Ga direct naar inhoud
Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Varen
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Nieuwkoopse Plassen

Verborgen schoonheid

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van het moeras. Vanuit een klein slootje vaar je zo de open plas op. Je kunt dit pareltje in het Groene Hart ook wandelend ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot het sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Ontdek de verborgen schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen.

Meer over Nieuwkoopse Plassen

Over het gebied

De Nieuwkoopse Plassen is een typisch Hollands landschap. Het is niet vreemd dat schilders van de Haagse School zoals Roelofs en Weissenbruch hier rond 1885 hun inspiratie vonden. Maar er is veel meer. Dit prachtige laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid.

Ooit bestond Nederland voor een groot deel uit laagveen zoals de Nieuwkoopse Plassen. Nu komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun bijzondere planten en dieren niet veel meer voor. De Nieuwkoopse Plassen zijn belangrijk voor de purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. Hun populaties behoren tot de belangrijkste van Nederland.

Vogels in de Nieuwkoopse Plassen

Je komt veel tegen tijdens je tocht in de natuur. Vogels bijvoorbeeld, van rietvogels tot moerasvogels, weidevogels en roofvogels. In de natuurgebieden die dichtbij liggen, Ruygeborg en de Groene Jonker, zie je steeds meer zeldzame vogels. Deze gebieden zijn een snackbar voor veel vogels. Kijk dus niet verbaasd op als je een lepelaar ziet die met zijn lepelvormige snavel op zoek is naar kleine schaaldiertjes, kikkers en visjes.

Bijzondere planten en dieren in de Nieuwkoopse Plassen

Velden waterlelies, gele plomp en krabbenscheer, de Nieuwkoopse Plassen heeft het allemaal. Vaar je door de slootjes van dit prachtige natuurgebied, dan is er nog veel meer te ontdekken. Aan de oever zie je in het voorjaar schitterende pinksterbloemen, koekoeksbloemen en watermunt. Een echte kleurenexplosie! Zoogdieren in en om de Nieuwkoopse Plassen zijn otter, ree, noordse woelmuis, haas, hermelijn en vos. Ze hebben allemaal een plekje gevonden in dit natuurgebied. Spot een haas in het sprookjesachtige Lusthof De Haeck of bestudeer de hermelijn met zijn sneeuwwitte vacht in de wintermaanden.

Kortom, er is ontzettend veel te beleven rondom de Nieuwkoopse Plassen. Hoe je de plassen ook ontdekt, je zult verbaasd zijn over de verborgen schoonheid van dit prachtige stuk unieke natuur.

Ga mee met de boswachter!

Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

Nieuwkoopse Plassen

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Werkschuur de Kievit
Nieuwkoopse Plassen

Nieuws

Direct naar

Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied. Het meest bekend is de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een prachtige en noodzakelijke aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten in de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen. Ook de nieuwe natuur van Ruygeborg en de Bovenlanden zijn het waard een bezoek te brengen.