Ga direct naar inhoud
Terug

Gezinsroute: varen en wandelen op de Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Volg een kanoroute van Natuurmonumenten
1 uur 19
4 km

Over de route

Een stukje kanoën of varen met de elektroboot, en dan wandelen met het hele gezin op het eilandje de Geitenkamp, midden op de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens de vaartocht geniet je van het weidse uitzicht en op het eiland valt heel wat te beleven: bekijk de torens van Nieuwkoop en spot de bruine kiekendief vanuit een kijkhut.

Wandelen op het Pimmetjespad bij de Nieuwkoopse Plassen

Het eilandje de Geitenkamp ligt midden op de plas. Op de vaarroute heb je het weidse uitzicht van de plas en vaar je door een klein slootje langs bloemrijke oevers. Op dit kleine eiland middenin de Nieuwkoopse Plassen valt het hele jaar door wat te beleven. Knalgele dotterbloemen in het voorjaar en paarse rietorchideeën in de zomer. Bekijk de torens van Nieuwkoop en ontdek de bruine kiekendief vanuit de drijvende kijkhut.

Een kort wandelpad brengt je door een afwisselend landschap van wuivend riet en bulten veenmos tot een ouderwetse legakker en vochtig bos. Bij de routepunten op het pad kun je even stil te staan bij de natuur terwijl de kinderen verschillende opdrachtjes doen.

De route (wandelen: 1 km, kanoën 3 km)

De route begint bij Jachthaven Plaszicht, Dorpsstraat 114 in Nieuwkoop. Hier kun je een kano of elektroboot huren en je auto parkeren. 

De gehele route gaat over onverharde paden. Bij nat weer is het verstandig om hoge schoenen of laarzen te dragen. De vaar- en wandelroute is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Aanlegsteiger Natuurmonumenten

Wat kom je onderweg tegen?

Ontspannen varen over de Nieuwkoopse Plassen

1. Gezinsroute: varen en wandelen op de Geitenkamp

Welkom op de Nieuwkoopse Plassen. Deze route is geschikt om met kinderen te varen. Na een kort stukje varen met de fluisterboot of kano, kun je op ontdekkingstocht op het onbewoonde eiland de Geitenkamp. Ken jij alle geheimen van de plassen? 

De vaarroute start bij Jachthaven Plaszicht (Dorpsstraat 114 in Nieuwkoop). Hier kun je een kano- of electroboot huren. De vaar- en wandelroute is niet gemarkeerd. Gebruik daarom de app Natuurroutes van Natuurmonumenten. Hier vind je, naast deze route, nog veel meer routes om te wandelen, fietsen en varen. 

Routepunt: Ga, als je de haven bent uitgevaren, naar rechts en blijf zo dicht als mogelijk langs de oever varen.

Wegwijzer in de Nieuwkoopse Plassen

2. Zo gaat de molen, de molen, de molen...

Je bent nu langs het Molenpad gevaren. Maar waar is de molen dan? Vroeger stond er rechts , op het puntje van het land, een graanmolen. Iedereen moest zijn graan hier laten malen. Mensen kwamen dus met een kruiwagen hun zakken graan brengen. Zie jij het al voor je? 

Routepunt: Ga nu schuin naar rechts.

Rietorchis tussen de grote ratelaar
Dotterbloemen

3. Dotterbloemen en rietorchissen

Routepunt: Ga nu schuin links en vaar het smalle slootje in. 

Aan de rechterkant zie je in het voorjaar de dotterbloemen bloeien, en in de zomer de rietorchissen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda