Ga direct naar inhoud
Terug

Otterkanoroute op de Nieuwkoopse Plassen, bij Nieuwkoop

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Otterkanoroute op de Nieuwkoopse Plassen, bij Nieuwkoop
2 uur 50
8,5 km

Over de route

Glijd geruisloos over het water van de Nieuwkoopse Plassen en kom alles te weten over de otter. Dé ambassadeur van de zoetwaternatuur. Waar leeft de otter, wat eet ie en waarom is dit dier zo bijzonder? Na het kanoën van deze route ben jij een otterexpert!

De Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen. Zelfs de zeldzame otter heeft zijn plek weer helemaal hervonden in het plassengebied.

De otter is heel erg schuw en vooral 's nachts actief. De kans dat je de otter zelf spot is heel klein. Maar als jij deze kanoroute hebt gevaren, ben je wel een échte otterexpert.

Bescherm de otter

Gelukkig is ons grootste waterroofdier bezig aan een comeback. Helaas is de zoektocht naar nieuw leefgebied en partners nog steeds levensgevaarlijk. Maar liefst tachtig procent van alle jonge mannetjes in Nederland wordt doodgereden!

Wil jij de otter helpen? Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten!

Volg de gele kanoroute

De kanoroute start bij Jachthaven Plaszicht. De route is aangegeven met palen waarop een geel kanootje staat en duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Maar je kunt natuurlijk ook rustig aan doen en bij de kanoaanlegplaatsen even aan land gaan.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Nieuwkoopse Plassen, Jachthaven Plaszicht

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt

1. Startpunt

Je vaart hier langs routepunt 1.

Welkom op de Nieuwkoopse Plassen. Een prachtig moerasgebied midden in het Groene Hart. De Nieuwkoopse Plassen is nóg mooier geworden. Waarom? In 2014 kwamen de boswachters van Natuurmonumenten erachter dat de otter terug is! 

Terug in de tijd

2. Terug in de tijd

Je vaart hier langs routepunt 2.

Je peddelt door een natuurgebied waar vroeger volop otters zwommen. 

We gaan even terug in de tijd. Want waarom is de otter überhaupt verdwenen uit de Nieuwkoopse Plassen? Watervervuiling, aanrijdingen en verdrinking in fuiken maakten het heel erg moeilijk voor de otter om te overleven in ons land. In 1988 is het zelfs onmogelijk gebleken en is het dier zelfs uitgestorven in Nederland. De laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen (en daarmee Zuid-Holland) was al in 1976 doodgereden op de Uitweg bij Woerdense Verlaat.

Tweede kans
Tweede kans

3. Tweede kans

Je vaart hier langs routepunt 3.

Nadat dit ongelukkige noodlot zich had voltrokken, is er hard gewerkt om het water in Nederland schoner te maken. En dat is gelukt: je glijdt hier door schoon water waar het weer wemelt van de vis! De otter houdt namelijk van schoon water waar veel voedsel te vinden is. 

In 2002 zijn de eerste otters weer geherintroduceerd in Noord-Overijssel. Vandaar heeft de otter zich succesvol gevestigd in de verschillende oorspronkelijke leefgebieden van het land. In 2014 is de otter ook gevestigd in de Nieuwkoopse Plassen en sinds 2015 worden er ieder jaar jonge otters geboren!

Op dit moment is de grootste vijand van de otter het verkeer. Een groot deel van de populatie sneuvelt door aanrijdingen.

Foto's: Peter Trimming

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda