Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

Verborgen schoonheid

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van het moeras. Vanuit een klein slootje vaar je zo de open plas op. Je kunt dit pareltje in het Groene Hart ook wandelend ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot het sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Ontdek de verborgen schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen.

John Pietersen
John Pietersen

Boswachter van dit gebied

Meer over Nieuwkoopse Plassen

Ga mee met de boswachter

Het hele jaar door varen onze excursieleiders over de Nieuwkoopse Plassen. Stap aan boord en ontdek de geheimen van de Nieuwkoopse Plassen

Ga mee!

Ambassadeur van de zoetwaternatuur

Glijd geruisloos over het water van de Nieuwkoopse Plassen en kom alles te weten over de otter: de ambassadeur van de zoetwaternatuur. Als je deze route vaart, zwemt ergens de otter rond!

Kano de otterroute
filter plus

Verhalen van boswachter John

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. T/m 2018 schreef hij iedere twee weken een column over wat hij meemaakte.

Lees hier de columns van boswachter John
filter plus
Nieuwkoopse Plassen

De mooiste routes

Bekijk hier de mooiste routes op en rondom de Nieuwkoopse Plassen

 • Wandelen

  Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen

  Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken.

  • 2.58 km
 • Fietsen

  Fietsroute kabbelend water en natuurparels in Noord- en Zuid Holland

  Deze route begint in Zuid-Holland, maar de tocht brengt je al snel in Noord-Holland. Langs de Zuideinderplas, de Nieuwkoopse Plassen, de Kromme Mijdrecht en de Meije. Groen, waterrijk met wuivende rietkragen vormt dit gebied een natuurlijke eenheid.

  • 67.7 km
 • Over het gebied

  De Nieuwkoopse Plassen is een typisch Hollands landschap. Het is niet vreemd dat schilders van de Haagse School zoals Roelofs en Weissenbruch hier rond 1885 hun inspiratie vonden. Maar er is veel meer. Dit prachtige laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid. Het ene moment bewonder je de schuwe moerasvogels. Het andere moment waan je je in de bijzondere onderwaternatuur.

  Ooit bestond Nederland voor een groot deel uit laagveen zoals in de Nieuwkoopse Plassen. Nu komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun bijzondere planten en dieren niet veel meer voor. De Nieuwkoopse plassen zijn belangrijk voor de purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. Hun populaties behoren tot de belangrijkste van Nederland.

  Vogels in de Nieuwkoopse Plassen

  Je komt veel tegen tijdens je tocht in de natuur. Vogels bijvoorbeeld, van rietvogels tot moerasvogels, weidevogels en roofvogels. In de natuurgebieden die dichtbij liggen, Ruygeborg en de Groene Jonker, zie je steeds meer zeldzame vogels. Deze gebieden zijn een snackbar voor veel vogels. Kijk dus niet verbaasd op als je een lepelaar ziet die met zijn lepelvormige snavel op zoek is naar kleine schaaldiertjes, kikkers en visjes.

  Bijzondere planten en dieren in de Nieuwkoopse Plassen

  Velden waterlelies, gele plomp en krabbenscheer, de Nieuwkoopse Plassen heeft het allemaal. Vaar je door de slootjes van dit prachtige natuurgebied, dan is er nog veel meer te ontdekken. Aan de oever zie je in het voorjaar schitterende pinksterbloemen, koekoeksbloemen en watermunt. Een echte kleurenexplosie! Zoogdieren in en om de Nieuwkoopse Plassen zijn otter, ree, noordse woelmuis, haas, hermelijn en vos. Ze hebben allemaal een plekje gevonden in dit natuurgebied. Spot een haas in het sprookjesachtige Lusthof De Haeck of bestudeer de hermelijn met zijn sneeuwwitte vacht in de wintermaanden.

  Kortom, er is ontzettend veel te beleven rondom de Nieuwkoopse Plassen. Hoe je de plassen ook ontdekt, je zult verbaasd zijn over de verborgen schoonheid van dit prachtige stuk unieke natuur.

  Ga mee met de boswachter!

  Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Werkschuur de Kievit

  Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop

  Werkschuur de Kievit

  Hollandsekade 23A, 3651 LS Woerdense Verlaat, Nieuwkoop

  Kanoverhuur Nikano

  Simon van Capelweg 111, 2431 AE Noorden

  Parkeerplaats De Ruygeborg Hoeve

  Noordenseweg 23, 2421 XW Nieuwkoop

  Extra informatie

  Jachthaven PlaszichtDorpsstraat 114, 2421 BC Nieuwkoop
  [email protected] / 0172 - 571786
  Honden welkom, mits aangelijndHonden mogen mee in eigen boot (niet in de excursieboot), maar nergens aan land. Honden mogen aangelijnd mee op het Pimmetjespad en in Lusthof de Haeck.
  Geschikt voor rolstoelDe excursieboot van Natuurmonumenten is aangepast voor rolstoelgebruikers; er is plaats voor 6 rolstoelen in de boot.
  Nieuwkoopse Plassen

  Agenda

  OERRR Watersafari
  wo 18 sep
  Op pad met kinderen

  OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen

  Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

  Varen en vleermuizen kijken - Nieuwkoopse Plassen
  za 21 sep
  Varen

  Varen en vleermuizen kijken op de Nieuwkoopse Plassen

  Speur tijdens deze spannende boottocht naar jagende vleermuizen op de Nieuwkoopse Plassen.

  Varen naar Lusthof de Haeck - Nieuwkoopse Plassen
  zo 22 sep
  Varen

  Varen en Paddenstoelen kijken in Lusthof de Haeck op de Nieuwkoopse Plassen

  Stap aan boord! We varen over de Nieuwkoopse Plassen naar Lusthof de Haeck door smalle slootjes en kleine poelen.

  Direct naar

  Nieuwkoopse Plassen

  Wat wij hier doen

  De schoonheid behouden

  Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

  Help mee
  Nieuwkoopse Plassen

  Nieuws van de boswachter

  logo