Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kardinge

Winter in Kardinge

Veelzijdigheid in Kardinge

Kardinge is een verrassend natuurgebied en zó dicht bij de stad Groningen. De bloemrijke bermen en graslanden zijn bijzonder. We vinden daar soorten als grote ratelaar, rietorchis, margriet, knoopkruid en paarse morgenster. Loop door het Beijumerbos en je hoort de verschillende zangvogels. Neem je hier vroeg in de ochtend een kijkje? Wie weet sta je oog in oog met een ree.”

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over Kardinge
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vind je een prachtig recreatie- en natuurgebied waar je even uit de stad kunt ontsnappen. Hier kun je heerlijk picknicken, wandelen, vliegeren, hardlopen, skeeleren of zwemmen in de Kardingerplas.

  De natuur toegankelijk voor iedereen

  De natuur is van iedereen en moet daarom voor iedereen toegankelijk zijn. Toch is dit voor 25% van de Nederlanders niet het geval. Daarom legde Natuurmonumenten in het najaar van 2017 een Beleefpad aan in het Beijumerbos om de natuur voor iedereen toegankelijk te maken. Beijumerbos is een onderdeel van Kardinge. Het Beleefpad heeft verharde en brede paden, bredere parkeerplekken en de route is korter. Zitbanken en informatiepanelen worden voorjaar 2018 geplaatst, maar je bent welkom om het pad alvast uit te proberen! De Nationale Postcode Loterij maakte dit bijzondere pad mogelijk!

  Het Plukbos

  Op initiatief van wijkbewoners uit Beijum en Lewenborg is vlakbij het Meedenpad in Kardinge het plukbos aangeplant. Inmiddels staan hier flinke bramenstruiken. In de zomer pluk je hier zelf een aardig bakje fruit en eind september/begin oktober vind je hier walnoten en kastanjes.

  Speelnatuur van OERRR

  Natuurmonumenten wil kinderen van jongs af aan een binding geven met de natuur van OERRR. Want wat is er leuker dan spelen met water, zand, boomstammen, vlotten bouwen en snoepen van de natuur als de bramen ’s zomers rijp zijn? Begin 2018 legt Natuurmonumenten de Speelnatuur van OERRR in Kardinge aan. Dit is een natuurlijke speelplek voor kinderen tussen de wijken Beijum en Lewenborg. Voor iedereen toegankelijk, ook kinderen met een beperking kunnen hier terecht. De doorwaadbare plekken zijn rolstoeltoegankelijk!

  Oefenparcours Groene 4 Mijl

  Jaarlijks kun je in Groningen de 4 Mijl lopen. Dankzij een aantal wijkbewoners kun je sinds een paar jaar oefenen voor de 4 Mijl op het oefenparcours door Kardinge. Zo ontstond de Groene 4 Mijl: rennen door de bossen en in het open veld.

  Reeën en zangvogels

  Natuurlijk is Kardinge meer dan alleen maar recreatie. Een aanrader is om bij dageraad of zonsondergang een wandeling te maken. Dán komen de reeën uit hun schuilplaats en laten zich het beste zien langs slootkanten of op de overgang van bos naar open veld. De bossen zijn rijk aan vele soorten zangvogels. De bloemrijke bermen en graslanden zijn bijzonder met soorten als grote ratelaar rietorchis, margriet, knoopkruid en paarse morgenster.

  Mee met de boswachter?

  Regelmatig verzorgen de natuurgidsen in Kardinge excursies. Wil je een keertje mee? Kijk in de activiteitenkalender.

  Plukbos

  In het plukbos oogst je in de zomer en vroege herfst heerlijke vruchten en noten. Onze vrijwilligers vertellen je er graag meer over. Of kom zelf meehelpen!

 • Fietsen

  Fietsroute Groningen, Onlanden en Kardinge

  Vanuit de binnenstad van Groningen fiets je zo de natuur in. Eerst naar De Onlanden..

  • 53 km
 • Wandelen

  Natuurbeleefpad Beijumerbos

  De Beleefroute brengt je langs velden, door bossen en langs kleine plassen en slootjes. Onderweg zijn er voldoende punten om even van de omgeving te genieten en uit te rusten. Kom deze natuur dichtbij de stad Groningen ontdekken!

  • 3,4 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats P+R/Transferium Kardinge
  Kardinge

  Nieuws

  Direct naar

  Kardinge

  Wat wij hier doen

  Samen sterk voor de weidevogel

  Samen met pachters zorgt Natuurmonumenten er voor dat de weidevogels een veilige broed- en leefplek hebben in de Kardinger weilanden. In het voorjaar en zomer hoor je hier de roep van de tureluur, grutto en scholekster. Door te maaien houden we bovendien de paden begaanbaar en bieden we omwonenden en andere stadjers een natuurrijke ‘achtertuin’.

  Help mee