Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (geel) bij Nieuwkoop

Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (geel) bij Nieuwkoop

Vind jij planten saai? Kano deze route over de Nieuwkoopse Plassen eens! Je komt alles te weten over de bijzondere planten die in dit moerasgebied weten te overleven.

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen.

Startpunt

De kanoroute start bij Jachthaven Plaszicht, Dorpsstraat 114 in Nieuwkoop. De kanoroute is aangegeven met 18 palen waarop een geel kanootje staat. De route duurt drie tot vier uur.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1De molen op het eiland

Je vaart hier langs routepunt 1.

Hier vaar je de Nieuwkoopse Plassen op en kom je meteen een stukje geschiedenis tegen. De route voert namelijk langs een piepklein eilandje waar tot 1915 een korenmolen op heeft gestaan. Het strookje land aan de rechterkant van het water heet dan ook het molenpad.

2Bron van leven

Je vaart hier langs routepunt 2.

In het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen zie je overal riet. Maar wat je misschien niet direct beseft, is dat in een klein stukje riet allerlei kleine dieren wonen. In het voorjaar bouwen veel vogels hun nest hier, zoals de kleine karekiet, de rietgors en de rietzanger. ’s Zomers lopen hier honderden jonge padden, op zoek naar insecten om op te eten. En in de herfst en in de winter kruipen insecten in de holle rietstengels. Zo overleven ze de kou. In de buurt van stukjes bos en struweel voelt de rosse woelmuis zich op zijn gemak. Er is genoeg rust en ruimte om zijn nest te bouwen. Hij kan hier ook veel voedsel vinden, vooral zaden en knoppen.

Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven

3Routepunt 3

Je vaart hier langs routepunt 3.

4Routepunt 4

Je vaart hier langs routepunt 4.

5Routepunt 5

Je vaart hier langs routepunt 5.

6Routepunt 6

Je vaart hier langs routepunt 6.

7Veenmos

Je vaart hier langs routepunt 7.

Een leuk weetje: veenmos behoort tot de oudste landplanten op aarde. Deze mossen hebben geen wortels. Terwijl de onderkant steeds afsterft, blijft het mos aan de bovenkant doorgroeien. Zo ontstaat een dikke laag dode planten: veen. Veenmos groeit in dikke kussens; een kussen werkt als een spons dat regenwater vasthoudt. Het kan wel 15 tot 20 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden!

Veenmos
Veenmos
Veenmos
Veenmos

8Zoet in de nacht

Je vaart hier langs routepunt 8.

Wist je dat er planten zijn die in de avond pas gaan geuren? Hier in de Meesloot zie je veel struikgewas en lage bomen, waaronder kamperfoelie. De bloemen van de kamperfoelie krijgen vooral ’s nachts een zoete geur en worden dan door nachtvlinders bestoven. De welriekende nachtorchis is een orchidee die heerlijk ruikt voor nachtvlinders.

Zoet in de nacht
Zoet in de nacht
Zoet in de nacht
Zoet in de nacht

9Een eeuw oud

Je vaart hier langs routepunt 9.

Een opvallende plant die het hier op de zure bodem goed doet is de koningsvaren. Een indrukwekkende, manshoge varen met roestbruine pluimen. Indrukwekkend is niet alleen het formaat van de varen, maar ook de leeftijd; hij kan wel honderd jaar worden!

Een eeuw oud
Een eeuw oud

10Routepunt 10

Je vaart hier langs routepunt 10.

11Struikgewas

Je vaart hier langs routepunt 11.

Het struikgewas hier is in trek bij veel zangvogels. Vanaf het vroege voorjaar hoor je de tjiftjaf onophoudelijk zijn eigen naam roepen. Iets later klinkt op veel plaatsen het melancholieke liedje van de fitis. En vanaf april is de onmiskenbare roep van de koekoek geregeld te horen.

Struikgewas
Struikgewas

12Routepunt 12

Je vaart hier langs routepunt 12.

13Routepunt 13

Je vaart hier langs routepunt 13.

14Duivelsbeet

Je vaart hier langs routepunt 14.

In de zomer groeit een klein, bolvormig, blauw bloemetje aan de oevers, namelijk blauwe knoop. De oud-NLse naam van deze plant is duivelsbeet. Volgens een oud verhaal zou de duivel woedend geweest zijn over de geneeskrachtige werking van blauwe knoop. De plant zou blindheid kunnen genezen. De duivel beet een stuk van de wortel af (duivelsbeet) waardoor blauwe knoop nu korte wortels heeft en de bloem een bloempje is geworden die niet met het blote oog te zien is. 

Duivelsbeet
Duivelsbeet

15Routepunt 15

Je vaart hier langs routepunt 15.

16Vleeseters

Je vaart hier langs routepunt 16.

De ronde zonnedauw en blaasjeskruid; allebei vleesetende planten die in de Nieuwkoopse Plassen groeien. Alleen leeft de ronde zonnedauw op land en blaasjeskruid in het water. Beiden hebben ze een andere werkwijze. Zo lokt zonnedauw met kleverige druppeltjes (de dauw) kleine insecten, spinnen en zelfs libellen. De prooi kleeft vast, waarna het blaadje zich langzaam oprolt om de buit te verteren. En als de val (het blaasje) van blaasjeskruid aangeraakt wordt door een waterdiertje, opent een klepje, wordt de prooi in het blaasje gezogen en sluit het klepje. Verteren duurt maar 12 minuten tot twee uur!

Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters

17Routepunt 17

Je vaart hier langs routepunt 17.

18Uitstapje naar een onbewoond eiland

Je vaart hier langs routepunt 18.

Het eilandje de Geitenkamp ligt midden op de plas. Op dit kleine eiland vind je knalgele dotterbloemen in het voorjaar en paarse rietorchissen in de zomer. Maar hier vind je ook veenmosrietland, net als in andere delen van de Nieuwkoopse Plassen. Wanneer je sloten niet uit zou baggeren zullen planten vanuit de kant steeds verder het water in groeien, net zolang tot de sloot dichtgroeit. Zo ontstaat een zompige laag planten die steeds hoger wordt. Dit heet trilveen. Op den duur kan je hier gewoon overheen lopen! Om op het eiland te komen, kun je aanleggen bij de kanoaanlegplaats. Je kunt over het Pimmetjespad een rondje lopen over het eiland. Vanuit het uitkijkpunt kun je de 3 torens van Nieuwkoop zien, twee kerktorens en de toren van het Reghthuysplein.

Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland

19Eindpunt

Zie je in de verte de jachthaven al? Nog even door kanoën en je hebt een heerlijk drankje verdiend! Dit kan bij Restaurant Tijsterman.

Heb je genoten van de vaartocht? Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor nog meer routes in de omgeving.

Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee en word lidDoneer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.