Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (geel) bij Nieuwkoop

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen bij Nieuwkoop, Zuid-Holland
2 uur 50
8,5 km

Over de route

Vind jij planten saai? Kano deze route over de Nieuwkoopse Plassen eens! Je komt alles te weten over de bijzondere planten die in dit moerasgebied weten te overleven.

Download hier het GPX-bestand.

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen.

Startpunt

De kanoroute start bij Jachthaven Plaszicht, Dorpsstraat 114 in Nieuwkoop. De kanoroute is aangegeven met 18 palen waarop een geel kanootje staat. De route duurt drie tot vier uur.

In het gebied drijven soms veenbonken, stukken bodem die boven komen drijven. Zie dit als drijvende ijsschotsen, het grootste gedeelte zit onder water. Blijf hier uit de buurt, zodat je niet vast komt te zitten.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Nieuwkoopse Plassen, Jachthaven Plaszicht

Wat kom je onderweg tegen?

1. De molen op het eiland

Je vaart hier langs routepunt 1.

Hier vaar je de Nieuwkoopse Plassen op en kom je meteen een stukje geschiedenis tegen. De route voert namelijk langs een piepklein eilandje waar tot 1915 een korenmolen op heeft gestaan. Het strookje land aan de rechterkant van het water heet dan ook het molenpad.

Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven

2. Bron van leven

Je vaart hier langs routepunt 2.

In het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen zie je overal riet. Maar wat je misschien niet direct beseft, is dat in een klein stukje riet allerlei kleine dieren wonen. In het voorjaar bouwen veel vogels hun nest hier, zoals de kleine karekiet, de rietgors en de rietzanger. ’s Zomers lopen hier honderden jonge padden, op zoek naar insecten om op te eten. En in de herfst en in de winter kruipen insecten in de holle rietstengels. Zo overleven ze de kou. In de buurt van stukjes bos en struweel voelt de rosse woelmuis zich op zijn gemak. Er is genoeg rust en ruimte om zijn nest te bouwen. Hij kan hier ook veel voedsel vinden, vooral zaden en knoppen.

3. Routepunt 3

Je vaart hier langs routepunt 3.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda