekte open vlakte, waar vele schaapskudden hun kost bij elkaar graasden op de heide. Hoewel een groot deel van het gebied mettertijd werd ingeplant met productiebos, voert deze route je nog langs oude resterende heidevelden en zelfs een eeuwenoud karrenspoor.

De rondwandeling is gemarkeerd met gele pijltjes. 

Waar kun je starten

schaapskudde Belhamel - Grote Veld
Startpunt

Parkeerplaats Grote Veld

Wat kom je onderweg tegen?

Schaapskooi
Schaapskooi

1. Schaapskooi

Je passeert hier de schaapskooi van het Grote Veld. Een kudde Grote Heideschapen graast op de heide en omliggende graslanden; daarmee houden ze het landschap open. Bijkomend voordeel is dat de schapen in hun vacht onbedoeld plantenzaden meenemen. Zeldzame plantensoorten kunnen zich zo verder verspreiden.

Markengrens

2. Markengrens

Tot in de negentiende eeuw was dit niemandsland, de zogeheten woeste gronden. Boeren lieten er hun schapen grazen en plagden er heide voor in de pot­stal. Buurtschappen verdeelden de eigendoms- en gebruiksrechten van de grond daarom onderling in marken. Dit is de grens tussen Warnsveld, Lochem en Vorden. 

Sporen van vroeger

3. Sporen van vroeger

Midden op het Grote veld ligt een oud karrenspoor, een doorgangsroute door het Grote Veld. Deze oude eik stond langs het pad en wees passanten de weg. 

Activiteiten in de buurt

nachtwachter
Nog 20 plekken beschikbaar!
Op pad met kinderen

OERRR op pad met de Nachtwachter op Het Enzerinck

  • vr 21 okt, 19:00
  • Het Enzerinck
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.